Professor Anders Hamsten kan bli ny rektor på KI 2013

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 oktober 2012
- Torbjörn Sassersson
Anders Hamsten – Pressfoto: KI

Anders Hamsten fick i slutet av september en klar majoritet vid hörandeförsamlingens omröstning om de tre kandidaterna till posten som rektor vid Karolinska Institutet.

Hörandeförsamlingen på Karolinska Institutet (KI) har till uppgift att ge sin syn på styrgruppens förslag avseende rektor och prorektor och fullgör därigenom högskoleförordningens krav på hörande av lärare, övriga anställda och studenter innan konsistoriet fattar sitt beslut.

Anders Hamsten är överläkare i hjärt-kärlsjukdomar och chef för enheten för aterosklerosforskning på Karolinska universitetssjukhuset, Solna. Hans forskargrupp arbetar med att klarlägga hur åderförkalkning uppstår och hur blodproppar bildas.

Anders Hamsten fick 57 röster av totalt 83 och blev därmed den kandidat som hörandeförsamlingen rekommenderar konsistoriet att föreslå att regeringen anställer som rektor på KI. Konsistoriet fattar sitt beslut den 11 oktober och regeringen förväntas avgöra frågan i november 2012. Lars Berglund fick 15 röster och Martin Ingvar fick 11 röster.

Hörandeförsamlingen beräknas göra sitt ställningstagande till prorektor den 28 november och konsistoriet fattar beslut den 17 december.

Ny rektor och prorektor tillträder den 1 januari 2013.

Källa: Bengt Norrving, Universitetsdirektör och KI

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Bästa redaktören och Mental Vårdare, tillika, kan säkert snickra till en skandal närhelst det behövs eller om bara föreligger lite nyhetstorka.

 • Nu får KI ny rektor. Hur lång tid tar det innan den nya rektorn frestas att kliva in och backa upp något som blir en framtida skandal? Jag bara frågar en fråga. Är jag högerextremist då? (humor)

  LäkemedelsVärlden (27 april 2017): Regeringen anställer KI:s nya rektor

  “Idag beslutade regeringen att anställa norrmannen Ole Petter Ottersen som rektor vid Karolinska institutet. Han tillträder den 1 augusti.”

  http://www.lakemedelsvarlden.se/regeringen-anstaller-kis-nya-rektor/

 • Hej Anders Hamsten
  Ser att din forskargrupp “arbetar med att klarlägga hur åderförkalkning uppstår och hur blodproppar bildas”
  Näringsbrist, skräpmat, socker, stillasittande, och stress är de viktigaste orsakerna till åderförkalkning och blodproppar. Så nu kan du och din grupp istället “forska” på något av allt det som vi behöver veta mer om.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *