Ministeruppror: Vi måste skydda svenskt snus, få sälja vapen till diktaturer och äta [negress]tårta

publicerad 19 april 2012
- av NewsVoice
Fredrik Reinfeldt - Skärmdump från DN.se
Fredrik Reinfeldt – Skärmdump från DN.se. Montage: NewsVoice.se

Senaste tidens politiska utspel och avslöjanden biter varandra i svansen. Den ena skandalen avlöser den andra. Den röda tråden är allmänt dåligt omdöme och medlöperi med industrin. Politikerna har glömt att demokrati betyder folkvälde och att det betyder att de ska arbeta för folket och inte för industrin. 

Text: NewsVoice

Tobaksindustrins snus hotas av EU

“Jag och många andra svenskar i EU-parlamentet kommer att slåss för att det här inte ska få någon effekt för svenska snusare. Det kommer vi inte tillåta. Det är helt orimligt.” Det säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog. Folkhälsominister Maria Larsson är lika beslutsam som Ulvskog. Hon säger till Aftonbladet: “Vi kommer inte att ge vika utan aktivt verka för att det svenska undantaget ska bevaras.”

Aftonbladet ställde frågan: “Om förslaget går igenom så att snus förbjuds – tror du krav kommer resas i Sverige på utträde ur EU?”

“Det kommer inte ske. Det kommer inte gå igenom. Vi måste få snusa om vi vill i Sverige. Men det förutsätter också att den svenska regeringen arbetar för det, och det tar jag för givet att den kommer att göra”, säger Marita Ulvskog till Aftonbladet. Källa

Med andra ord, här har vi två ministrar, varav en är hälsominister, som kämpar för att svenskar ska kunna fortsätta intaga den skadliga drogen kallad snus.

Svarta tårtkvinnan

Utspelet i media kommer fyra dagar efter att en annan svensk minister, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, skar ut könsdelarna från en tårta föreställande en afrikansk kvinna i en konstnärlig protest mot könsstympning. Hon matar i en upprymd och skojsig stämning den skrikande tårtkvinnan med tårtgenitalierna. Det här handlar visserligen inte om någon industri, utan snarare om svenskt anseende i omvärlden och om politisk omdömeslöshet.

Vapenhandeln

Den 11 april meddelade utrikesminister Carl Bildt att det fanns ju visst ingen skandal med de omdiskuterade vapenaffärerna med diktaturen Saudiarabien. Han har tidigare visat att han inte heller kände att det var fel att sitta i styrelsen för Lundin Oil som massakrerade lokalbefolkningen i Sudan/Nigeria. Det hävdades istället att hans kompetens ökat väsentligt genom hans erfarenheter från näringslivet.

Aftonbladet: “Centerns partiledare Annie Lööf utesluter inte att Sverige ska sälja vapen till Kina – ett land EU har vapenembargo mot.” [pudel i DN 2012-04-22]

Försvarsminister Sten Tolgfors som var huvudperson i vapenskandalen med diktaturen i Saudiarabien avgick den 29 mars 2012, men menade att avgången i princip inte hade med skandalen att göra. I sin förklaring till DN:s reportrar menar han att hans uppdrag ändå var klart och han kände stolthet inför sina gärningar han gjort för den svenska försvarsmakten. Inget erkännande om tjänstefel yttrades.

Avgången kommenterades med känslomässig anspelning av statsminister Fredrik Reinfeldt:

“Jag arbetar med människor som har väldigt svåra och ansvarsfulla uppgifter, människor som har känslor, människor som har en omgivning, människor som har barn. Människor som sätter egna gränser för vad de tycker det ansvarsfulla uppdraget är värt…”

Det är alltså synd om politikerna när de avslöjas att de samarbetar med en diktatur. Men hur skulle det vara att arbeta med moraliska människor? Borde inte det kännas bättre? Reinfeldts kommentar är i övrigt intressant om man betänker att det han just försvarade var vapenindustrin, den där industrin som inte ser skillnad på militärer och barn när det kommer till kritan.

Vaccinations och mobiltelefonindustrin

Dessa industrier och hur de stryks medhårs har redan avhandlats många gånger i NewVoice och det finns inga skäl att vara långrandig genom att upprepa hur myndigheter och ministrar beskyddar dessa industriers intressen.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Tårtan tar nog ändå priset i smaklöshet och omdömeslöshet. Nej man kan inte göra vad som helst i konsten namn! “Skit är skit om än per satellit” som Lasse Svanberg sa. Och denna skit har nu snurrat runt jorden flera varv och visar i all sin tydlighet upp en minister som rotar på fel ställe hos en lidande kvinna samtidigt som ministern skrattar åt tilltaget. Jag vet inte vad som skulle vara värre än detta vämjeliga tilltag.

  • De tär bedrövligt att svenska politiker ställer upp för något som är så ohällsosamt som snus. Varför inte kräva en tioårig övergångs period då man aktivt verkar för att snusarna blir tobaksfria.

  • Nyckelord och -uttryck när det gäller politiker verkar ofta vara “trovärdighet”, “korruption” och “att tala sanning”. Här tror jag det finns mycket att göra och jobba med när det gäller ovan nämna politiker, liksom hos politiker i allmänhet. Lider de alla av någon form och grad av vilja att dominera och att befinna sig i händelsernas centrum?

  • Att svenskt snus stöds av hälsoministern, det är obegripligt. Eller kanske inte, det är ju en rik industri vi talar om… Samtidigt som hälsosamma och nyttiga traditionella örter och kryddor från köksträdgården inte får säljas om de innehåller en substans som molekylmässigt liknar en syntetisk och patenterad substans som används i registrerade läkemedel, och skälet sägs vara för att det riskerar att krocka med det patenterade läkemedel. Jag säger – det är lättare att designa läkemedel som inte krockar med naturens eget skafferi, än att göra om naturen till att inte krocka med syntetiska skolmedicinska “läkemedel”. Förbjuda naturen är fel väg att gå.

    Men snus, tobak och sprit – ja se det går bra att sälja i Sverige… med hälsoministerns välsignelse.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *