Julian Assange kan fly i ambassadbil till flygplatsen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 augusti 2012
- Torbjörn Sassersson

Assange,   Sverige EXPRESSEN. Snart tas beslutet om  Julian Assange får asyl i Ecuador, men det är oklart hur han ska kunna ta sig till flygplatsen utanför London från Ecuadors ambassad där han suttit sedan den 19 juli 2012.

UD menar att det finns en bestämmelse i Wienkonventionen gällande diplomatiska förbindelser som gör ambassadfordon immuna och att Assange kan fly i en bil.

– De får inte genomsökas eller beslagtas, säger Anders Nyström, protokollförare på UD.

Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet, är dock skeptisk.

– Ecuador har ingen rätt att föra honom ut ur landet och jag kan inte se någon praktisk möjlighet till hur de ska åstadkomma det om de inte lyckas lura både brittisk polis och myndigheter på flygplatsen, säger Wrange.

Stöd NewsVoice – Dessutom måste han ju någon gång gå ur diplomatfordonet och in i planet. Det är en uppenbart olaglig handling enligt brittisk lag att föra ut en misstänkt brottsling och diplomater kan inte åtalas eller häktas men de kan stoppas om de begår ett brott.

Läs hela artikeln


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

    • The problem is that it is the country in which the ambassad is located – the hosting country – that has to give permit to new diplomats, and the brittish government has already declared that they will not accept that diplomatic status is given to Mr Assange so they will say no. Therefore, the ambassad can not give Assange diplomatic status – they need the permission from the brittish government.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *