SvD Kultur – Martin Jönssons mobbattack på Assange är “att tappa greppet”

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 20 augusti 2012
- NewsVoice redaktion
Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson – Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

REPLIK. Martin Jönsson, SvD:s blivande kulturchef, går i sin artikel “En cirkus utan verklighetskontakt” till häftig attack mot Assange och hans tal på Ecuadors ambassad i London. Från ett PR-perspektiv handlar det om att sabotera Julian Assanges rykte, men information från flera sydamerikanska regeringar via The Guardian motsäger Jönssons påståenden.

Text: Torbjörn Sassersson | Video från Assanges tal i London (togs bort från Youtube)

Martin Jönsson kallar en man som kämpar för mänskliga rättigheter och mot regeringars korruption, som är jagad av flera nationer, och dessutom sitter inträngd på en ambassad i London, för rättshaverist. Det är komiskt, men enkelt att förstå om man sitter tryggt i ett kontorslandskap på SvD. Jönsson känner sig så säker i sin beskrivning att han använder ord som: storhetsvansinne/megalomani och paranoia förutom termen rättshaverism när han beskriver Assange.

Jönsson stödjer sig i sin retorik på Storbritanniens utrikesminister som förnekat att man hotat att inta Ecuadors ambassad och på spekulationen att ganska många “nog” skulle hålla med Jönsson.

Bakom ryggen har Martin Jönsson ansvarig utgivare på SvD Lena K Samuelsson som för fram Jönsson som blivande Kulturchef på SvD. Hon citeras i SvD den 15 augusti 2012:

“Martin är en av Sveriges absolut främsta journalister med ett stort internationellt nätverk. Svenska Dagbladet får en ytterst kvalificerad och engagerad kulturchef, en verklig publicist och skarp debattör. Martin är också en lysande skribent, vilket läsarna nu får se mer av.”

Det mest anmärkningsvärda i Martin Jönssons debattartikel är sammanfattat:

“Nu handlar det mer om en motvillig fascination av vad personen Assange utvecklats till: en storhetsvansinnets retoriker, som verkar ha kvar ytterst lite kontakt med verkligheten.”

“Frågan är dock om det är USA, Storbritannien, det svenska rättsväsendet eller någon annan som utgör det största hotet mot hans organisation. Eller om det är hans egen paranoia och rättshaveristiska karaktär som sett till att Wikileaks i dag är i ruiner, både ekonomiskt, organisatoriskt och trovärdighetsmässigt.”

“Ganska många som såg den megalomaniska cirkusföreställningen i går eftermiddag tyckte nog att de fick det slutgiltiga svaret på den frågan precis där.”

Nu har SvD:s läsare fått se lite mer av Martin Jönssons skärpa, ytterst kvalificerade och lysande skribentskap, ett exempel på landets bästa journalistik.

I själva verket är det mycket skrämmande att se hur en ledande kulturskribent kan skriva så destruktivt utpekande mot en trängd och fängslad person, en Julian Assange som fått en rad utmärkelser för sin kamp för en bättre värld.

Martin Jönsson som saknar dessa meriter placerar tyvärr sig själv istället i en gymnasial gängposition som sparkar mot en liggande.

Sista ordet är inte heller sagt huruvida ett regeringsbrev levererats till Ecuadors utrikesminister Patiño via en “British embassy official” i Quito. I brevet stod enligt Patiño:

“You need to be aware that there is a legal base in the UK, the Diplomatic and Consular Premises Act 1987, that would allow us to take actions in order to arrest Mr Assange in the current premises of the embassy.” The Guardian den 16 augusti 2012.

Den 20 augusti 2012 skriver The Guardian:

“Unasur group, which includes Argentina and Venezuela, attacks alleged plan to enter building and arrest WikiLeaks leader.”

“Foreign ministers of South America’s 12-nation union have condemned Britain’s alleged threat to forcibly enter the Ecuadorean embassy in London and arrest the WikiLeaks founder Julian Assange.”

“Unasur’s gathering came a day after the regional Alba group of leftist governments also held a meeting in Guayaquil, at which Cuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua and Argentina all endorsed Ecuador’s asylum decision about Assange.”

Flera sydamerikanska stater ställer sig, enligt The Guardian, bakom en protest mot att Storbritannien kan storma Ecuadors ambassad i London. Hur troligt är det att dessa staters regeringar inte läst brevet från Storbritannien och bara fått för sig allt? Den förvridna bild som Martin Jönsson försöker ge av Assange saknar därför rimliga proportioner. Kan det vara så att Martin Jönsson på SvD helt enkelt passerat ut ur sitt kompetensområde och gett sig in “gangland” påhejad av ansvarig utgivare Lena K Samuelsson?

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice