Kristina Lindquist och DN vill brännmärka Vaken och Sanningsrörelsen

publicerad 4 juli 2012
- Torbjörn Sassersson red.
Kristina Lindquist - Kollage med dumpar från Dagens Nyheter
Kristina Lindquist - Kollage med dumpar från Dagens Nyheter
Kristina Lindquist – Kollage med dumpar från Dagens Nyheter

DEBATT. Jätten Dagens Nyheter mobbar lilla sajten Vaken.se och använder metoden “guilt by association” genom att sammankoppla Vaken med påstådd antisemitism och massmördare. DN till och med skriver om rubriken i Vakens replik för att skapa opinion mot Vaken. Den journalistiska etiken gör höga vågor inne på DN:s redaktion. 

I december 2011 pekade DN felaktigt ut Sanningsrörelsen och sajten Vaken.se för att ha antisemitiska inslag, men det visade sig att en redaktör hade lagt till påståendet i artikeln enligt Clas Svahn som skrev originalet. Artikeln driver även tesen att serieskytten Peter Mangs var Vaken-aktivist.

“39-åringen hade tydligare kopplingar till Sanningsrörelsen än vad som tidigare varit känt. Under 2009 kom han att dras till gruppen och dess hemsida Vaken.se där bland annat konspirationsteorier kring 11 septemberattackerna framförs och underblåses.”

I själva verket hade Mangs skrivit blott tre inlägg i Vakens öppna diskussionsforum samt på eget bevåg delat ut lappar om World Trade Center-incidenten den 11 september 2001. Peter Mangs hade även deltagit i ett offentligt torgmöte när Vaken höll en manifestation, men aldrig arbetat på eller med Vaken, meddelar en person från Vaken som vill vara anonym av rädsla för repressalier från DN. Tesen i DN-artikeln är med andra ord överdriven och tendentiös.

Den 26 juni 2012 hoppar DN-journalisten Kristina Lindquist på Vaken med samma felaktiga påstående om antisemitism i sin artikel “Varför ger Svenska Dagbladet legitimitet åt konspirationsteoretiker?”. Hon menar att på Vaken finns även människor som tror att världen styrs av rymdödlor, men Vaken har i sitt nyhetsarkiv inga artiklar om rymdödlor.

Kristina Lindqvist:

“En av de mest glittrande tummel­platserna för den här typen av teorier är just Vaken.se, som sedan 2004 utgjort ett nav för den så kallade Sanningsrörelsen. Grunden är att lansera 11 septemberattackerna som ett insiderjobb, men här ryms alltifrån alternativa rön om Palmemordet till ”sanningar” om att världen i själva verket styrs av rymdödlor. Som i varje foliehattspark värd namnet återfinns dessutom diverse antisemitiska föreställningar om judiska konspirationer.”

Vaken får den 3 juli 2012  in en replik till DN som är rubricerad: “Våga granska kontroversiellt material istället för att skjuta budbäraren”, men DN:s redaktör som redan godkänt repliken byter rubrik till: “Jonas Svensson: Är informationen på Vaken.se trovärdig?”. Repliken får ett helt annat budskap. Läsaren undrar om skribenten på Vaken är självkritisk eller förvirrad, men Vakens artikel är saklig i sin motkritik.

Men det slutar inte här. I nästa replik från den 3 juli 2012: “Klassiskt om judiskt världsherravälde” skriven av Kristina Lindquist är det dags igen att peka ut Vaken som en antisemitisk sajt. Lindquist har lyckats finna YouTube-filmen “New World Order – Final Solution” (brittisk producent) inbäddad på en sida på Vaken.se.

Kristina Lindquist skriver:

“I filmen konstateras att: ”man kan betrakta sionismen som Illuminatis specialstyrka”.

Vakens egen introtext lyder å andra sidan:

“En kortfilm om den nya världsordningen som ger en introduktion till dagens verkliga problem och visar hur vi kan lösa dem på ett fredligt sätt”. Filmens budskap är “kärlek eller rädsla?” och visar hur vi med kärlek för alla andra människor, oavsett ras, kön eller religion, kan skapa en värld där allas behov kan bli mötta.”

Vakens redaktion beskriver alltså endast kortfilmens innehåll och tar ingen ställning till sionism.

För att vara säker på att “markera” gentemot Vaken lägger Kristina Lindquist till Vaken-grundarens namn Mikael Cromsjö i sin replik, men Cromsjö lämnade Sverige 2011 för att starta en ekoby i Spanien. När Mikael Cromsjö attackerades på ett liknande sätt av SVT Agenda så fälldes programmet i Granskningsnämnden.

Hur är det med antisemitismen  på DN och mördare som delar ut DN-flyers?

En fråga DN-läsaren måste ställa sig är varför DN med runt 800,000 läsare per vardag har ett upprepat behov av att “märka” en liten sajt som Vaken.se med bråkdelen av DN:s besökare? Är lilla Vaken.se så farligt så att DN måste opinionsbilda mot dem?

En andra fråga berör antisemitismen på DN, för den bör rimligen finnas i något skrymsle i deras lokaler. Vakens redaktion har endast  4-5 personer, medan DN har flera 100 medarbetare. Kanske någon har en antisemitisk tanke si så där ibland.

En tredje fråga handlar om hur ofta det förekommer att seriemördare skriver kommentarer på DN.se. Med tanke på att DN har väsentligt fler läsare än Vaken är det rimligt att anta att DN.se har haft fler besök av mördare som kommenterat DN:s artiklar. Kanske dessa mördare även delat ut flyers som erbjuder DN-prenumerationer för att motverka de flyers som andra mördare delat ut om Vaken och 911.

Vaken har nominerat Kristina Lindquist till debattpriset Årets Förvillare.

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice