Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Legoknektföretaget Blackwater bytte namn till Xe som bytte namn till Academi

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 december 2011
- Torbjörn Sassersson

Academi Xe Blackwater Paravent

Det amerikanska legoknektföretaget Blackwater som anklagats för massmord av civila i Irak byter namn igen. Företaget, Blackwater, blev ökänt sedan dess “personal” öppnat eld på ett torg i Bagdad i september 2007 och 17 civila dödades. Åtalet lades ned, men det var bara några få av de offer företaget är ansvarigt för. År 2009 bytte företaget namn till Xe Services. Nu byter företaget namn igen till Academi, efter Platons akademi i antikens Grekland, enligt BBC.

Företaget ska inte operera i Irak säger företagets VD Ted Wright till BBC, men har redan kontrakt i Saudi enligt en källa. Externa bedömare menar att företagets kanske största marknad kan finnas i USA.

På engelskspråkiga Wikipedia står att läsa:

“The Obama administration awarded Academi a $250 million contract to work for the U.S. State Department and the Central Intelligence Agency in Afghanistan.”

Xe fick år 2010 nya multimiljonuppdrag i Afghanistan, under namnet Paravent. Myndigheterna i USA ansåg sig vara vilseledda eftersom vapentillverkaren Raytheon har agerat som ombud. Xe har varit del i en omfattande upphandling av polisutbildning i Afghanistan under namnet US Training Center. Xe har i själva verket uppträtt under ett 30-tal olika namn vid federala upphandlingar efter Irakkriget.

På Academis hemsida visas personal som hjälper små barn parallellt med foton på legoknektar. Hur går det ihop?

Text: Torbjörn Sassersson

Academi.com

BBC: Former Blackwater firm renamed again

NewsVoice: Krigsmaterialindustrin är världens största arbetsgivare – kriminalisera den

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq