Holistic: Myndigheter och industri fortsätter angripa kosttillskott men trägen vinner

publicerad 10 december 2011
- av Torbjörn Sassersson red.

Bertil Wosk från kosttillskottföretaget Holistic redovisar hur allmänheten förvillas av myndigheter och ekonomiska särintressen som avser att leda bort uppmärksamheten från den faktiska nyttan med kosttillskott. Kritiker menar att Holistic bara skyddar sina egna intressen. Men fundera på vad detta lilla kosttillskottföretag har för kontrahenter; läkemedelsindustrin, ett okunnigt stormedia och svenska myndigheter som svansar efter industriella intressen diktererade i Brüssel. Vi vet sedan tidigare vilket starkt lobbyisttryck EU-parlamentet är utsatt för, men vi vet också hur det gick för Goliat.

Text: Bertil Vosk. Intro: Torbjörn Sassersson

Bertil Wosk
Bertil Wosk

Sedan 2009 har vi informerat om att EU kommer med ett direktiv om MPL (Maximal Permitted Levels), dvs ett direktiv om vilka doser man maximalt får ha i vitaminer och mineraler. Det skulle ha kommit ett beslut under våren 2009 men har skjutits framåt undan för undan. Det senaste beskedet vi har fått via EHPM (European Federation of Associations of Health Product Manufacturers), som är en europeisk branschorganisation för leverantörer av kosttillskott, är att EU har lagt detta direktiv på is eftersom de inte hinner med det.

De lägger alla resurser på att gå igenom hälsopåståendena, dvs vad man får och inte får påstå i samband med kosttillskott. Inga möten är planerade vad gäller maxdoser, vilket innebär att det med största sannolikhet inte kommer något beslut ens under 2012.

Ju längre tid det dröjer desto bättre är det, eftersom kunskapen om vilka doser vi behöver ökar hela tiden. Se t.ex. vad som hänt med D-vitamin där RDI är 400 IE men forskare nu menar att vi behöver minst 2?000 IE per dag och myndigheterna tvingas omvärdera sina gränsvärden. ANH och EHPM arbetar också hela tiden för att visa för EU att de nuvarande gränsvärdena är otillräckliga.

När vi äntligen trodde att det var slut med myndigheternas jakt på Holistics kosttillskott så kommer ännu en anmälan, denna gång från en tjänsteman på Eskilstuna kommun som går in i en hälsokostbutik och väljer ut tre produkter bland annat Holistic UltraDetoxo. De anmärkte på att produkten har ett otillåtet hälsopåstående på etiketten. Vid närmare förfrågan visar det sig att de anser att själva ordet detox i namnet UltraDetox är ett hälsopåstående. Detox är engelska och betyder avgiftning, men ordet används på ett annat sätt. Folk säger ”jag ska detoxa” ungefär som man säger ”jag ska ta en fastekur” eller ”åka på SPA”. Ord förändrar sin betydelse över tiden. Ta t.ex. det gamla fina ordet ”kåt”. De flesta associerar det med sex men ursprungligen betydde det att vara levnadsglad, men ordet har förändrat sin betydelse med tiden.

Återigen tar vi kontakt med vår advokatbyrå som skriver ett svar som går ut på att kommunen överträder sina befogenheter och inte följer de direktiv som för tillfället finns från EU. Vi vann även denna gång och Eskilstuna kommun har lagt ner ärendet.

Vi kommer att ta strid varje gång myndigheterna går till angrepp på Holistics kosttillskott. Vi anser nämligen att folk själva ska kunna välja om de vill ta kosttillskott och att kosttillskott generellt är ofarliga.

I SVT.se den 11 oktober säger de: ”Vitamintillskott kan skada din hälsa”. Aftonbladet har en ännu kraftigare rubrik ”Ny studie: Vitaminer dödsfälla för äldre”. De kan verkligen få till det i sina rubriker.

Forskare som följt nära 39 000 kvinnor under arton år och vid tre tillfällen frågat vilka tillskott av vitaminer och mineraler de tagit, upptäckte att de som åt mest järn, multivitaminer, vitamin B6, folsyra, magnesium, zink och koppar löpte störst risk att dö en för tidig död. Störst risk gav järntillskott. Observationsstudier av denna typ anses ha ett dåligt vetenskapligt värde. Studien har fått massiv kritik, bland annat för att man inte vet om de som dött var sjukare än resten av gruppen. Se Orthomolecular Medicine News Service svar och ANH:s svar.

En fråga som ständigt dyker upp är:

Varifrån kommer denna iver att skydda oss från kosttillskott som kan förebygga eller bota sjukdomar och som tycks sakna risker?

Man brukar säga: ”följ pengarna” så får du se vem som har intresse i det. Det tycks uppenbart att läkemedelsindustrin har intresse i att måla upp en världsbild där kosttillskott är både overksamma och farliga. Och för detta använder de sig av betalda forskare som utför dåliga studier och myndigheter och media som går deras ärenden. Jag är inte emot vetenskap eller studier, däremot är jag emot dåligt utförda studier med syfte att skapa en missvisande bild av verkligheten.

[Läs även Lobbyister inom EU avslöjas med att ta mutor för att påverka och skapa lagar i EU]

Om kosttillskott är så farligt som myndigheter och media påstår så undrar jag var alla personer är som dött av kosttillskott, var är alla personer som allvarligt skadats av kosttillskott? Svaret är att de inte finns.

Detta visar bland annat följande intressanta rapport från januari i år från American Association of Poison Control Centers, som publicerades i Journal of Clinical Toxicology. I USA råder skyldighet att rapportera alla misstänkta dödsfall till något av de 61 förgiftningscentraler (Poison Control Centers) som finns runt om i USA.

D-vitamin

Den 174-sidiga årliga rapporten från US National Poison Data System visar att det under 2008 inte förekom några dödsfall i USA av vitaminer, mineraler, aminosyror, kreatin, alger, glukosamin, chondroitin, melatonin, örter, kolloidalt silver eller homeopatiska medel. Alltså inga dödsfall överhuvudtaget p.g.a. kosttillskott varken hos män, kvinnor eller barn. Då ska man komma ihåg att mer än halva USA:s befolkning tar något kosttillskott dagligen. Om de bara tar ett medel per dag så är det mer än 150 miljoner doser kosttillskott per dag.

Varför skriver inte media om ovanstående, att det inte finns några dödsfall av kosttillskott?

Vad jag känner till så finns det cirka 10 påstådda dödsfall av kosttillskott i världen under de senaste 40 åren. Dessa är påstådda fall, inte bevisade dödsfall. Det gör kosttillskott till något av det minst farliga som finns. Jämför det med de mer än 100?000 dödsfallen per år i USA på grund av läkemedel och de mer än 2 miljoner fall per år som blir så sjuka på grund av av felmedicinering eller felbehandling att de behöver läkarvård för sin felbehandling. En studie i Sverige visade att antalet dödsfall pga läkemedel är cirka 3 procent per år vilket motsvarar cirka 3?000 personer per år.

Jämför även med dödsfall pga alkohol, tobak, allergiframkallande livsmedel, t.ex. nötter, eller vad som helst. I det perspektivet är kosttillskott bland det säkraste som finns. Det handlar om frihet och mänskliga rättigheter. Vi får röka, dricka alkohol och äta skräpmat trots att man vetenskapligt vet att det är skadligt, men vi får inte ta stora doser vitaminer trots att det är tillräckligt vetenskapligt undersökt att det inte är skadligt.

Holistic

Läs även Lobbyister inom EU avslöjas med att ta mutor för att påverka och skapa lagar i EU