Legoknektföretaget Blackwater bytte namn till Xe som bytte namn till Academi

publicerad 14 december 2011
- av Torbjörn Sassersson red.

Academi Xe Blackwater Paravent

Det amerikanska legoknektföretaget Blackwater som anklagats för massmord av civila i Irak byter namn igen. Företaget, Blackwater, blev ökänt sedan dess “personal” öppnat eld på ett torg i Bagdad i september 2007 och 17 civila dödades. Åtalet lades ned, men det var bara några få av de offer företaget är ansvarigt för. År 2009 bytte företaget namn till Xe Services. Nu byter företaget namn igen till Academi, efter Platons akademi i antikens Grekland, enligt BBC.

Företaget ska inte operera i Irak säger företagets VD Ted Wright till BBC, men har redan kontrakt i Saudi enligt en källa. Externa bedömare menar att företagets kanske största marknad kan finnas i USA.

På engelskspråkiga Wikipedia står att läsa:

“The Obama administration awarded Academi a $250 million contract to work for the U.S. State Department and the Central Intelligence Agency in Afghanistan.”

Xe fick år 2010 nya multimiljonuppdrag i Afghanistan, under namnet Paravent. Myndigheterna i USA ansåg sig vara vilseledda eftersom vapentillverkaren Raytheon har agerat som ombud. Xe har varit del i en omfattande upphandling av polisutbildning i Afghanistan under namnet US Training Center. Xe har i själva verket uppträtt under ett 30-tal olika namn vid federala upphandlingar efter Irakkriget.

På Academis hemsida visas personal som hjälper små barn parallellt med foton på legoknektar. Hur går det ihop?

Text: Torbjörn Sassersson

Academi.com

BBC: Former Blackwater firm renamed again

NewsVoice: Krigsmaterialindustrin är världens största arbetsgivare – kriminalisera den

 


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Namnbyte är en flygt från historien – det var någon annan, som om gjort skulle kunna ogöras. Philip Morris hade problem med ett skamfilat rykte, sedan tobaksarkiven blivit offentliga, och bytte namn till Altria och gjorde en hemsida där allt anspelar på altruism. Att namnet skulle leda dit tnkte ingen kommentator då.

 • Nu laddar man för nya krig! USA anklagar Hugo Chavez för att konspirera mot USA tillsammans med Iran och Cuba! Noterat i India Times, (de rapporterade även i februari 2009 att säsongens vaccin hade kontaminerats med levande fågelinfluensa virus, som läkemedelsföretaget Baxter hade fått av WHO…) men har våra nyheter nämnt något om det?
  http://venezuelanalysis.com/analysis/6693

  Nu är snart hela listan avprickad, som denna NATO-militärledare fick visad för sig 2001: (Afghanistan var redan då klar), Irak X, Libyen X, Syrien är på G, likaså Libanon och Iran Kvar är då Sudan och Somalia! Så nu också Venezuela? Alla länder som inte är USA-vänliga eller har skulder i världsbanken verkar ha diaboliska ledare och vara fulla av terrorister! Men var inte orolig: Demokratiska väst står redo att rädda världen!
  http://www.youtube.com/watch?v=29VefwLi60o

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *