Krisen i Grekland inifrån – Ge oss ditt hem, ge oss Parthenon – Del 2

0

Krisen i Grekland

”Grekerna får väl skylla sig själva.”

Ja, så kan man tycka och visst är det sant att Grekland som land levde över sina tillgångar under förra decenniet. Men då bör man även nicka instämmande åt kommentaren ”svenskarna får väl skylla sig själva” när den privata skuldbubblan spricker i Sverige.

Anders Borg anses ju ha koll på statsfinanserna och visst glänser svenska staten – men ett mer skuldsatt folk än vi svenskar får man nog tyvärr leta efter.

Hur kan det då vara att vi säkerhetsmedvetna svenskar utsätter oss för så pass stora finansiella risker. Ja, förmodligen av samma anledning som den grekiska statsmakten har utsatt Grekland för likartade risker. Kortsiktigt tänkande, fallelse för trender och benägenhet att följa normer i det lokala såväl som det globala samhället verkar ligga i den mänskliga naturen. Starka krafter med enorma marknadsföringsresurser ligger bakom att det i dagsläget är fullt normalt att försätta sig i skuld upp över öronen. Blir skulden ohanterligt hög är det lika normalt med ytterligare lån för att ”lösa” problemet.

Banker och kreditinstitut slåss om att få låna till allt från privatpersoner till nationer. Liksom Swedbank, Ikanobank och resten av bankstergänget snärjde in oss svenskar så nappade grekiska staten på Goldman Sachs skönhetsmåleri. Banken hjälpte grekiska staten att trolla bort miljarder i skuld från balansräkningen så att landet kunde gå med i det ”åtråvärda” Eurosamarbetet. Hjälpandet var förstås ett renodlat stjälpande.

Läs resten av artikeln


Relaterat

SvD: ”Grekland kan tvingas lämna euron”


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelApan Alejandro Fuentes Bergström visar hur man får respekt
Nästa artikelFukushima Reactor n:o 4 Could Release World Catastrophic Amounts of Cesium 137
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer