Replik till Mats Reimer – en konspirationsteoretiker som söker tröst

publicerad 6 april 2012
- av NewsVoice

Mats Reimer angriper undertecknad,  NewsVoice, Vaccin.me, Vaken.se, tidningen 2000-talets Vetenskap, Anders Sultan och hans företag ION Silver, journalisten David Finer samt även läkaren Jackie Swartz från Integrative Care Science Center i bloggartikeln “Vidarinstitutet gör reklam för sida med antivaccin-propaganda”. Reimers princip är: bunta ihop och slå ihjäl, men det går inte så bra. 

Text: Torbjörn Sassersson

Mats Reimers debattbloggartikel publicerades i Dagens Medicin den 31 mars 2012. Angreppet är spretigt och Mats Reimer tar i ända från fotsulorna. Reimers uppsåt är att läsarna ska förkasta sajterna, personerna och kritiken mot vaccin. Helst allt på en gång och en gång för alla.

För att vara helt säker på att lyckas ryktesdestruera undertecknad inför sin läsarskara klämmer Mats Reimer till med att mannen bakom NewsVoice minsann behandlade sin fotvårta med bikarbonat och medskyldig till denna förskräckliga desinformation är  2000-talets Vetenskap som på webben lagt ut användarberättelser om alternativa vårdmetoder. Där står det om vårtan.

Men Mats Reimer är inte säker på att han satt dit undertecknad för samhällsfarlig verksamhet. Så för säkerhets skull lägger han till drapan:

“Newsvoice är en nyhetssida med blandad desinformation i ett brett urval från antivaccin och mobilstrålning till UFO och 9/11. Den som ligger bakom Newsvoice är också med i gruppen kring vaccin.me och har kopplingar till vaken.se där man kan beställa de anonyma anti-Gardasil-broschyrerna som delades ut i Uppsala nyligen.”

Vad vill Mats Reimer uppnå?

Mats Reimer är barnläkare och en intensiv bloggdebattör med starka band till skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF), den där föreningen som arbetar med att skapa opinion i landet mot allt som heter alternativt. Dit hör påstått “felaktiga föreställningar” om upp emot 20 olika företeelser. Det är i ljuset av dessa antipatier mot allt konstigt, ovanligt, oetablerat och avvikande som Mats Reimer måste ställas i profileringen av hans personlighet. Det finns helt enkelt mycket som är inbillat farligt och definitivt bortom hans kontroll.

Genom att bunta ihop enligt principen: “guilt by association”, blir det enklare att förkasta. Han sa si och han skrev så och så länkade de till varandra. Mats Reimer beskriver hur opponenterna i sin artikel kan associeras till varandra. Bilden av skenbart konspirerande “desinformatörer” framträder inför Mats Reimers inre.

I den speciella neurokemi som karaktäriserar en skeptiker söks ständigt associativa kopplingar. Annars går det inte att få ihop. När han “fann” dem kunde han helt enkelt inte motstå frestelsen att skriva bloggartikeln. Först då kunde han andas ut. Sökandet efter skenbar trygghet var uppnådd.

Men Mats Reimers sökande efter trygghet lär inte ta slut. Verkligheten där ute har inte förändrats eller rättare sagt, den förändras kontinuerligt.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Vaccin.me

Kollodialt silver

Center för Integrativ Medicin (David Finer, Jackie Swartz)

Hur man tar bort en fotvårta med bikarbonat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det finns anledning, trots allt, att vara tacksam för VoFs insatser. De bidrar till att öka medvetenheten om hur vårt samhälle fungerar. För mig är det mycket smärtsamt att det skall behöva vara så, att några skall behöva offra sig för att andra skall förstå. Jag önskar innerligt att jag varit klokare denna hjälp förutan.

  • VoF tvingar folk att tänka efter genom att göra omvärlden irriterad. När folk tänker efter inser de att VoF bara är en opinionsmaskin som aldrig ifrågasätter industrier utan bara hoppar på enskilda individer och allt som andas “alternativt”. Det sker genom utpekanden och punktmarkering.

   På det viset gör VoF paradoxalt en viktig insats i samhället. VoF förvillar genom att trava lögner och det snabbar på uppvaknandet om hur vi blir förvillade genom att VoF praktiserar just förvillande retorik, opinionsbildning, argumentationsteknik och “spinn”.

   Tack VoF.

 • Jag tror inte Torbjörn showar för “antihumanisterna”, de fattar ändå inget av en bra show…
  Vill du bli tagen på allvar Anders, eller är du bara en av sekten VoF:s urtrista robotar som skall sprida negativ propaganda för deras “dolda” syften?

 • Strålande artikel Torbjörn – en riktig fullträff! Mats Reimer gräver sin egen grav när han på detta sätt skriker ut sitt människoförakt och sin uppenbara avsky mot oliktänkare. Han höjer sig själv till skyarna som om hans tro är den enda rätta. “Ni skall inga andra gudar hava jämte mig.” Fast egentligen visar bara hans galna utspel att vi som pekas ut är inne på rätt spår – annars skulle det inte finnas orsak för honom att gå till angrepp.

  • Anders, är du bara en av sekten VoF:s urtrista robotar som skall sprida negativ propaganda för deras ”dolda” syften? Vilken kunskap har du om vaccin? Det finns delade meningar inom vetenskapen i världen! Hur tänker du om att du vet bättre än övriga världen om vaccin?

  • Anders är ett typexempel på skeptikernas retorik.
   Låt oss analysera inlägget.

   “Du borde inse att du är totalt okunnig”

   Detta är en tydlig maktretorik som Anders visar. Anders utgår från att hans bild av verklighet är den enda rätta, och alla andra är fel. Genom ovanstående formulering försöker Anders skuldbelägga mottagaren av Anders retorik.

   “sluta sprida desinformation om vacciner.”

   Ett uttalande som inte innehåller någonting alls än luft från Anders. Inga exempel på någonting, utan bara Anders personliga åsikt som uttrycks som om det är en vedertagen sanning. Vi bör förstå att i VoFs värld så är deras värld samma sak som den vedertagna sanningen, allt utanför VoFs syn på verkligheten är “desinformation”.

   “Vaccin.me måste ses som en sjukt oseriös sajt.”

   Läge märke till “måste ses”. Det finns ett tvång här i Anders retorik. Man “måste se” på ett visst sätt. Men då är frågan, enligt vem måste man det? Vem har bestämt att man måste det? Det är information som helt saknas i Anders retorik. ”

   “sjukt oseriös” – ja, i Anders retorik så är det sjukligt att ha en annan uppfattning än Anders.
   Detta är typiskt för VoF, att deras oliktänkande ska utmålas som “sjuka”. Detta är evidens för att VoF ser sina oliktänkare som virus som förpestar den mycket speciella “verklighet” som VoF lever i. Ja, då får de val ta fram ett vaccin då hahaha, men vi vet ju att vaccin inte fungerar…

   “Helt ofattbart att man kan skriva så mycket fel.”

   Återigen bara luft utan någon som helst substans. Det är alltså “helt ofattbart”, och så har slutklämmen då “skriva så mycket fel”. Återigen, inga verkliga argument, inga exempel ingen genomgång, ja ingenting alls egentligen annat än ett generellt och övergripande språk.

   Och vad som förvånar mig, det är att det finns människor som ödslar tid på att skriva absolut ingenting alls – som Anders gör. Han spenderar tid här för att skriva kommentarer som innehåller absolut ingenting. Det säger en hel del om honom som person.

   • Det är väldigt lätt att kolla upp att jag har rätt. Du behöver bara läsa vad vaccin.me skriver. Jag vill bara påpeka att det är ansvarslöst att gå ut och sprida sådan smörja som Linda Karlström sprider. Jag har inte lust att komma med en massa argument mot dårpippirörelsen eftersom de inte lyssnar på argument. Det är meningslöst att debattera med okunniga människor som saknar förmåga att analysera och ändå inte förstår.

    Min avsikt med att skriva här är att jag vill protestera mot detta vansinne.

    • Tillåt mig då Anders att protestera mot det vansinne som du ger uttryck för med dina inlägg! Jag anser det vara ansvarslöst att INTE ha en sida som vaccin.me, för det gagnar människor att få reda på baksidan med vaccination, det gagnar människorna att få reda på det som vaccinationsindustrin inte vill tala om, det gagnar människorna att få reda på vaccinationsindustrins dolda agenda. Därför att det gagnar människor att kunna göra kloka och informativa val baserad på äkta och sann analys, istället för reklampropaganda från en oetisk vaccinationsindustri som tänker på pengar och profit istället för på människors bästa.

     Men jag förstår ju att det finns vaccinationstroende som saknar förmågan till att tänka själva och som även saknar förmågan att analysera informationen för de vill inte förstå, de vill fortsätta att leva i sin bubbla konstruerad av marknadsföringsmänniskorna inom vaccinationsindustrin.

     Och Anders här är ett exempel på en sådan vaccinationstroende som inte kan ta till sig annan information än vaccinationsindustrins förvrängda reklambudskap. Anders väljer helt enkelt det förvridna budskapet istället för att se den sanna verkligheten, och för att motivera sig själv i sin egen självförnekelse av verkligheten så kallar han verklighetens människor för “dårpippi”. Anders har helt enkelt för mycket investerat i sin falska självbild och sin sanningsförnekelse och förvridna verklighetsuppfattning för att han ska kunna erkänna att han har fel, och därför protesterar han mot sanningen och den äkta analysen därför att han inte klarar av att se och förstå och ta till sig verkligheten.

    • Anders är ett typexempel på en okunnig människa som saknar förmåga att analysera och ändå inte förstår, och därför är det också meningslöst att debattera med vaccinationstroende som hellre förnekar verkligheten än vaknar upp från sin illusion.

     • Detta med “sekt” är ju intressant eftersom sekter förutsätter en ledare, förutsätter en organisation, en “man på toppen” som andra hyllar. Men det finns inget sådant här.

      Du har fullkomligt rätt i Anders att de många människor i Sverige idag har gått på läkemedelbolagens PR-kampanjer, och visst kan man säga att de har lyckats med sin marknadsföring.

      Att många tycker en sak är i sig ingen merit Anders, för historien har visat att de stora revolutionerna börjar i smått – att det är just oliktänkarna som för världen framåt och gör revolution, inte den grå massan som tycker likadant. Titta på naturvetenskapens revoltörer exempelvis, de stod ensamma och hånade av den stora massan men till syvende og sist kan vi se att deras åsikter är de som vann.

      Och nu står vi inför ett nytt paradigmskifte, och som med alla paradigmskiften som börjar de i det lilla där människor vågar tänka fritt och rätt och ta till sig ny kunskap, ny forskning där den gamla forskningen har visat sig förlegad och inaktuell. Vi kan se idag att vaccinationsindustrins propaganda inte håller och att allt fler människor vaknar upp och ser hålen i vaccinationsindustrins argument, allt fler människor vaknar och ser vaccinationsindustrins manipulerade forskning och skruvade statistik.

      Allt fler data kommer in som visar att vaccinationsindustrin “talar med kluven tunga”, och då börjar man vakna. Man vaknar när människor blir sjuka trots att de vaccinerat sig, man vaknar när människor dör efter att de vaccinerat sig, man vaknar när människor får biverkningar som är flera resor värre än sjukdomen som vaccinet påstods skydda mot.

      Och jag är mycket glad över att allt fler småbarnsföräldrar i Sverige vågar säga nej till vaccin, för sina barns bästa. Att bryta mot strömmen och våga tänka själv, det är stort. I Sverige så finns ju det jag vill kalla för “massans diktatur”. Om du använder din egen hjärna och analytiska förmåga istället för att blint matas av propaganda som en zombie, ja då blir många provocerade och kommer med angrepp.

      Attacker som “sekt”, “totalt okunnig”, “desinformation”, “dårpippi”, “showar för dårar” är alla uttryck för den grå, blinda massan som har sålt sin egen tankeförmåga och själ till vaccinationsindustrins PR-maskin.

      Att människor som Anders blir provocerade av de som vågar stå emot industrins PR, det i sig är en sporre för oss att föra kampen vidare. För det handlar om våra barns skull! Vi kan inte längre tiga ihjäl rapporterna om nevrologiska skador på vaccinerade barn eller andra stora problem.

      Varje förälder som inte vaccinerar sina barn är en stor framgång för sveriges hälsa och ett välmående folk, och de resurser som sjukvården sparar in när sjukvården inte längre behöver ta hand om biverkningarna – det är resurser som kan läggas till att höja kvaliteten inom sjukvården. Vi får friskare barn, friskare vuxna och en mer effektiv sjukvård. För mig låter det som både klokt, genomtänkt och väldigt logiskt och rationellt. Och det är märkligt att bakåtsträvare som Anders vill tillbaka in i den gamla förlegade dysfunktionella rutinen, men samtidigt förstår jag att det kan “göra ont när knoppar brister”. Förändringar tack vare ny kunskap och ny forskning har, historiskt sett, varit obekväm för många.

 • Det finns inga som är så auktoritetstroende som pseudo-skeptikerna i vof, och även om de säger sig vara intresserade av vetenskap, så är det inget som märks. Mats Reimers artikel är inget undantag.
  Den består bara av misstänkliggöranden, och “guilt by association”.
  Har de med vetenskap att göra? Nej inte mer än skvaller som man kan läsa i vissa veckotidningar.

  Smutskastning och misstänkliggöranden är INTE vetenskap!

  VoF älskar industri -lobbyister, och hatar oberoende forskare(Se t ex vad vof skrivit på sitt forum om
  professor Lenart Hardell, och att vof endast bjudit in folk som står på el-industrins löne-listor, när de haft möten om faran med elektromagnetisk strålning. Mats Reimer hade en artikel, om att det var farligare att ha semester än att tala i mobiltelefon.
  Vof utsåg orsa miljönämnd till “Förvillare” bara för att de diskuterat och utrett en skrivelse från en “elöverkänslig”.
  Vof är hätska försvarare av mobilindustrins intressen och tillåter inte saklig kritik mot industrin,
  Se t ex denna länk: http://solveig21.mpbloggar.se/2012/04/07/wikipedia-om-eloverkanslighet-vof-tar-bort-fakta-information-som-stor-mobilindustrins-intressen/ VoF tar alltid ställning mot de somverkar för folkhälsa, så även Mats Reimer.

 • En liten vårta kan orsaka stora ekonomiska konsekvenser. Att tro sig ha lyckats förinta vårtan med bakpulver skapar en farlig övertro. Det kan leda till en hotfull optimism genom att fler åkommor också kan hittas bot för. Om denna egensinniga anda sedan sprids till fler exprimentvilliga kan det bli förödande för läkemedelsförsäljningen. Läget skulle också allvrligt drabba landet genom lägre skatteintäkter. Att det på sikt skulle kunna få gynsamma fördelar om berfolkningen klarar hålla sig mer frisk på egen hand och i samråd med andra ligger inte i tiden. Vår tid är nu, det gäller att underordna sig mäktiga ekonomiska intressen. Att tänka på morgondagens människor och möjligher anses överbeskyddande.
  Broiler-gernerationen har hårt fått erfara hjälplösheten i att ha blivit gödda. Måttot är att ge kommande generationer så lite livsbetingelser som möjligt, det kommer att stärka deras uppfinningsrikedom.

  • Vad jag menar med broiler-generation är att vi i alla årgångar haft mer elller mindre stort överflöd av materiella tillgångar, vilket gett oss dålig träning i att utveckla oss för att nå nödvändiga livsbehov. Under flera årtionden har också individualismen begränsat vår medmänskliga utveckling. Jag funderar mycket på vad som ligger bakom att grupper uppstår, där man tycks fokusera på uppgivenhet istället för kunskasinhämtande och sund skepticism.
   Det är tragiskt när uppgivenhet och stagnation med tilltro till åldrade fakta blir till ideal, som man fösöker pracka på andra människor. Höjden av destruktivitet är kanske då näringsrik mat förlöjligas, trots att vetenskaplig forskning framhäver nödvändigherten av näringsämnen för att morverka belastningar vi får av olika sorters miljöstress.

 • Alla professionella debunkers och skeptiker är genomskådade för länge sedan.
  Det här handlar helt enkelt om ett paradigmkrig som pågått sedan länge.
  Den gamla världsbilden krackelerar allt mera för varje år som går.
  Gatekeepers sitter på de stora tidningarna och försöker bevara status quo.
  Ufologer debunkar ursinnigt utomjordiska kontakter.
  Karaktärsavrättningar är legio.
  Men den mänskliga evolutionen har alltid trummat på.
  Vi lever i en av de mest intressanta tidsepoker där makteliten försöker förhindra mänskligheten att vakna upp och förstå sanningen om allting.
  UFO mörkläggningen har pågått sedan början av 40 talet.
  De första ufo krascherna 1941 är nu dokumenterade i boken MAJIC EYES ONLY.

 • Oftast går resonemangen inte ihop hos skeptikerrörelsen men det verkar som sagt vara oväsentligt. Se exempelvis den välrenommerade forskaren Daryl Bem som nyligen blev tilldelad ett förnedringspris av JREF. (förnedringspriserna känns givetvis också igen hos VoF)

  “but if Wagenmaker’s et als critique as put forward by Novella is correct then it is a common and widespread issue effecting a centuries research across the sciences, not something specific to Bem. How is that shoddy?”

  http://jerome23.wordpress.com/2012/04/04/pigs-might-fly-randi-bem-and-a-sceptical-failure/

  Snacka om att falla på eget grepp 🙂

  Det handlar tydligen bara om att skapa opinion utan minsta eftertanke hos skeptikerrörelsen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *