Krisen i Grekland inifrån – Ge oss ditt hem, ge oss Parthenon – Del 2

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 maj 2012
- Torbjörn Sassersson red.

Krisen i Grekland

”Grekerna får väl skylla sig själva.”

Ja, så kan man tycka och visst är det sant att Grekland som land levde över sina tillgångar under förra decenniet. Men då bör man även nicka instämmande åt kommentaren ”svenskarna får väl skylla sig själva” när den privata skuldbubblan spricker i Sverige.

Anders Borg anses ju ha koll på statsfinanserna och visst glänser svenska staten – men ett mer skuldsatt folk än vi svenskar får man nog tyvärr leta efter.

Hur kan det då vara att vi säkerhetsmedvetna svenskar utsätter oss för så pass stora finansiella risker. Ja, förmodligen av samma anledning som den grekiska statsmakten har utsatt Grekland för likartade risker. Kortsiktigt tänkande, fallelse för trender och benägenhet att följa normer i det lokala såväl som det globala samhället verkar ligga i den mänskliga naturen. Starka krafter med enorma marknadsföringsresurser ligger bakom att det i dagsläget är fullt normalt att försätta sig i skuld upp över öronen. Blir skulden ohanterligt hög är det lika normalt med ytterligare lån för att ”lösa” problemet.

Banker och kreditinstitut slåss om att få låna till allt från privatpersoner till nationer. Liksom Swedbank, Ikanobank och resten av bankstergänget snärjde in oss svenskar så nappade grekiska staten på Goldman Sachs skönhetsmåleri. Banken hjälpte grekiska staten att trolla bort miljarder i skuld från balansräkningen så att landet kunde gå med i det ”åtråvärda” Eurosamarbetet. Hjälpandet var förstås ett renodlat stjälpande.

Läs resten av artikeln


Relaterat

SvD: ”Grekland kan tvingas lämna euron”


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Grekland
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *