Julian Assange kan fly i ambassadbil till flygplatsen

publicerad 15 augusti 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

Assange,   Sverige EXPRESSEN. Snart tas beslutet om  Julian Assange får asyl i Ecuador, men det är oklart hur han ska kunna ta sig till flygplatsen utanför London från Ecuadors ambassad där han suttit sedan den 19 juli 2012.

UD menar att det finns en bestämmelse i Wienkonventionen gällande diplomatiska förbindelser som gör ambassadfordon immuna och att Assange kan fly i en bil.

– De får inte genomsökas eller beslagtas, säger Anders Nyström, protokollförare på UD.

Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet, är dock skeptisk.

– Ecuador har ingen rätt att föra honom ut ur landet och jag kan inte se någon praktisk möjlighet till hur de ska åstadkomma det om de inte lyckas lura både brittisk polis och myndigheter på flygplatsen, säger Wrange.

Stöd NewsVoice – Dessutom måste han ju någon gång gå ur diplomatfordonet och in i planet. Det är en uppenbart olaglig handling enligt brittisk lag att föra ut en misstänkt brottsling och diplomater kan inte åtalas eller häktas men de kan stoppas om de begår ett brott.

Läs hela artikeln