Uppsalaforskare: Peak oil förmodligen verklighet inom snar framtid

publicerad 29 juni 2012
- Torbjörn Sassersson red.

Peak oil

Professor Kjell Aleklett och hans forskargrupp som studerar de globala energisystemen har fått större genomslag för sin teori om “peak oil”, men oljebolagen, som länge gjorde narr av begreppet, fick redan 2004 ta ett steg tillbaka efter att Shell skrev ned sina reserver med 35%.

”När jag har föreläst om Peak Oil de senaste åren har jag många gånger observerat hur en eller flera i publiken upplever vad vi kallar deras ”peak moment”. Det är ögonblicket när de till slut, och ofta plötsligt, blir övertygade om att Peak Oil är en realitet”, Kjell Aleklett.

Enligt reklamen för hans bok använder Aleklett vetenskapen för att avslöja felen och bedrägerierna som gjorts av nationella och internationella energimyndigheter, företag och regeringar, som är alltför vettskrämda att erkänna sanningen, skriver SvD Näringsliv.

Vad är det som gör Peak Oil så kontroversiellt och vilken insikt är det som vi plötsligt drabbats av?

Läs mer

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Peak Oil
 • Först har man från officiellt håll och “etablissemanget” tänkt att göra slut på oljan. Den räcker kanske 50 år.

  Sedan omvandlar man kol till olja (engelska: coal to liquid). Tekniken har funnits sedan 1930-talet. Det blir inte mycket dyrare än dagens olja(dagens oljepris är mest skatt). Kolet räcker i cirka 300 år.

  Därefter hoppas man att få igång kränrkaftens bridreaktorer med uran utvunnet ur havsvatten. Tekniken är inte helt klar än, men har fungerat i pilotskala, så det är troligen bara teknisk utveckling som återstår. Bridreaktorn utnyttjar uranet 70 gånger bättre än dagens kärnkraft, och de största fyndigheterna av uran är uran löst i havsvatten (som troligan kan utvinnas med jonspecifika jonbytare, försök har gjots som påstås ha varit lyckade). Räcker i åtminstone 3000 år. Med transmutationsteknik kan kanske 98 procent av det radioaktiva avfallet elimineras. (Det blir en helvetes massa avfall kvar ändå.) Kärnkraftverken byggs på ett sätt som påstås hålla inne en eventuell härdsmälta inuti reaktorinneslutningen så att radioaktiviteten inte sprids ut.

  Därefter hoppas man att ha fått igång vätekraften, varm fusion. Räcker troligen i mer än 500000 år, delvis beroende på vilken teknik man använder. Hur mycket radioaktivt avfall som skapas som inte kan elimineras med transmutationsteknik är ännu oklart. Strålning kan ge sekundäraktivitet.

  Vid det laget har man troligen förvanlat den här planeten till en stendöd stenöken genom jorderosion och annan markförstöring. Vill man den här planeten väl bör man koncentrera sig på att lösa de verkliga problemen.

  Vindkraft är knappast uthålligt eftersom en första omgång med utbyggnad av vindkraftverk med dagens teknik kommer att göra slut på hälften av planetens alla beräknade järnmalmsfyndigheter (järn finns dessutom i utspädd form), och hur man skall få fram all kopparmetall vet man inte.

 • Nordamerikas största oljefält Prudhoe Bay i Alaska sinar fortfarande inte efter flera decenniers borrningar. Den stora myten är att oljan är rester av gamla dinosaurier och annat från Juratiden. De senaste rönen visar att oljan produceras i jordens innanmäte och sipprar upp i de stora oljefälten. Oljan kommer alltså att aldrig ta slut eftersom det produceras ny olja i jordens innanmäte hela tiden.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *