Förlorade jobbet pga NewsVoice men fick 850,000 besök på 5 dagar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 december 2011
- Torbjörn Sassersson

Statistik 1-5 dec 2011 NewsVoice

NewsVoice är en nättidning som publicerar artiklar, notiser, analyser och re-writes på svenska och engelska. Källorna är  andra bloggare, tidningar och nyhetskällor. Perioden 2:a till 6:e december fick NewsVoice c:a 850,000 besök och runt 95% var amerikaner som läste artikeln “US Senate wants the entire USA to be a battleground”.

Text: Torbjörn Sassersson (artikeln är uppdaterad 2017)

De svenska stormedierna lät nyheten passera obemärkt och det är anmärkningsvärt att svenska gammelmedia inte beskriver hur USA transformeras till en polisstat. Detta trots att välrenommerade samhällskritiker rapporterat om denna utveckling under många år.

Att NewsVoice, som i praktiken endast har undertecknad i redaktionen och resten är ett litet antal bloggare ute på stan, kunde få en besökaranstormning som motsvarar Sydsvenskans är anmärkningvärt. Enligt Wolfram Alpha har Sydsvenskan en vanlig dag 500,000 lästa webbsidor. NewsVoice hade 504,420 lästa webbsidor den 3 december 2011.

Statistik

Lördagen den 3 december, 2011 var det 504,420 besök (page views) varav 431,062 views enbart gällde artikeln “US Senate wants the entire USA to be a battleground“. NewsVoice statistiktjänst säger inget om antalet unika besökare den 3 december, men 284,822 st delningar på Facebook motsvarar sannolikt antalet unika besökare.

ArcanumSkolan 2024
Facebook 3/12-2011 +284,822 inkommande besök
tumblr.com/dashboard  3/12-2011 +10,019 inkommande besök
Reddit/politics  3/12-2011 +6,677 inkommande besök
fark.com/politics  3/12-2011 +6,309 inkommande besök
Twitter  3/12-2011 +6,051 ink besök (3189 tweets  per 9 dec 2011)
boards.4chan.org  3/12-2011 +5,000 inkommande besök
wykop.pl (Polen)  3/12-2011 +4,182 inkommande besök
Search Engines (mest Google)  3/12-2011 +3,120 inkommande besök

Reflektioner

 • En lite mer avancerad blogg med nättidningsambitioner kan få samma besöksfrekvens som ett etablerat stormedia, om än tillfälligt.
 • Bloggosfärens publicister i samarbete med varandra kan påverka samhället och nå ut med information om sådant som stormedia ignorerar.

För mig som redaktör innebär denna internationella uppmuntran en embivalens. Ska jag transformera NewsVoice till en engelskspråkig nättidning eftersom den internationella publiken är ofantligt mycket större än den svenska? Bara i USA bor det 350 miljoner människor. En mer normal dag har NewsVoice kanske 1000 svenska besök. Å andra sidan är det i ett intellektuellt instängt Sverige som dessa nyheter behöver finnas på svenska.

Förlorade jobbet pga NewsVoice

Något som är ironiskt med NewsVoice är att jag förlorat minst ett jobb pga av denna nätpublikation. I juni 2011 fick jag genom rekryteringsfirman Hammer & Hanborg (H&H) ett heltidsuppdrag för TLV som webbredaktör. TLV är en svensk myndighet som beslutar om högkostnadsskyddet för läkemedel och därmed reglerar den svenska marknaden för läkemedel. Jag blev headhuntad. Två olika rekryteringsbolag konkurrerade om att få leverera konsulten. Men det höll knappt en arbetsdag. Någon gång vid lunchtid upptäckte TLV:s IT-strateg att jag drev NewsVoice. H&H hade missat att upplysa TLV om det. Runt klockan 16 samma dag sa de upp avtalet. Jag fick en månadsersättning för en dags jobb. H&H gav mig ersättningen trots att de inte ens hunnit skriva på avtalet med mig. Heder åt Hammer & Hanborg. De hade kunnat säga: Tyvärr, inget avtal betyder ingen ersättning.

“En tid senare ringde jag upp personalansvarig på TLV och frågade varför jag fick gå. Svaret var NewsVoice. Jag hade ju skrivit kritiska artiklar om läkemedelsbranschen.”

