Göran Stiernstedt SKL ser parallell mellan narkolepsi- och neurosedynskandalen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 februari 2012
- Torbjörn Sassersson
Neurosedyn- och narkolepsiskandalen. Montage: NewsVoice
Neurosedyn- och narkolepsiskandalen. Montage: NewsVoice
Neurosedyn- och narkolepsiskandalen. Montage: NewsVoice

För knappt ett år sedan 1 april 2011 skrev jag artikeln: “Narkolepsiskandalen är lika stor som neurosedynskandalen”. Artikeln publicerades i  Bonniers debattidning Newsmill. Jag fick tipset om sambandet från forskningschefen Robert Hahn på Södertälje Sjukhus. Jag bjuder på den nyheten, sa han till mig. Nu bjuder jag tillbaka. 

Text: Torbjörn Sassersson | Ursprungligen publicerad i Newsmill 2012-02-18

Högste medicinskt ansvarige på SKL, Göran Stiernstedt, jämför nu även han skandalen efter svininfluensavaccineringen från 2009 med neurosedynskandalen på 60-70-talet. Göran Stiernstedt ifrågasätter sig själv varför han och andra som tvivlade inte sade ifrån.

“Det kommer att bli ihågkommet i medicinhistorien vid sidan av neurosedynkatastrofen” … “Det kan gå till medicinhistorien som en av våra stora medicinska tragedier. Omfattningen är rätt stor och det handlar om unga människor som får ett livslångt handikapp”, säger Göran Stiernstedt.

Göran Stiernstedt var en av de centrala experterna som låg bakom massvaccineringen. Idag ångrar han sig, enligt SvD.

ArcanumSkolan 2024

När jag frågar Robert Hahn varför han inte ville gå ut med detta våren förra året när han istället gav mig nyhetstipset svarar han:

“Newsmill har en större publik än min blogg så det var ett bättre forum. Det kändes viktigt att jämförelsen mellan Pandemrix med neurosedyn gjordes tidigt eftersom myndigheterna till en början var ovilliga att kännas vid narkoslepsi-barnen.

Neurosedyn-katastrofen för 50 år sedan medförde att ett drygt hundratal barn blev fysiskt handikappade men narkolepsi-barnen är minst lika skadade och dessutom fler till antalet.

Neurosedyn-historien medförde att Sverige införde betydligt hårdare krav på testning av läkemedel och jag hoppas att Pandemrix-skadorna kommer att medföra samma skärpning av säkerhetskraven för vaccinationer.”

När journalisten Josefin Pehrson från SvD frågade Göran Stiernstedt varför han höll tillbaka sitt tvivel mot en massvaccinering pendlar svaren mellan att “ingen ville bli pandemins Hans Dahlgren” och “det är väldigt svårt att säga nej, action lönar sig mer än inte action”.

Josefin Pehrson fortsätter med liknande frågor till Anneli Bergholm Söder på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Anders Tegnell, chef på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.  De svarar med en återhållsam ångerfullhet i min bedömning.

Text: Torbjörn Sassersson

Fotnot: Neurosedyn är ett varumärke med den verksamma beståndsdelen thalidomid. Preparatet salufördes av Astra på 60-talet.

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Vad som behövs är seriösa utredningar, som kan finna orsakerna till sambandet och som kan ge svar hur man i framtiden kan minska risken för neurologiska biverkningar av vacciner. Det borde vara en självklarhet, att det är vad som behövs.
    Sopa under mattan kommer bara att leda till att folk inte vill vaccinera sig.
    Mer reklam och tystande av kritiker är inte svaret, som leder framåt.

  • Det känns förtroendeingivande att dessa läkare och professorer ställer frågan om sambandet. Det gör mej glad. Här finns kunniga människor som bryr sig. Men jag är inte lugn förrän myndigheterna erkänner att det finns en brist som skadat oskyldiga.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *