Uppsalaforskare: Peak oil förmodligen verklighet inom snar framtid

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 juni 2012
- Torbjörn Sassersson

Peak oil

Professor Kjell Aleklett och hans forskargrupp som studerar de globala energisystemen har fått större genomslag för sin teori om “peak oil”, men oljebolagen, som länge gjorde narr av begreppet, fick redan 2004 ta ett steg tillbaka efter att Shell skrev ned sina reserver med 35%.

”När jag har föreläst om Peak Oil de senaste åren har jag många gånger observerat hur en eller flera i publiken upplever vad vi kallar deras ”peak moment”. Det är ögonblicket när de till slut, och ofta plötsligt, blir övertygade om att Peak Oil är en realitet”, Kjell Aleklett.

Enligt reklamen för hans bok använder Aleklett vetenskapen för att avslöja felen och bedrägerierna som gjorts av nationella och internationella energimyndigheter, företag och regeringar, som är alltför vettskrämda att erkänna sanningen, skriver SvD Näringsliv.

Vad är det som gör Peak Oil så kontroversiellt och vilken insikt är det som vi plötsligt drabbats av?

Läs mer

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Peak Oil