Det var andra gången jag förlorar ett riktigt bra uppdrag pga läkemedelsbranschen. I december 2004 var jag i princip klar för ett IT-uppdrag på PR-byrån Grayling (tidigare Sund Kommunikation). Vid den andra intervjun ställdes en nyckelfråga: “Hur ser du på att arbeta för läkemedelsbranchen?” Jag svarade att jag skulle aldrig arbeta för den branschen pga av att den är för korrumperad. Tyvärr var Pfizer en av PR-byråns största kunder.

Det ironiska med att förlora uppdrag pga av personlig karaktär och känsla för rättspatos, är att dessa egenskaper sällan premieras. I de flesta fall belönas endast de som vill passa in och lydigt arbeta för kapitalet oavsett vad. Vi tränas i att hämma de moraliska och humanistiska kvaliteterna i oss. Det är som Jan Guillou säger: ärligheten varar längst för den slits minst.

 

Låt oss blicka framåt. Om NewsVoice på en dag kan driva in 505,000 besök från USA genom publicerandet av en duktigt sökmotoroptimerad artikel om ett högaktuellt ämne som i förlängningen engagerar miljontals människor, vad kan inte en smart redaktion med finansiering och en tvåspråkig nättidning åstadkomma?

En förebild

Examiner.com är en amerikansk-kanadensisk bloggliknande plattform med 55,000 skribenter som populärt kallas “examiners”.  Examiner.com ingår i Clarity Media Group med en central investerare, miljardären Philip Anschutz.

I Sverige har vi motsvarigheter i Bonniers debattidning Newsmill.se och Tractions nättidning Sourze.se Ingen av dessa ger betalt till sina skribenter. Vi kan även räkna in affärstidningen Realtid.se som ägs av grundaren och VD:n Jonas Wiwen-Nilsson. Realtid hade tidigare den största redaktionen (14 persoer) av dessa tre nättidningar. NewsVoice är i sammanhanget en uppstickande småpotatis utan pengar i kassan, endast en ägare, men inga skulder. Potentialen är god. Kanske någon finansiär vill diskutera att utveckla NewsVoice till en tvåspråkig nättidning à la Huffington Post.


Bilagor

Nättidning 2011 2010 2009 2008
Sourze (Nättidningen Sourze AB) 3 antällda 3 anst. 2 anst. 1 anst.
Omsättning 49 45 419
Newsmill (ägare: News and Crowd Casting AB, Bonnier) 4 anst. 4 anst. 4 anst. 3 anst.
Realtid (ägare: Alternativ Media Sthlm AB) 6 anst. 14 anst. 13 anst. 12 anst.
Ekonomi Bolaget rekonstrueras under 2011
NewsVoice (ägare: Sasser Media Lab AB) 1 anst. 1 anst. 1 anst. 1 anst.
Reservation för att vissa data kan variera. Omsättning kan ej uppges om ägarbolaget har flera verksamheter (t ex tidningar). Källa: Ratsit.se

 


Källa

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Ja så sant!

  Vi tränas i att hämma de moraliska och humanistiska kvaliteterna i oss. Det är som Jan Guillou säger: ärligheten varar längst för den slits minst.

  Men någon dag skall det ändras får man väl tro?

  Många vill försöka vara ärliga även när det gör ont ibland och det håller i längden tror jag. Man känner igen sig, när någon vill det som är vår innersta vilja hur kontroversiellt det ibland kan verka vara på ett ytligt plan.

 • Jag tycker du ska ha tvåspråkig, engelska och svenska. Så att man kan välja genom att trycka på en flagga för Sverige och USA.

  Det är viktigt som du säger att den är svensk, då vi behöver en alternativ tidning för oss i Sverige som vi kan ta del av. Samtidigt är det viktigt att expandera och nå andra med, men där finns det också en hel del amerikanska alternativa medier också.

  Sikta på två språk.

  “I de flesta fall belönas endast de som vill passa in och lydigt arbeta för kapitalet oavsett vad. Vi tränas i att hämma de moraliska och humanistiska kvaliteterna i oss”

  Dagens sanning.

 • Frågan är om inte hotet mot yttrandefriheten är större från vissa storbolag, än från vissa politiska extremistgrupper?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *