Humanisterna och Humaniströrelsens historia – Rashygien och vetenskap som religion

publicerad 2 februari 2012
- av NewsVoice

Humanisterna och rashygienDe svenska sekulära Humanisterna med Christer Sturmark i spetsen är del av International Humanist and Ethical Union (IHEU), i det följande kallad internationella humanistunionen. Företrädarna är kända för sin aggressiva ateism. Ändå grundades rörelsen 1929 av kristna unitarister. Medlemmarna kallade sig för "religiösa humanister" och sökte en väg att kombinera naturvetenskap och religion.

Text: Rickard Berghorn

Först 1973 blev rörelsen ateistisk. Bakom reformen stod den amerikanska marxisten Paul Kurtz. Han hjälpte också fram den serbiske kommunisten och nationalisten Mihailo Markovi? till ordförandeposten, där han stannade i hela tio år. Markovi? övergick sedan till att samarbeta med serbledaren Slobodan Miloševi?.

Stor betydelse för rörelsens hade även FN-politikern och vetenskapsmannen Julian Huxley, Englands främsta och sista rashygienist.

Läs hela artikeln i Tidningen Kulturen