Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Replik till Mats Reimer – en konspirationsteoretiker som söker tröst

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 april 2012
- NewsVoice redaktion

Mats Reimer angriper undertecknad,  NewsVoice, Vaccin.me, Vaken.se, tidningen 2000-talets Vetenskap, Anders Sultan och hans företag ION Silver, journalisten David Finer samt även läkaren Jackie Swartz från Integrative Care Science Center i bloggartikeln “Vidarinstitutet gör reklam för sida med antivaccin-propaganda”. Reimers princip är: bunta ihop och slå ihjäl, men det går inte så bra. 

Text: Torbjörn Sassersson

Mats Reimers debattbloggartikel publicerades i Dagens Medicin den 31 mars 2012. Angreppet är spretigt och Mats Reimer tar i ända från fotsulorna. Reimers uppsåt är att läsarna ska förkasta sajterna, personerna och kritiken mot vaccin. Helst allt på en gång och en gång för alla.

För att vara helt säker på att lyckas ryktesdestruera undertecknad inför sin läsarskara klämmer Mats Reimer till med att mannen bakom NewsVoice minsann behandlade sin fotvårta med bikarbonat och medskyldig till denna förskräckliga desinformation är  2000-talets Vetenskap som på webben lagt ut användarberättelser om alternativa vårdmetoder. Där står det om vårtan.

Men Mats Reimer är inte säker på att han satt dit undertecknad för samhällsfarlig verksamhet. Så för säkerhets skull lägger han till drapan:

“Newsvoice är en nyhetssida med blandad desinformation i ett brett urval från antivaccin och mobilstrålning till UFO och 9/11. Den som ligger bakom Newsvoice är också med i gruppen kring vaccin.me och har kopplingar till vaken.se där man kan beställa de anonyma anti-Gardasil-broschyrerna som delades ut i Uppsala nyligen.”

Vad vill Mats Reimer uppnå?

Mats Reimer är barnläkare och en intensiv bloggdebattör med starka band till skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF), den där föreningen som arbetar med att skapa opinion i landet mot allt som heter alternativt. Dit hör påstått “felaktiga föreställningar” om upp emot 20 olika företeelser. Det är i ljuset av dessa antipatier mot allt konstigt, ovanligt, oetablerat och avvikande som Mats Reimer måste ställas i profileringen av hans personlighet. Det finns helt enkelt mycket som är inbillat farligt och definitivt bortom hans kontroll.

Genom att bunta ihop enligt principen: “guilt by association”, blir det enklare att förkasta. Han sa si och han skrev så och så länkade de till varandra. Mats Reimer beskriver hur opponenterna i sin artikel kan associeras till varandra. Bilden av skenbart konspirerande “desinformatörer” framträder inför Mats Reimers inre.

I den speciella neurokemi som karaktäriserar en skeptiker söks ständigt associativa kopplingar. Annars går det inte att få ihop. När han “fann” dem kunde han helt enkelt inte motstå frestelsen att skriva bloggartikeln. Först då kunde han andas ut. Sökandet efter skenbar trygghet var uppnådd.

Men Mats Reimers sökande efter trygghet lär inte ta slut. Verkligheten där ute har inte förändrats eller rättare sagt, den förändras kontinuerligt.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Vaccin.me

Kollodialt silver

Center för Integrativ Medicin (David Finer, Jackie Swartz)

Hur man tar bort en fotvårta med bikarbonat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq