Krisen i Grekland inifrån – En läkares betraktelser – Del 4

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 maj 2012
- Torbjörn Sassersson red.
Greklandkrisen
Greklandkrisen – Foto: Robin Nilsson

Jag befinner mig på sjukhuset Asklepieio, beläget i förorten Voula i södra Aten. En svalkande sjöbris sveper in över det lummiga sjukhusområdet och påminner om närheten till havet. Efter en stunds irrande mellan utspridda byggnader hittar jag fram till avdelningen för kardiologi där Dimitris Mavropoulos tar emot mig i vit läkarrock.

Text och intervju: Robin Nilsson

Vad anser du om medias skildring av krisen – både grekisk och internationell?

– Grekisk media är inte särskilt oberoende. Jag tror att de förleder vanligt folk sedan många år tillbaka i tiden – inte bara idag. Regeringen har under de senaste två åren använt media för att övertyga oss om att vidtagna åtgärder är för folkets och landets bästa.

Vi måste acceptera dem och inte göra något annorlunda eller tänka annorlunda. Jag tror att det problemet har sitt ursprung för länge sedan – 20-30 år sedan när privat media uppstod. Jag får en känsla av att människor inom regeringen och ägarna av media är sammanlänkade och håller varandra om ryggen.

Internationell media, å andra sidan, har jag inte studerat särskilt väl. Men vad jag förstår existerar motsvarande fenomen i andra länder. Gällande Greklandskrisen tar de sina respektive regeringars ståndpunkter och talar till fördel för de åtgärder som genomförs. Greker måste straffas eftersom de inte arbetar så mycket eller inte är särskilt försiktiga med ekonomin.

Men jag tror samtidigt att media, även i Tyskland, till viss del vädrar ut sanningen: att Grekland är ett experiment. Det är ett ekonomiskt experiment och åtgärderna som genomförs kommer inte föra landet ur krisen. Detta blir allt tydligare, men jag förstår inte varför dessa synvinklar fortfarande inte kommer till ytan i större utsträckning. Vi måste finna människor som är oberoende, som tänker och hjälper oss till insikt om krisens sanna karaktär.

Vad tror du är bakgrunden till krisen? Vad har orsakat den?

– Jag tror att det är gambling. Det är som att vara på ett Kasino. Den så kallade kapitalismen fungerar så och numera är det uppenbart att vi lever under overkliga förhållanden. Det är en stor bubbla som spruckit och första offret är Grekland eftersom landets ekonomi var svag. Men det är uppenbart att pengarna som spenderas, som används, inte är riktiga. Detta är problemet, tror jag.

Och det finns människor som gamblar med länders konkurser och tjänar miljarder dollar eller euro och de bryr sig inte om människorna som bor i Grekland eller Italien, i Irland eller Portugal, eller i Ecuador.

Du vet, idag kan du se att krisen är global. Det är inte bara här i Grekland. Det är i hela Europa. Det kommer att hända i fler länder i Europa de nästkommande åren. Det händer i Latinamerika, i USA. Det har drabbat många länder och det är väldigt uppenbart att det nuvarande ekonomiska systemet har kollapsat. Det är min åsikt.

Läs hela intervjun


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Grekland
 • Vilka kopplingar har egentligen Robin Nilsson till Liberty Silver AB där artikeln publiceras. Skall den ses som redaktionell reklam på Newsvoice för investering i ädelmetaller?

 • Följande är vad jag tror är sant, men jag kan göra misstag, stora och små.

  Enligt “Blueprint from Iron Mountain” från 1993 i starkt förenklad version söker de rikaste makthavarna i världen att försätta många av världens länder i “konkurs” genom att uppmuntra till excess slöseri med stora och många lån under högkonjunkur. I lågkonjunktur och kris tvingas drabbade länder att betala så mycket som möjligt vilket normalt bara räcker till ränte-delen. Det enda sättet för drabbade länder att i framtiden befria sig från enorma stats-skulder är att byta “swappa” land mot skuld och ge upp sin nationella identitet. Landet sätts i framtiden under “beskydd” av någon enormt stor World Protection Bank eller World Climate Bank eller vad dom nu kommer att kalla det för att “bevara världsfred” med hjälp av FN:s “Peacekeepers” och samtidigt skydda jorden mot global warming. Världens nationella armeer krymps undan för undan, även stormakternas och hot om krig ersätts i framtiden med “Global Fred” på centrala villkor. Denna centrala maktsamlings-modell förutsätter att en absolut majoritet av världens befolkning tror på global warming som ett verkligt hot mot hela världen.

  Men Global Warming är ett falsarium:

  http://scienceandpublicpolicy.org/monckton/goreerrors.html

  http://survivalstation.org/blog/climategate-cru-source-code-confirms-agw-fraud-from-hacked-documents-31314.html

  Grekland skulle kunna vara den första generalrepetionen på en nyare model även om man använt liknande metoder genom IMF och World Bank mot många länder förut i historien. See boken “The globalization of Poverty” av Michail Chussodovsky där land efter land beskrivs och hur man ofta känner igen ett angrepp på att resurser inom utbildning och sjukvård stryps. Bara de rikaste i varje land går igenom sådana kriser i land efter land utan större skador.

  Om det verkligen skulle bli extra illa så gäller det till syvende och sist att försöka skydda sig själv så mycket som möjligt och försöka lära andra hur de skall skydda sig själva så gott det går redan nu. Bra diet så långt som möjligt för att vara stark och ha ett bra immunförsvar. Guld och silver som betalningsmedel mellan nära vänner. Papperspengar bara när det verkligen behövs. Förbered redan nu med egna grönsaker, egna bär och egen frukt. Använd husväggar, tak, fönster och allmänna platser om du inte har eget land. Experimentera redan nu vilket kan också dryga ut inkomsten och ge verkligen en hög kvalitet på maten. Försök hitta vatten källor, renings aggregat, distillera vatten om möjligt. Reserv elkraft. Maskera dina tillgångar så att de inte stjäls av avundsjuka eller desperata. Håll en låg profil.

  Guld är ett måste så långt det går, åtminstone en liten del av eventuella besparingar. Kanske 10% som minimum. En get kostade en Arabisk Dinar för 1,400 år sedan, En kyckling en Arabisk Silver dinar. I stort sett detsamma som idag. Ingen inflation. Ingen deflation. När man köper guld måste det vara verkligt guld, inte pappers guld eftersom kanske bara 1% av guldet på marknaden verkligen finns fysiskt. Göm guldet och tala inte om var för andra utom de allra närmaste. Tjuvar går direkt till sovrummet, så var extra uppfinningsrik.

  Följ survivalblog.com för tips om allt mellan himmel och jord om hur vi skall skydda oss.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *