Börje Peratt: Mobbarföreningen VoF fick Harry Martinson-priset

publicerad 14 januari 2012
- Börje Peratt
Harry Martinson och Ivar-Lo Johansson

Harry Martinson och Ivar-Lo Johansson

“Livet gjorde mycket för att svika Er, men ni svek inte livet”.

Kanske förutsåg Harry Martinson med det citatet sin undergång då hans sveks och förnedrades i slutändan av sitt liv och beslöt att ända sitt liv för egen hand.

Text: Börje Peratt | Foto: Wikimedia Commons, Harry Martinson (tv), Ivar-Lo Johansson (th) | Uppd. 2012-01-16

Harry Martinson råkade ut för en mobbingkampanj som på många sätt kan liknas vid den som Vetenskap och Folkbildning bedriver och som har orsakat katastrof för dem VoF har angripit.

11 januari kan vi på SVTs sida läsa att Vetenskap och Folkbildning har fått Harry Martinsonpriset.

Sydöstran 14 jan 2012 om Harry MartinsonprisetEn av våra stora arbetarförfattare, nobelpristagare och känd för framtidsvisionen Aniara. Martinson var en sökare och före sin tid. Han överraskade omgivningen genom att säga sig vara buddist och öppen för olika sanningar. Samtidigt som hans känslighet och moral när det gäller förhållande till andra var oomtvistlig.

ArcanumSkolan 2024

Nu har Harry Martinsonsällskapet givit VoF priset med hänvisning till: ”… de eller den organisation som i Harry Martinsons anda verkar för att värna om den lokala och globala miljön, arbetar aktivt för fred mellan människor och fred mellan människa och natur eller odlar eftertanken och poesin som centrala livskvaliteter.”

[Artikeln i Sydöstran 14 jan 2012, PDF]

Vad i denna nomineringstext kännetecknar Vetenskap och Folkbildnings gärning?

  • VoF stödde svininfluensavaccineringen och hävdade att den skulle genomföras lokalt och globalt helst på alla människor på jorden fast den bevisligen var ofullständig och fast det aldrig var frågan om en pandemi. Risken för skador var i sammanhanget oväsentlig.
  • Arbetar aktivt för fred? Man ligger dagligen i fejd med omvärlden och förföljer oliktänkande, delar ut förvillarpris och saboterar möjligheten till god forskning.
  • Odlar eftertanken? Är det något dessa pseudiker gör så är det fort men fel och utan eftertanke. Christer Fuglesangs ”självmordsförsök” i Almedalen är ett spektakulärt exempel på det.
  • Poesi ? Hur kommer den till uttryck?? I alla fall inte någonstans på VoFs sidor, i deras forum eller i deras attacker på dem med annan livsåskådning.

Harry Martinson-priset gick till VoF

Jag ringde upp Jonny Karlsson skattmästare i Harry Martinsonsällskapet och frågade hur man kommit till detta beslut.

Karlsson menade att det var väl avvägt. Jag undrade vem som föreslagit VoF i denna fyramannakommitté som beslutar där bland annat ordförande i Olofströms kommunstyrelse sitter. Karlsson kunde inte erinra sig om det men han tillstod att han blivit glad då VoF tilldelat hans lärare i Lund priset som Årets Folkbildare.

– Så då tyckte du att det var på sin plats att återgälda det med Harry Martinson-priset?

– Du får det att låta som svågerpolitik, svarade Karlsson.

– Ja det är väl inte först gången i historien som man kliar varandra på ryggen, svarade jag.

– Så du menar att vi är dumma?

– Nej svarade jag, duperade och manipulerade eller okunniga men inte dumma.

– Nej svarade Karlsson, de två första är vi inte.

Om det handlar om okunnighet så undrade jag om Karlsson varit inne på VoFs sidor och forum och läst.

– Ja, svarade Karlsson.

– Tycker du att det här med Förvillarpriset ligger i linje med Martinssons värnande om den lilla människan?

– Nej det är väl inte helt bra insåg Karlsson.

– Nå det här med att man förnedrar och kränker folk i forum då?

– Ja men vem som helst kan väl skriva i deras forum försökte Karlsson.

– Javisst svarade jag, men artiklarna skrivna av styrelseledamöter då, har du läst dem?

Jag kunde höra hur det knakade hos Karlsson och han frågade vad jag visste om VoF. Jag hänvisade då till mina artiklar på Newsmill och NewsVoice och berättade om min bakgrund som granskande journalist. Jag kunde också lugna honom med att Harry Martinsonsällskapet inte är de första att bländas av

VoFs manövrar och ibland subtila påverkan, något som också min senaste artikel om Public Service beskriver. Här lyckas VoF till och med få med sig SVT i skandalösa event som går ut på att attackera och förfölja en grupp eller en enskild. Vad som är så beklämmande med detta Harry Martinsonpris till VoF är att det blir så tokigt på alla sätt och det riskerar att smutsa ned en av våra mest uppskattade författare. Låt mig ta ett exempel för att man ska förstå hur fel det blir.

Våren 2009 menade läkaren Annika Dahlqvist att svininfluensan inte var den skräckpandemi som Vetenskap och Folkbildning deltog i att måla upp. Dahlqvist avrådde dessutom från en allmän vaccinering och avvisade ett ofullständigt testat vaccin. Vetenskap och Folkbildning straffade henne med förnedringspriset ”årets Förvillare”, något som hon inte var förberedd på och som drabbade henne hårt.

Mobbingkampanjen stannade ju inte vid ett förnedringspris utan fortsatte med ärekränkande artiklar och förnedrande kommentarer på alla forum som de så kallade skeptikerna härjade på. Dessa är lojala VoF och borde benämnas pseudiker då deras underlag är okunskap och fördomar.

Hur som helst så vet vi idag att Annika Dahlqvist fick rätt och hon bad VoF återkalla förvillarpriset. Aftonbladet intervjuade henne (23 mars 2011) i samband med det. VoF nekade och med den status man lyckats ge sig särskilt inom naturvetenskap och läkarkår kommer för alltid detta ”pris” att smutsa ned hennes karriär. Annika Dahlqvist berättade för AB att hon övervägde självmord efter att ha fått sin karriär förstörd:

”Jag blev helt knäckt. Jag kände att livet var för jobbigt för att orka leva.” ”…utnämningen blev dödsstöten mot mig, privat, yrkesmässigt och ekonomiskt. Det finns många som tagit sina liv för mindre saker än detta. Stundtals kände jag att livet var så jobbigt att det inte var värt att leva längre. Det var inte så att jag planlade något, men jag måste nog säga att jag tänkte allvarligt på det.”

Hanno Essén, docent på KTH och då ordförande för Vetenskap och Folkbildning sade till Aftonbladet:

”Nej, vi har inte övervägt att dra tillbaka utnämningen. Vi tycker att hon har fel, det är inte mer än så. Ger man sig in den offentliga debatten på det sätt som hon har gjort får man tåla sånt här.”

Rickard Berghorn – som då var moderator för Dahlqvists blogg – tog debatten med VoF som följde, VoF klarade inte av att försvara utnämningen på sakliga grunder, och debatten blev ett nederlag för VoF. Men istället för att tillstå sina misstag har VoF valt att tiga.

Torbjörn Sassersson som kan VoF utan och innan och vet hur de kontrollerar för dem viktiga artiklar på Wikipedia skrev så här:

”Föreningen Vetenskap och Folkbildnings medlemmar har även varit noga med att punktmarkera Annika Dahlqvists post på Wikipedia. Den nedsättande utmärkelsen ’Årets förvillare’ och diverse andra negativa påståenden om Dahlqvist beskyddas med järnhand vilket enkelt bevisas av historiken eftersom allt som skrivs dokumenteras på Wikipedia.”

Om denna rättskränkning mot Annika Dahlqvist kan man läsa på NewsVoice i Sasserssons artikel ”KTH-professor känner ingen ånger inför självmordskandidat” publicerad 24 mars 2011.

Vi kan utgå från att Harry Martinson har all förståelse för den som drabbas av ett sådant lidande som bland annat Dahlqvist gjort, en av många bör tilläggas. Martinson valde till slut att själv ända sitt liv på grund av just den förnedring han utsattes för. Skulle han om någon vilja ge den typen av mobbare som VoF visat sig vara, ett pris i sitt namn?

Text: Börje Peratt, Författare, journalist, filmare, fil mag.
Medlem i Författarsällskapet

Kritik mot föreningen Vetenskap och Folkbildning

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq