Julian Assange kan fly i ambassadbil till flygplatsen

2

Assange,   Sverige EXPRESSEN. Snart tas beslutet om  Julian Assange får asyl i Ecuador, men det är oklart hur han ska kunna ta sig till flygplatsen utanför London från Ecuadors ambassad där han suttit sedan den 19 juli 2012.

UD menar att det finns en bestämmelse i Wienkonventionen gällande diplomatiska förbindelser som gör ambassadfordon immuna och att Assange kan fly i en bil.

– De får inte genomsökas eller beslagtas, säger Anders Nyström, protokollförare på UD.

Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet, är dock skeptisk.

– Ecuador har ingen rätt att föra honom ut ur landet och jag kan inte se någon praktisk möjlighet till hur de ska åstadkomma det om de inte lyckas lura både brittisk polis och myndigheter på flygplatsen, säger Wrange.

Stöd NewsVoice – Dessutom måste han ju någon gång gå ur diplomatfordonet och in i planet. Det är en uppenbart olaglig handling enligt brittisk lag att föra ut en misstänkt brottsling och diplomater kan inte åtalas eller häktas men de kan stoppas om de begår ett brott.

Läs hela artikeln

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
kostervalsen
Gäst
16 augusti 2012 kl 11:24

If given Asylum. Then please (someone) inform Ecuador of their right to give Assange Diplomatic status to enable him travel to Ecuador.

Skeptisk mot skeptiker
Skeptisk mot skeptiker
Gäst
Reply to  kostervalsen
22 augusti 2012 kl 09:59

The problem is that it is the country in which the ambassad is located – the hosting country – that has to give permit to new diplomats, and the brittish government has already declared that they will not accept that diplomatic status is given to Mr Assange so they will say no. Therefore, the ambassad can not give Assange diplomatic status – they need the permission from the brittish government.