Experiment: Myror väljer smör istället för margarin

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 14 mars 2012
- NewsVoice redaktion

Myror väljer smör istället för margarin

Från Annika Dahlqvists blogg. Hon skriver: “Margarin uppe till höger, lättmargarin nere till vänster, smör nere till höger”.

Diskutera på Annikas blogg eller här nedan.

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Debatten är avslutad. Myror ratar margarin och väljer smör. Människorna tar till sig det nya rönet och överger margarin. Folkhälsan är räddad.

  • Men snälla Torbjörn. Hoppas det var ironi. *ler*
   Det är ju trots allt myror vi pratar om. Och inte människor.

   Jag äter inte själv margarin… i några former. Och använder jag någonting till/vid matlagning så blir det smör (eller olivolja,eller kokosolja). Men någon måtta får det vara. *ler igen*

 • Jag håller med om att det finns skäl för tveksamhet till margarin på grund av dess tillverkningsprocess. En fråga man ställer sig – är man vegan och vill undvika mjölkprodukter, vad äter man då istället? Jo, det finns flera alternativ till vegetabiliskt margarin – exempelvis smör gjord på hampa, smör gjord på tofu, eller kör med någon nyttig olja istället.

  Vill man steka, så undvik kallpressade oljor (bildas transfetter vid stekning) och kör gärna med kokosmjölk eller liknande.

  • Kokosolja (vanligtvis och felaktigt kallat kokosfett) är utmärkt vid stekning. Tål temperaturer upp till 180 grader samt innehåller 48 procent laurinsyra. Men då ska det faktiskt vara kallpressad “virgin”. Inte skiten i silverpaket som finns i alla matvaruaffärer.

   Kung Markatta har en mycket prisvärd kokosolja som finns i många välsorterade matvaruaffärer. Den är dessutom KRAV odlad och ekologisk. Den här är det:

   http://www.kungmarkatta.se/product.asp?pid=284

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *