Mats Reimer inblandad i Eli Lilly’s Strattera som gjorde mer skada än nytta

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 september 2012
- Torbjörn Sassersson

Dagens Medicins så kallade ”oberoende” skribent Mats Reimer,  som i tidningen regelbundet attackerar alternativvård, har även varit inblandad i Eli Lillys misslyckade svenska studie på ADHD-drogen Strattera. De usla resultaten på barnen mörklades av Eli Lilly, skriver KMR i ett pressmeddelande.

Eli Lilly har på grund av barnläkare Mats Reimer, Björn Kadesjö och andra ledande barnpsykiatrikers insatser sålt Strattera för 186 milj kronor på ”barnmarknaden” i Sverige sedan 2006.

Strattera rapporterades inte ha någon effekt på barnen, men gav följande biverkningar: 21% av barnen fick huvudvärk (skillnaden mellan placebo och Strattera), 27% fick buksmärtor, 15% trötthet, 35% av aptitlöshet, 25% blev illamående, 4%  kräktes och 6% fick depression.

Eli Lilly ignorerade barnens reaktioner. Istället förde bolaget fram ett mer ”anpassat” budskap i kontakten med landets barnpsykiatriker, vilket ledde till en enorm försäljningsframgång för Eli Lilly åren 2006-2011 då bolaget sålde Strattera för 186 miljoner på ”barnmarknaden” i Sverige via Apotekens Service AB, skriver KMR.

Läs hela pressmeddelandet

ArcanumSkolan 2024

Läs även artikeln: Mats Reimer som regelbundet angriper alternativvård snart miljonär på ADHD-medicin?

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq