Mats Reimer inblandad i Eli Lilly’s Strattera som gjorde mer skada än nytta

publicerad 1 september 2012
- Torbjörn Sassersson red.

Dagens Medicins så kallade ”oberoende” skribent Mats Reimer,  som i tidningen regelbundet attackerar alternativvård, har även varit inblandad i Eli Lillys misslyckade svenska studie på ADHD-drogen Strattera. De usla resultaten på barnen mörklades av Eli Lilly, skriver KMR i ett pressmeddelande.

Eli Lilly har på grund av barnläkare Mats Reimer, Björn Kadesjö och andra ledande barnpsykiatrikers insatser sålt Strattera för 186 milj kronor på ”barnmarknaden” i Sverige sedan 2006.

Strattera rapporterades inte ha någon effekt på barnen, men gav följande biverkningar: 21% av barnen fick huvudvärk (skillnaden mellan placebo och Strattera), 27% fick buksmärtor, 15% trötthet, 35% av aptitlöshet, 25% blev illamående, 4%  kräktes och 6% fick depression.

Eli Lilly ignorerade barnens reaktioner. Istället förde bolaget fram ett mer ”anpassat” budskap i kontakten med landets barnpsykiatriker, vilket ledde till en enorm försäljningsframgång för Eli Lilly åren 2006-2011 då bolaget sålde Strattera för 186 miljoner på ”barnmarknaden” i Sverige via Apotekens Service AB, skriver KMR.

Läs hela pressmeddelandet

Läs även artikeln: Mats Reimer som regelbundet angriper alternativvård snart miljonär på ADHD-medicin?

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice