Börje Peratt: Mobbarföreningen VoF fick Harry Martinson-priset

37

Harry Martinson och Ivar-Lo Johansson

“Livet gjorde mycket för att svika Er, men ni svek inte livet”.

Kanske förutsåg Harry Martinson med det citatet sin undergång då hans sveks och förnedrades i slutändan av sitt liv och beslöt att ända sitt liv för egen hand.

Text: Börje Peratt | Foto: Wikimedia Commons, Harry Martinson (tv), Ivar-Lo Johansson (th) | Uppd. 2012-01-16

Harry Martinson råkade ut för en mobbingkampanj som på många sätt kan liknas vid den som Vetenskap och Folkbildning bedriver och som har orsakat katastrof för dem VoF har angripit.

11 januari kan vi på SVTs sida läsa att Vetenskap och Folkbildning har fått Harry Martinsonpriset.

Sydöstran 14 jan 2012 om Harry MartinsonprisetEn av våra stora arbetarförfattare, nobelpristagare och känd för framtidsvisionen Aniara. Martinson var en sökare och före sin tid. Han överraskade omgivningen genom att säga sig vara buddist och öppen för olika sanningar. Samtidigt som hans känslighet och moral när det gäller förhållande till andra var oomtvistlig.

Nu har Harry Martinsonsällskapet givit VoF priset med hänvisning till: ”… de eller den organisation som i Harry Martinsons anda verkar för att värna om den lokala och globala miljön, arbetar aktivt för fred mellan människor och fred mellan människa och natur eller odlar eftertanken och poesin som centrala livskvaliteter.”

[Artikeln i Sydöstran 14 jan 2012, PDF]

Vad i denna nomineringstext kännetecknar Vetenskap och Folkbildnings gärning?

  • VoF stödde svininfluensavaccineringen och hävdade att den skulle genomföras lokalt och globalt helst på alla människor på jorden fast den bevisligen var ofullständig och fast det aldrig var frågan om en pandemi. Risken för skador var i sammanhanget oväsentlig.
  • Arbetar aktivt för fred? Man ligger dagligen i fejd med omvärlden och förföljer oliktänkande, delar ut förvillarpris och saboterar möjligheten till god forskning.
  • Odlar eftertanken? Är det något dessa pseudiker gör så är det fort men fel och utan eftertanke. Christer Fuglesangs ”självmordsförsök” i Almedalen är ett spektakulärt exempel på det.
  • Poesi ? Hur kommer den till uttryck?? I alla fall inte någonstans på VoFs sidor, i deras forum eller i deras attacker på dem med annan livsåskådning.

Harry Martinson-priset gick till VoF

Jag ringde upp Jonny Karlsson skattmästare i Harry Martinsonsällskapet och frågade hur man kommit till detta beslut.

Karlsson menade att det var väl avvägt. Jag undrade vem som föreslagit VoF i denna fyramannakommitté som beslutar där bland annat ordförande i Olofströms kommunstyrelse sitter. Karlsson kunde inte erinra sig om det men han tillstod att han blivit glad då VoF tilldelat hans lärare i Lund priset som Årets Folkbildare.

– Så då tyckte du att det var på sin plats att återgälda det med Harry Martinson-priset?

– Du får det att låta som svågerpolitik, svarade Karlsson.

– Ja det är väl inte först gången i historien som man kliar varandra på ryggen, svarade jag.

– Så du menar att vi är dumma?

– Nej svarade jag, duperade och manipulerade eller okunniga men inte dumma.

– Nej svarade Karlsson, de två första är vi inte.

Om det handlar om okunnighet så undrade jag om Karlsson varit inne på VoFs sidor och forum och läst.

– Ja, svarade Karlsson.

– Tycker du att det här med Förvillarpriset ligger i linje med Martinssons värnande om den lilla människan?

– Nej det är väl inte helt bra insåg Karlsson.

– Nå det här med att man förnedrar och kränker folk i forum då?

– Ja men vem som helst kan väl skriva i deras forum försökte Karlsson.

– Javisst svarade jag, men artiklarna skrivna av styrelseledamöter då, har du läst dem?

Jag kunde höra hur det knakade hos Karlsson och han frågade vad jag visste om VoF. Jag hänvisade då till mina artiklar på Newsmill och NewsVoice och berättade om min bakgrund som granskande journalist. Jag kunde också lugna honom med att Harry Martinsonsällskapet inte är de första att bländas av

VoFs manövrar och ibland subtila påverkan, något som också min senaste artikel om Public Service beskriver. Här lyckas VoF till och med få med sig SVT i skandalösa event som går ut på att attackera och förfölja en grupp eller en enskild. Vad som är så beklämmande med detta Harry Martinsonpris till VoF är att det blir så tokigt på alla sätt och det riskerar att smutsa ned en av våra mest uppskattade författare. Låt mig ta ett exempel för att man ska förstå hur fel det blir.

Våren 2009 menade läkaren Annika Dahlqvist att svininfluensan inte var den skräckpandemi som Vetenskap och Folkbildning deltog i att måla upp. Dahlqvist avrådde dessutom från en allmän vaccinering och avvisade ett ofullständigt testat vaccin. Vetenskap och Folkbildning straffade henne med förnedringspriset ”årets Förvillare”, något som hon inte var förberedd på och som drabbade henne hårt.

Mobbingkampanjen stannade ju inte vid ett förnedringspris utan fortsatte med ärekränkande artiklar och förnedrande kommentarer på alla forum som de så kallade skeptikerna härjade på. Dessa är lojala VoF och borde benämnas pseudiker då deras underlag är okunskap och fördomar.

Hur som helst så vet vi idag att Annika Dahlqvist fick rätt och hon bad VoF återkalla förvillarpriset. Aftonbladet intervjuade henne (23 mars 2011) i samband med det. VoF nekade och med den status man lyckats ge sig särskilt inom naturvetenskap och läkarkår kommer för alltid detta ”pris” att smutsa ned hennes karriär. Annika Dahlqvist berättade för AB att hon övervägde självmord efter att ha fått sin karriär förstörd:

”Jag blev helt knäckt. Jag kände att livet var för jobbigt för att orka leva.” ”…utnämningen blev dödsstöten mot mig, privat, yrkesmässigt och ekonomiskt. Det finns många som tagit sina liv för mindre saker än detta. Stundtals kände jag att livet var så jobbigt att det inte var värt att leva längre. Det var inte så att jag planlade något, men jag måste nog säga att jag tänkte allvarligt på det.”

Hanno Essén, docent på KTH och då ordförande för Vetenskap och Folkbildning sade till Aftonbladet:

”Nej, vi har inte övervägt att dra tillbaka utnämningen. Vi tycker att hon har fel, det är inte mer än så. Ger man sig in den offentliga debatten på det sätt som hon har gjort får man tåla sånt här.”

Rickard Berghorn – som då var moderator för Dahlqvists blogg – tog debatten med VoF som följde, VoF klarade inte av att försvara utnämningen på sakliga grunder, och debatten blev ett nederlag för VoF. Men istället för att tillstå sina misstag har VoF valt att tiga.

Torbjörn Sassersson som kan VoF utan och innan och vet hur de kontrollerar för dem viktiga artiklar på Wikipedia skrev så här:

”Föreningen Vetenskap och Folkbildnings medlemmar har även varit noga med att punktmarkera Annika Dahlqvists post på Wikipedia. Den nedsättande utmärkelsen ’Årets förvillare’ och diverse andra negativa påståenden om Dahlqvist beskyddas med järnhand vilket enkelt bevisas av historiken eftersom allt som skrivs dokumenteras på Wikipedia.”

Om denna rättskränkning mot Annika Dahlqvist kan man läsa på NewsVoice i Sasserssons artikel ”KTH-professor känner ingen ånger inför självmordskandidat” publicerad 24 mars 2011.

Vi kan utgå från att Harry Martinson har all förståelse för den som drabbas av ett sådant lidande som bland annat Dahlqvist gjort, en av många bör tilläggas. Martinson valde till slut att själv ända sitt liv på grund av just den förnedring han utsattes för. Skulle han om någon vilja ge den typen av mobbare som VoF visat sig vara, ett pris i sitt namn?

Text: Börje Peratt, Författare, journalist, filmare, fil mag.
Medlem i Författarsällskapet

Kritik mot föreningen Vetenskap och Folkbildning

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
37 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
NewsVoice
26 januari 2012 kl 19:46

Diskussionen avslutas.

Naturvetare
Naturvetare
Gäst
26 januari 2012 kl 07:34

Dennis, för att förstå vad du frågar efter behöver du troligen först förstå varför du valt att värva dig till en så militant gemenskap som den så kallade skeptikerrörelsen. Eller skall du istället lydigt strida och bidra till människors förintelse tills ett bittert slut?

Börje Peratt
Gäst
25 januari 2012 kl 07:40

@Dennis vill ha SAKLIGA besked om När Var Hur VoF bedriver mobbing och kränkningar.

Frågan blir nästa komisk men jag refererar till tidigare artiklar egna och andras.

Professor Germund Hesslow tidigare kontaktperson på VoF inledde ett massavhopp från VoF med ett öppet brev till en av deras förgrundsgestalter Larhammar där Hesslow sakligt beskriver skälen till sitt avhopp med en föreningen som han inte längre känner igen och inte vill kännas vid: http://newsmill.se/artikel/2011/01/12/vetenskap-och-folkbildning-har-trampat-i-klaveret

Under 2011 har sedan VoF förlorat 18 kontaktpersoner, närmare 50%, i ett strömlinjeliknande avhopp därför att man inte längre vill associeras med VoFs metoder.

Per Anders Forstorp forskare i Kommunikation på KTH, beskriver ingående VoFmobbarens psykologi och metoder. Något som jag återger i artikeln “Antihumanisternas fientliga profil” https://newsvoice.se/2011/12/20/antihumanisternas-fientliga-profil/

Jag har beskrivit denna psykopatliknande profil i: “Antihumanisterna är pseudiker som kränker den fria tanken” http://newsmill.se/artikel/2011/01/12/vetenskap-och-folkbildning-har-trampat-i-klaveret

Ett mångårigt personangrepp rör Terry Evans som jag också beskrivit i några artiklar: Här finns flera exempel på kränkande attacker som är typiska för VoFpseudikern: https://newsvoice.se/2011/12/16/antihumanisternas-bedragliga-metoder/

Och Dennis det man ägnar sig åt är inte vetenskaplig kritik utan pseudoskepticism som jag förkortat till pseudiker. Man saknar kunskap, har inte källgranskat utan låter egen okunnighet och fördomar styra påståenden. Professor Truzzi gav uttryck för sin besvikelse över “humanister” som “falska skeptiker, inte intresserade av att undersöka sanningen” och myntade just pseudoskepticism om dem innan han lämnade den internationella organisation som han var med och startade. En annan av Humanistunionens tidiga krafter var Louis Althusser som menade att man var antihumanister och skulle stå för det.

Det Vof håller på med är inte kritik utan förtal och förföljelse
Endast någon i förnekelse vägra inse detta och rättfärdigar sitt agerande utifrån samma källa som andra fanatiker rättfärdigar sin terror.

Dennis
Dennis
Gäst
Reply to  Börje Peratt
25 januari 2012 kl 22:56

Hej Börje,

…och tack för ditt svar. Tyvärr innehåll det mest länkar till olika artiklar. Det skulle vara intressant för diskussionen om du själv kunde bidra med något konkret exempel i ditt inlägg. Kan du påvisa någonting föreningen Vetenskap och Folkbildning ägnat sig åt som kan beskrivas som “mobbing” snarare än helt vanlig kritik?

NewsVoice
Reply to  Dennis
26 januari 2012 kl 19:45

Dennis, du ställer en fråga med ett uppenbart svar. Följ debatten och sök själv fram svaren. Det är ingen brist på de exempel du söker.

Dennis
Dennis
Gäst
24 januari 2012 kl 01:28

En väldigt enkel fråga, som jag gärna skulle vilja ha ett svar på:

I artikeln gör artikelförfattaren gällande att föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) ägnar sig åt “mobbingkampanjer” och “trakasserier” när det i själva verket bara rör sig om något så trivialt som helt vanlig kritik.

Ser ni någon skillnad mellan mobbing och vanlig kritik? Om man upplever att någon sprider förvillande pseudovetenskapliga påståenden (som till och med kan vara hälsofarliga) måste väl vederbörande kritiseras, inte sant?

Människor som Sanna Ehdin och Annika Dahlqvist gör ju uttalande i det offentliga rummet och måste väl då också få kritiseras i det offentliga rummet, inte sant? På vilket sätt är det “mobbing” och “trakasserier”? Jag förstår tyvärr inte detta. Menar ni att pseudovetenskap aldrig skall få kritiseras offentligt?

(Och jag ser gärna SAKLIGA svar på detta inlägg).

Börje Peratt
Reply to  Dennis
25 januari 2012 kl 07:54

@Dennis, flera skribenter har tydliggjort hur illa VoF skött personangreppen på Sanna Ehdin och Annika Dahlqvist. Rickard Berghorn är en av de som är modiga nog att öppet ta striden mot VoF. “Vetenskap och Folkbildning är intellektuellt och moraliskt bankrutt”
http://newsmill.se/artikel/2011/05/11/vetenskap-och-folkbildning-r-intellektuellt-och-moraliskt-bankrutt

[Alternativ länk: http://vetenskap-folkbildning.nu/2011/05/vetenskap-och-folkbildning-ar-intellektuellt-och-moraliskt-bankrutt/%5D

CalleSchewen
CalleSchewen
Gäst
20 januari 2012 kl 08:42

Det här var intressant på mer än ett sätt! Någon på Flashback har fått mig avstängd, och det enda som hänt, sedan jag var inne där senast är att jag postat ovanstående inlägg här på News Voice??

Börje Peratt
Reply to  CalleSchewen
20 januari 2012 kl 09:59

Ja CalleSchewwn, så vem och vad styr Flashback? Du skulle kunna lagt till att dessa pseudiker klagar på att deras heliga yttrandefrihet ska gälla överallt och även då de tränger in på andras möten och i andras forum. Men så fort någon kritiserar dem på deras sidor så stängs kritikern av.
Och vad jag förstår av inlägget nedan så har ingen personligen angripits. Därför blir det en märklig åtgärd som vittnar om den dubbelmoral som också kännetecknar pseudikern och i detta fall Flashback. Men då vet vi vad som styr också detta forum.

CalleSchewen
CalleSchewen
Gäst
Reply to  Börje Peratt
20 januari 2012 kl 17:14

Tack för de vänliga orden! Tråden på Flashback heter:”Hur många känner sig trakaserade av VoF?”
Nu kommer jag för övrigt in igen på FB.(Men olika moderatorer beter sig ganska olika.) Men Flashbacks regler är i princip mer liberala än VoF-forumet, där moderatorerna kan ta sig vilka friheter som helst mot oppositionella.

Tråden är som sagt på 115 sidor och jag kom in på sidan sju, då hinner man se mönstren i voffarnas argumentation, och det är värre än jag trodde. Det finns en liten minoritet som är mer
resonabla. Men de tar aldrig avstånd från “ny-voffarna”som är värst, så vart vof kommer att sluta
någonstans finns skäl att fundera över, och det är redan nu illa som det är.

ruben
ruben
Gäst
Reply to  CalleSchewen
20 januari 2012 kl 22:57

Tack CalleSchewen!
Jag vill inte se VoF argumentation i debatterna. De bryter ned det mesta till mörker som från början var ljust. Du har visat upp en bra erfarenhet av fenomenet VoF och jag vill också ge dej högsta betyg! Tack för det! Tyvärr pågår den här sortens mentala terror på nätet mot oliktänkande och av vad jag inbillar mej ibland, en medvetet styrd dold “politisk” agenda där VoF är med som spelare, medvetet eller omedvetet, jag vet inte. En STYGGELSE mot våra mänskliga värden säger jag. Jag stöttar det du, Torbjörn, Börje och så många övriga uppriktigt säger mot de här märkligt odemokratiska uttrycken. Det får inte pågå i vårt möjliga fina samhälle….
Jag asoccierar ibland till kristallnatten på 1930-talet och till tiden inför Jesus korsfästelse som var så elendigt pinsam när det gäller dem som dömde utan grund.
Så tycker jag 🙂

Börje Peratt
Reply to  ruben
21 januari 2012 kl 08:03

Håller med dig Ruben, bra jobbat också CalleSchewen. Snart kommer artiklar som avslöjar Vofs och Humanisterna lömska och mörka historik. Vi är fler som jobbar på olika håll med det. Så håll utkik. En kommande artikel avslöjar också hur de kapat begreppet humanism när de egentligen borde heta något annat.

ruben
ruben
Gäst
Reply to  Börje Peratt
21 januari 2012 kl 22:34

Tack Börje! Ser fram mot de artiklarna. Historien är fyllda av den här sortens beteende. Hur makten skrämmer folket till tystnad på diverse olika sätt. Ibland genom att indirekt stötta andra som utför det, ibland utföra det själv. Vilka metoder man använder beror på vilken kultur landet har förståss.

CalleSchewen
CalleSchewen
Gäst
Reply to  ruben
22 januari 2012 kl 23:57

Intresseområden för vof är intressant!

Många har sett vofs agerande mot LCHF. När man ser vilka som är ansvariga för intresseområdet Kostråd & matmyter inom så finner man:

Aija Sadurskis (Hon är med i Vofs styrelse)
SusanneBryngelsson
a.sadurskisvof.se
susanne.bryngelssonsnf.ideon.se

Susanne Bryngelsson är vd för SNF, som är en ren lobbyorganisation för livsmedels industrin. Se medlemsföretagen(kraft food som ägs av Philip Morris t ex.)

http://snf.ideon.se/medlemsforetag/

http://snf.ideon.se/?s=Susanne+bryngelsson

CalleSchewen
CalleSchewen
Gäst
19 januari 2012 kl 12:12

Efter att ha deltagit i 115 sidor lång debatt om VoF på flshback, så gjorde jag en beskrivning av hur voffarna beter i pastischens form:

“Voffare är en beteckning på människor som inte tar ansvar för de åsikter de har. Voffare är människor
som kräver att alla andra skall svara på deras frågor, men själva vägrar att svara på andras frågor.

Voffare tror sig kunna yttra sig om saker som de är totalt okunniga om, för de går in på “Sceptic Dictionary” och ser efter vad de tycker. Voffare är auktoritetstroende, och kritiserar därför aldrig
ledare för “skeptiker”rörelsen, oberoende av hur svinaktiga saker de gjort.

Voffare erkänner aldrig att en ledande voffare kan ha fel. Voffare erkänner inte att de har fel för det vore ett svekt mot vof.

Voffare trakasserar aldrig folk, om någon upplever sig trakasserad av vof, då är de tvärtom de som trakasserar vof genom att motsätta sig vofs kritik.

Om vof gett någon ett förvillarpris, då måste voffare ta avstånd från den personnen eftersom personnen är en “förvillare”: Det enda en voffare behöver veta om en “förvillare ” är vad som nämns i motiveringen till “förvillarpriset” Allt annat är oviktigt och förvillande, så voffare måste alltid ta
avstånd från “förvillare”, och säga att förvillarpriset gynnar vetenskapens utvecling , för att det är
bra om förvillare tystnar.

Voffare tycker att skador av mobilstrålning, kvicksilver, fluor i dricksvattnent, kärnkraft är ovetenskapligt och bör inte nämnas. Det är endast förvillare som intresserar sig för folkhälsa. Forskare bör inte syssla med sådant som kan orsaka cancer, där gäller det att lita på industrin. Forskare som är betalda av industrin är oberoende, medans oberoende forskare är “Fear Mongers”.

Kritisera aldrig ACSH för de försörjer många av “skeptiker”rörelsens ledare.

Om någon kritiserar det här så måste de presentera evidens från en “peer-rewieved” tidskrift som är indexerad i pub med eller motsvarande. Naturligtvis kommer jag att svara på alla frågor, men först efter ni har svarat på alla frågor jag haft i den här tråden.”

En enklare och kortare beskrivning är, att de gillar att mobba folk.

NewsVoice
Reply to  CalleSchewen
19 januari 2012 kl 18:22

CalleSchewen! Klockrent. Jag ger 5 poäng av 5 möjliga för den beskrivningen.

Börje Peratt
Reply to  NewsVoice
19 januari 2012 kl 19:22

CalleSchewen! Genialisk! Svårt att låta bli att le hela vägen genom denna klockrena och humoristiska beskrivning av pseudikern.

Pia
Pia
Gäst
Reply to  Börje Peratt
20 januari 2012 kl 10:01

Pseudoskepticism i ett nötskal.

Börje Peratt
Gäst
19 januari 2012 kl 09:47

Jag fick i höstas ett mail från en person jag inte kände som rekommenderade Erland Lagerroth så här skriev han:
“En bekant till mig, docenten och författaren Erland Lagerroth i Lund, som fö fått Förvillarpriset, sa att det troligen mer handlar om bristen att kunna uppfatta gestalter, helheter, dvs en perceptuell brist. Gå gärna in och kolla Erlands hemsida. Rekommenderar även varmt hans böcker.”

“Du kommer att älska Erlands böcker. Plattlandet är en tung metafor där.”
Jag kan inte påstå att jag hunnit läsa någon bok ännu. Dock har jag varit inne på Erlands hemsida som vittnar om en mycket gedigen forskning och beläst person.

Att utse Erland Lagerroth till förvillare påminner om stalinismens utrensande av intellektuella som ett led i att eliminera alla som på något sätt visar sig kunna mer än diktatorn. Denna slags avundsjuka paranoia finner vi i den rädsla som VoF och deras associerad visar upp mot andra som kan något annat och mer än dem.

Erland Lagerroth
Reply to  Börje Peratt
19 januari 2012 kl 10:56

Stort tack för inlägget! Undrar bara vem mailet kom ifrån.
Med glad tacksamhet
Erland Lagerroth

Börje Peratt
Reply to  Erland Lagerroth
19 januari 2012 kl 12:07

Hans Ljungqvist som också skrivit spännande böcker bland annat “Kreativitens Hemlighet.”

Erland Lagerroth
Gäst
18 januari 2012 kl 19:45

Tyvärr betalte jag medlemskap i Harry M-sällskapet i går! En tragedi att de kunde vara så omdömeslösa. Ingenting strider så mot Harrys idéer och ädelhet som Vof.
Själv blev jag förvillare 1998, tror jag. Från början tog jag det dock som en utmärkelse, men sen har jag förstått att den som inte har någon motinstans, inte känner till den utmärktes verksamhet, tar saken för gott. Det har tvivelsutan gjort det svårare att sälja mina böcker och minskat lånen av dem, svårare också att få förläggare.
Men jag har inte tänkt på självmord för det, inte en sekund. Viss om mina idéers bärkraft har jag i stället gett ut nio böcker sedan 1998, alla i samma anda som de som fick priset. Den sista Att leva som människa på jorden i förra veckan. Se min website och beställ gärna via e-posten till
Erland Lagerroth

Börje Peratt
Gäst
17 januari 2012 kl 10:32

Sympati/antipati kan orsaka vinklade slutsatser som ger orättvisa beslut på bekostnad av mer sakliga och giltiga synsätt. Det visar sig ofta i direkta felhandlingar.
Av dessa skäl ställer samhället ibland stränga krav på att de medverkande i vissa situationer inte bör ha ett släktskap eller annat nära förhållande till människor, eller till projekt för att inte vara jäviga i sina beslut. Jäv är en situation där någon kan tänkas vara partisk, låter sådant som inte hör till saken få bestämma utgången och medverkar till att beslut fattas på osaklig grund. Möjligen finns det en sådan bakgrund här såsom Måns påstår. Men Karlsson har bestridit det. Det är inte heller säkert att Martinsonsällskapet råder under sådana principer eller regler.

Måns
Måns
Gäst
17 januari 2012 kl 09:24

I måndas va de en intervju me Peratt i tidningen den slog ned som en bomb här i lilla Olofström. Stackars antikvariern fick kunderna på sej å många vill att priset ska dras tillbaka. Men han Karlsson är inte så oskyldig som han vill påskina. Nog finns det kontakt med de där VoF.

Skeptisk mot skeptiker
Skeptisk mot skeptiker
Gäst
16 januari 2012 kl 11:24

Martinsson var en poet, en konstnär och som sådan med en andlig öppenhet.
De ateistiska retorikerna som hyllar en sekteristisk variant av instängd naturvetenskap, står så långt från poesin och de sköna konsterna och kultur som man överhuvudtaget kan komma.
Martinsson från sin andeverklighet lider när han beskådar att konsten och kulturens fiender får hans pris.

Pia
Pia
Gäst
Reply to  Skeptisk mot skeptiker
19 januari 2012 kl 13:22

“De ateistiska retorikerna som hyllar en sekteristisk variant av instängd naturvetenskap, står så långt från poesin och de sköna konsterna och kultur som man överhuvudtaget kan komma.”

De ateistiska pseudoskeptikerna står dessutom så långt från genuin skepticism som man kan komma. En genuin skeptiker känner inget behov av att vara del i någon slags “rörelse” som dessutom intar en bestämd förutfattad position mot många ämnen.

Skeptikerrörelsen handlar om politik och propaganda, inget annat.

Annika
Annika
Gäst
15 januari 2012 kl 15:04

Bra Börje!!! Tack för att du orkar tala om sanningen för alla. En dag kommer kanske folk äntligen FÖRSTÅ hur mycket voffarna FÖRSTÖR och INFILTERERAR!

Maggi
Maggi
Gäst
15 januari 2012 kl 10:21

Ett helt obegripligt val! Jag kan knappast tänka mig någon sämre lämpad än VoF att få ett pris i Harrya Martinssons anda! VoF vars främsta “meriter” är att förfölja oliktänkande och -troende!
Sorgligt! När har Vof gjort något som tillför miljö, mänsklighet eller för den delen poesi, någonting positivt?

Håkan Larsson
Håkan Larsson
Gäst
14 januari 2012 kl 23:03

Mer än betänkligt val av prismottagare!

Tom
Tom
Gäst
14 januari 2012 kl 18:36

Börje,

Du känner inte att den här klagolåten börja bli ganska enformig? Du skriver ju egentligen bara samma artikel om och om igen (med ytterst små variationer). Hur längre tror du att det kommer finnas någon som orkar lyssna?

ruben
ruben
Gäst
Reply to  Tom
14 januari 2012 kl 22:02

Det är väldigt många som orkar lyssna Tom!
När demokratiska, mänskliga värden omskrivs, så lyssnar de flesta med hjärtat och då är det många som reagerar positivt.

Börje Peratt
Reply to  Tom
15 januari 2012 kl 06:22

Tom, Jag uppskattar att du läser mina texter och ser den röda tråden. Ämnet ger många upplag och är outtömligt.

Ruben, tack för att du så på pricken formulerar både min utgångspunkt och min önskan om hur det kan påverka att röra om i denna gryta. Har läst flera av dina inlägg med respekt för din insikt och tacksamhet för din support.

Lotta
Lotta
Gäst
Reply to  Börje Peratt
15 januari 2012 kl 12:29

Instämmer såå med rubens ord!
“När demokratiska, mänskliga värden omskrivs, så lyssnar de flesta med hjärtat och då är det många som reagerar positivt.”

En sak jag lagt märke till från de sk skeptikernas retorik är att försöka framställa sin motståndare som patetiska, rättshaveristiska, och ENSAMMA.
Jag vet inte hur många gånger jag sett dem skriva att han eller hon står ensam, har ingen med sig etc etc. Det är en taktik att vädja till det lägsta hos människan, rädslan att själv förknippas med avfällingen samt behovet av att tillhöra den högljudda maktmänniskans gruppering.
Det är en grov, ful och banal retorik…
Toms inlägg var en klassisk sådan.

ruben
ruben
Gäst
14 januari 2012 kl 17:07

Tack för svar Lotta!
Ja Börjes artikel är bra. Är glad att vi har Börje och andra förespråkare som han för demokratiska mänskliga värden.
Det är sorgligt när man läser VoF:s attacker. Jag vill helst slippa se mer av dem.
Något jag också blir glad av är Robert Hahn.
Se hans artikel bl.a.
http://roberthahn.nu/2012/01/14/forvillande-manga-forvillare/
Skönt att det finns människor även i hans ställning som har integriteten att vilja och orka föra fram sin uppriktighet framför manipulerande propaganda. Det tackar jag för. Det är mycket värt!

ruben
ruben
Gäst
Reply to  ruben
14 januari 2012 kl 19:24

Oops, skulle svara Lotta, men gjorde ny kommentar, som inte var meningen. Men låt gå för det då…

ruben
ruben
Gäst
14 januari 2012 kl 11:03

Tydligare kan det nog inte beskrivas tycker jag. De använder Harry Martinssons minne för att belöna det beteende som bidrog till att han inte ville leva längre. Det är som ett makabert skämt, men så tolkar jag det. Delades priset ut pga. okunskap eller vad?

Karlsson kunde inte erinra sig om det men han tillstod att han blivit glad då VoF tilldelat hans lärare i Lund priset som Årets Folkbildare.

Det verkar troligt att det också spelade roll.

Lotta
Lotta
Gäst
Reply to  ruben
14 januari 2012 kl 13:58

Ja Ruben du var ju inne på den linjen redan tidigare;) Någon form av svågerpolitik inblandad och det verkar ju nu vara fallet. Klia varandras ryggar …eller lite grann som “Tack för senast det var sååå trevligt! Jomen visst varé det här måste vi göra igen, nästa gång bjuder vi!”

Som jag skrev tidigare, jag såg en dokumentär om Martinson för några år sedan, den berörde mig djupt, kunde inte släppa tankarna på den… och det det om hur grymt man behandlade honom som kändes så beklämmande och sorgligt.
Tror att man såg honom som reaktionär och bakåtsträvande, det parat med avundsjuka.
Usch människor kan vara rent förjävligt elaka! Ser dom inte att om alla samtidigt sparkar på en som ligger så går han till slut sönder?

Undrar om VoF:s mobbingprisutdelare kan förmå sig att se parallellen med Annika Dahlqvist känslor av desperation och Harry Martinsons självmord? Eller är mänskliga känslor så svåra att mäta, väga och evidensbelägga att man därmed bara tvår sina händer?

Tack för en mycket bra artikel Börje!