Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Dan Larhammars Remote Viewing-pinuppa hittades inte – Han förklarar varför – Test 2

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 januari 2012
- Torbjörn Sassersson
Dan Larhammars pinuppa

Två tester gav bevis för remote viewing även kallat “fjärrskådning” men inte detta test. I inslaget förklarar professor Dan Larhammar varför hans foto på en pinuppa inte kunde hittas med remote viewing.

Text: Torbjörn Sassersson | Lyckat Test 1 | Misslyckat Test 2 |  Lyckat Test 3

Inslaget är ett eftersnack då professor Dan Larhammar (Uppsala Universitet) från styrelsen i skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning samt telelpatiforskaren Jan Dahlkvist från Stockholms Universitet diskuterar Remote viewing-experiment nr 2 för TV4. Testet sändes 2005 i TV-serien “Det Okända” och försöksobjekt var jag, Torbjörn Sassersson. Filmsekvensen ovan spelades in av Nordisk Film och har aldrig i sin helhet sänts i TV.

Klippet är intressant för de visar hur skeptiker tänker och hur snabbt de försöker dra definitiva slutsatser så fort ett enstaka experiment misslyckas. De vill förkasta (debunk) verkligheten om de parapsykologiska fenomens realitet. Även Jan Dahlkvist tar tillfället i akt trots att han själv forskat på telepati. Dahlkvist säger i ett annat sammanhang att han har dokumenterat 50, 000 datapunkter som bevisar telepati (tankeöverföring), men av någon anledning vill han inte redovisa sina resultat vad jag vet.

Dan Larhammar säger i inslaget:

“Resultatet är det förväntade utifrån all den samlade kunskap som finns, så du behöver inte komma med några bortförklaringar.”

“Det psykologiskt intressanta med det här är ju varför du tror att du har den här förmågan. Det är ju det egentligen som man skulle vilja komma åt. Vad och var äger det rum [för] processer i din hjärna när du tycker dig ha den här typen av upplevelser.” – Dan Larhammar

För att klara av att göra det akademiska uttalandet måste professor Dan Larhammar mörka eller förneka att den internationella forskningen [ref Vetapedia] gett fantastiska resultat. I själva verket finns 1000-tals lyckade experiment inom forskning på paranormala fenomen, forskning som genomförts av välrenommerade institut och institutioner runt om i hela världen.

Det var Dan Larhammar och Jan Dahlkvist som satte ihop den pool av 100 försöksfoton som låg till grund för experimentet. Larhammar och Dalkvist valde  för experiment nr 2 slumpmässigt ut ett foto på en pinuppa [nedan] och ett foto på ett barn som håller en stor glass. Målet för försöksobjektet var att med “fjärrsyn” fastställa de två fotonas motiv. I fotopoolen fanns även foton föreställande döda människokroppar, likdelar, solnedgångar och lite mjuksex blandat med mer neutrala motiv.

Text: Torbjörn Sassersson

Dan Larhammars pinuppa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq