Spartan training: promenad, gym, bastu plus jogging ger dig superkroppen?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 april 2012
- NewsVoice redaktion
Torbjörn Sassersson, privat foto

Torbjörn Sassersson

När jag var 30-35 år var jag som mest vältränad. Lite fett på kroppen, vägde 65 kg. Träningen bestod av styrketräning, innebandy och självförsvar/kampsport. En dag märkte jag dock att det var svårare att hålla sig smal och boven var en chokladkaka om dagen. Det vittnade om att metabolismen började minska.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto från 4 april 2012

Åren gick och jag slutade träna, men bytte ändå ut träningen mot regelbundna långpromenader flera gånger i veckan i flera år. Jag började slarva även med dem, gifte mig med en fru som lagar fantastiskt god mat, fick barn och blev stugsittare. Vi köpte storbilds-TV efter flera år av TV-löst liv. Med TV:n kom ett storpaket med filmkanaler. Det blev bio varje kväll ibland med chips. Här någonstans började jag ställa seriösa frågor om hälsa och livsstil, men tog inga beslut.

Så en dag i början på 2012 hamnade vågen på 80 kg, 46 år gammal. Jag har fått slapp mage, lätt päronformad bål och inga gamla brallor passade längre. Uppförsbackar fick mig att känna mig som en 90-åring och jag kunde inte svinga mig över ett staket längre. Nej, nu jäklar.

Återerövra din ungdomskropp

Den 1 april 2012 startade jag träningsprojekt 35/75. Målet är att återerövra min 35-årshälsa och lägga vikten på 75 kg vältränad kropp. Fettet ska minska och bytas ut mot spartanmuskler. Jag satte upp målet att gå ner till 75 kg inom 3 månader (minus 5 kg). Examen 1 juli 2012. Jag ändrar nu kosten till en egen mix av stenålderskost och LCHF. Första träningspasset på gymet 2 april inkluderade jogging. Långpromenad dagen därpå, men idag den 4 april testade jag ett rejält pass som jag väljer att kalla universalpasset för det består av träning i uthållighet och styrka kryddat med ett pass i bastun. Passet tog tre timmar eller 185 min (12:55-16:00).

Universalpasset XL (3 tim)

Moment 1: rask social promenad 9 km, 110 min

Moment 2: styrketräning 30 min för hela kroppen på gymet (+ombyte 5 min)

Moment 3: bastu totalt 17 min,  iskall efterduschning, kastade 3 l vatten på aggregatet (+ombyte)

Moment 4: långsam jogging hem utan stopp eller gång, 3 km, 23 min

Det svåraste momentet var moment 4 som bestod av joggingturen på 3 km. Någonstans i mitten av joggingen började jag stappla och flåsa, men med riktat fokus på rytmen i stegen, djupandning och på maximal avslappning i ansikte, händer och fötter transformerades stapplandet till en behaglig aktivitet. Jag kom oväntat in i andra andningen den sista kilometern. Finalen var en relativt lång uppförsbacke. Sista 5 metrarna var outhärdliga, men jag var i mål så det spelade ingen roll.

Efter universalpasset känner jag att det inte var så farligt. Jag stressade aldrig och pressade mig inte över någon gräns jag inte klarade av. Hjärta och andning skenade inte.

Träningens natur under kommande tre månader

Jag tänker mig att jag i realiteten kommer att klara av olika varianter av dessa moment under de närmaste tre månaderna. Jag kallar promenaden för social eftersom jag gör den med en promenadpartner och vi tänker och analyserar världsläget extra bra under promenerandet. Frågan är om jag får med mig honom till gymet och joggingen.

Universalpasset Small (1 tim)

Universalpasset XL tar 3 timmar att genomföra och det kommer att bli orimligt att genomföra ofta. Jag känner mig själv. Därför kommer mitt huvudpass vara Universalpass Small. Det tar bara 65 minuter.

  • Moment 1: åk tunnelbana/buss till gymet, 10 min
  • Moment 2: styrketräning på gymet, hela kroppen, 30 min  (+ ombyte 5 min)
  • Moment 3: jogging hem, normal hastighet, 20 min

Mål: tre pass i veckan varvat med sociala promenader

Examen 1 juli 2012

En sak är klar. Den subjektiva upplevelsen av denne träning är fantastisk. Jag känner redan hälsan återvända och jag vet att fysisk träning är det bästa sättet att få kroppen att generera den hormonbalans som lägger grunden för en stark fysisk kropp.

Jag återkommer första juli med en avrapportering. Jag fotade min kropp 1 april som är praxis vid den här typen av projekt. Jag får se om jag vågar lägga upp en egobild i halvprofil från den 1 juli 2012 bredvid den från 1 april. Before – after.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq