Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Läkemedelsbolagen bakom skrämselpropaganda mot vitaminer och mineraler

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 januari 2012
- NewsVoice redaktion

kosttillskott

Förra året och även tidigare har vi i media sett ett antal försök att skrämma folk från att ta kosttillskott. Nu värre än någonsin. Den ena artikeln efter den andra har målat upp en bild av kosttillskott som något extremt farligt. Det finns en exakt anledning till detta som vi skall titta på.

Text: Vitala Nyheter | Bild ovan från: www.halsoprodukter.org

De enda som hotas av kosttillskott är Big Pharma/läkemedelsbolagen vars mediciner bevisligen både skadar och tar död på människor. Deras mediciner botar sällan någon sjukdom, de undertrycker som bäst symtomen. Det gör att man måste ta mediciner livet ut i många fall med underliggande sjukdomar som frodas ? och med avsevärda biverkningar.

Däremot finns det en rad undersökningar som visar att folk lever både längre och friskare med kosttillskott. Det publiceras studier hela tiden som visar hur väl det fungerar. Men de får vi aldrig läsa om. Kosttillskott är dessutom förebyggande, inte botande. Men i och med att kosttillskotten mer och mer används som ?mediciner? så känner sig Big Pharma hotad.

Nyligen presenterade Amerikanska Giftcentralen (AAPCC) sin årliga rapport. Den visar att det förekom NOLL DÖDSFALL från kosttillskott; inga dödsfall från vitamin A, B, C eller D. Det fanns heller inga dödsfall från aminosyror eller mineraltillskott.

Och då skall man veta att över hälften av amerikanska befolkningen tar kosttillskott, och om de bara tog en enda tablett av något slag skulle det utgöra 60 miljarder doser årligen. OCH INTE ETT ENDA DÖDSFALL! Och det är definitivt inte första året med nollresultat. [1]

Många dödsfall från mediciner

Däremot vet man att det förekommer 104 000 dödsfall direkt från mediciner varje år i USA ? och det är den officiellt erkända siffran. Flera gånger mer än vad som dör i trafiken. Det är 284 personer om dagen ? ett fullastat flygplan som störtar varje dag året runt. Den inofficiella siffran, som troligen är mer sann, även om den naturligtvis kan diskuteras, pekar på skyhögt högre siffror (siffror på över 750 000 människor nämns på flera respekterade hemsidor [2]). Och mediciner skall bota!? Vi är inte emot mediciner, men när det börjar närma sig förgiftningsstadiet och man kör ner näring, då reagerar vi!

Det ger i alla fall lite perspektiv på förhållanden. Nå, det finns sätt att förgifta folk med kosttillskott också om man verkligen anstränger sig. Och det har man tydligen gjort. Och dessutom gjort studier av det. Man var dock tvungen att knåda och massera data rejält för att få ihop det.

Låt oss ta exemplet med en rapport som hävdade att kosttillskott ökade dödligheten hos äldre kvinnor ? en amerikansk ?studie? som spred sig till Sverige. Först och främst var det en observationsstudie, baserad på självrapporterad användning av kosttillskott över en 22-årsperiod. Det var inte en riktig studie, även om det lät så i media. Kvinnorna rapporterade varje sexårsperiod. Vem kommer ihåg hur många och vilka kosttillskott man tog de sista sex åren? Dessutom var åldern hög och minnet kan svaja ganska rejält i högre åldrar.

Inget sades heller om vilken form de använde, syntetisk eller naturligt, eller i vilka doser. Köptes de på apotek (med mängder av tillsatsmedel) eller på hälsokost? Dessutom tog man bort vissa grupper som inte passade in
oklart vilka.

Los Angeles Time skrev som en kommentar till detta: ?

Forskningen utforskade inte om kosttillskotten bidrog till dödsfallen hos dessa kvinnor de [kvinnorna] kunde lika väl ha dött av andra orsaker eller från deras underliggande sjukdomar?.

Det kunde mycket väl vara så att de använde kosttillskott för att de var sjuka och ville bli bra. Förmodligen gick de därför till doktorn ? alltså kan man lika väl säga att de dog i förtid pga. att de besökte läkare och det skulle inte vara helt osant påstående.

Om nu en kvinna led av bröstcancer och tog en mängd kosttillskott för att försöka bota sig men ändå dog efter sex månader så skulle, enligt denna undersökning, kvinnan räknats till de kvinnor som dött i förtid av höga doser kosttillskott.

I en rapport hävdas det att höga doser med E-vitamin ökar chanserna för män att få prostatacancer. Vad man inte meddelade var att man använde syntetiskt E-vitamin (från petroleum) i höga doser. Och enbart i dl-alfa-formen. Naturligt E-vitamin (d-formen) förekommer i alfa, beta- delta- och gamma- formen. Man kan inte bara använda en enda av dessa under längre tid ? från olja. Då kan man få cancer! [3]

Det var ungefär som den undersökningen för många år sedan där man varnade för betakaroten att det kunde ge lungcancer. Fast det gällde storrökare. Varav många redan hade cancer. De använde dessutom syntetiskt betakaroten i höga doser. Vad studien visade var helt enkelt att man kan få cancer av att röka.

Andra mer sansade studier visar att kosttillskott minskar risken för lungcancer med 50 procent. [4]

Och då kommer vi till förklaringen varför dessa studier överhuvudtaget uppmärksammas ? men aldrig läses ? av journalisterna. De sammanfaller med vissa lagförslag om begränsningar och rent av förbud av kosttillskott som håller på att introduceras.

Anledningen

Inom EU vill man starkt begränsa vitamin och mineraler till ?minsta möjliga dos (MMD)?. Att det inte skett beror på ett fåtal idealister och organisationer som överklagar och bråkar med myndigheterna. Och i USA håller Läkemedelsverket, FDA, på att definiera om kosttillskott till mediciner.  Men det kan man naturligtvis inte göra när 50 procent av befolkningen tror på kosttillskott. De har försökt förut och misslyckats totalt. Då måste man först ?beställa? en kampanj för att varna om näringens ?farlighet?! Och då är man tvungen att manipulera data rejält.

Så absurt är det.
[1] http://orthomolecular.org

[2] http://www.ontariohealth.org

[3] http://articles.mercola.com

[4] http://www.theoneclickgroup.co.uk

[Vitala Nyheter är producerat av Faksimilen Media. Vitala Nyheter är i första hand avsett att presentera nyheter inom näringsforskningen och inte avsett för diagnostisering.]


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq