Krackelerar USA? Sju delstater har kvalificerat sig för utträde

publicerad 6 december 2012
- Peter Pettersson
USA kan delas upp enligt rysk professor
Bild: Russian professor predicts end of US

Håller USA på att bli en alltmer splittrad nation? Ett tecken som kanske pekar i den riktning är de nu pågående 33 petitionerna om 33 delstaters utträde ur unionen, alltså utträde ur USA.

Text: Peter Pettersson

Från och med den 7 november 2012 har hundratusentals människor i 33 delstater i USA börjat skriva under 33 formella petitioner som begär tillstånd av den federala regeringen att dessa 33 delstater fredligt ska få utträda ur Amerikas Förenta Stater (USA) och att de ska få skapa sina egna nya självständiga regeringar.

HolisticPetitionerna ligger uppe på den federala regeringens egen speciella webbplats för petitioner, ”We the People – Your Voice in Our Government”, och möjligheten att skriva under dessa petitioner kommer att avslutas 7–12 december, beroende på när de startade.

Den federala regeringen kräver att en petition ska stödjas av minst 25 000 underskrifter, det så kallade gränsvärdet, för att de ska behandla och utvärdera en petition. Detta antal måste uppnås inom en månad från att petitionen startade. Fram till och med den 3 december 2012 har följande sju delstater nått upp till miniminivån på 25 000 underskrifter.

Texas: 118 000
Lousiana: 37 000
Florida: 35 000
Georgia: 32 000
Tennessee: 31 000
Alabama: 30 000
North Carolina: 30 000

Förutom dessa ser det ut som om South Carolina, med 24 000 underskrifter, Arkansas och Arizona, med 23 000 underskrifter respektive, och Colorade, med 22 000 underskrifter, har goda chanser att nå upp till miniminivån.

En intressant fråga vad gäller de petitioner som klarar gränsvärdet på 25 000 underskrifter är hur den federala regeringen kommer att bemöta dessa. Hur detta formellt ska gå till beskriver de själva på webbplatsen, ”We the People”:

”När petitionen når gränsvärdet, kommer den att placeras i en kö för att granskas av Vita huset. Andra kan fortfarande skriva under petitionen medan den inväntar ett svar från Vita huset. När Vita huset svarar, kommer alla som har undertecknat petitionen att få ett e-postbrev från Vita huset så att de vet att vi har granskat och svarat på petitionen.”

Kan vi våga oss på att gissa att kön till Vita huset riskerar att bli väldigt lång?

Källor:
1. iroots.org/2012/11/11/18-states-petition-to-secede-from-us-links-included
2. petitions.whitehouse.gov


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: USA
Stöd NewsVoice 2024
 • USA håller på att tappa rollen som världens största ekonomi. Men inte som världens starkaste militärmakt, och det tycker jag är oroande. Kinas snabba tillväxt gör att de behöver råvaror från andra länder. Vad kommer det att leda till? Mycket håller på att förändras i världen.

  • Ja DN artikeln var upplysande och en bra dokumentär “En amerikansk mardröm” gick på UR, tvåan i SVT nyss, som gav ytterligare några svar på varför den ekonomiska katastrofen i USA redan startat. De rikaste är arrogantare än någonsin samt mer och mer ovillig betala skatt, samtidigt som deras jättelika finans förluster betalas och stöds av staten/skattebetalarna. Det är så otroligt, så det verkar som ett stort skämt, eller “jätteblåsning” mot de vanliga amerikanska medborgarna. Det är inte konstigt att man vill bryta sig ur i flera delstater. Finns på http://urplay.se/172112

   • Ser dokumentären nu ”En amerikansk mardröm”. Skulle jag skriva en artikel om detta i Newsmill skulle den refuseras och kallas för “konspiratorisk”. Ha! De sista artiklarna jag skrivit för den tidningen refuserades så de hamnade i NewsVoice istället. Nåja.

    Sedan har i Sverige. Men här skulle ju det aldrig gå till så här som i dokumentären. Ånej. Här finns ju ingen korruption. Ja, jag är ironisk.

 • Tankeväckande artikel.
  Annars är ju USA ett föredöme och lovande experiment för en ny värld. Man har lyckats hålla ihop stater på ett demokratiskt sätt med ( 350 milj. människor ) med den enorma invandringen eller förmodligen tack vare, som ju varit genom några hundra år. Det vore sorgligt om det skulle krackelera och dela sig i olika nationer. Att man med alla dessa olika nationaliteter gick fram till denna framgång, visar att det inte är fel? Det finns mörka sidor, som följt med i framgången och ibland gått överstyr, men det har hänt i många kulturer tidigare och än värre. Det kan genom upplysande journalistik och “läckor mot skygga egoistiska maktstrukturer” skalas bort på ett ganska effektivt sätt tror jag. I USA finns en bra grund till fritt uttryck av tänkande. Jag ser det som en tillbakagång om man skulle dela de förenta staterna och kan inte tänka det som en bättre utan snarare tråkigare framtid. Men vem vet?

  • Frågan är om inte USA redan har splittrats och fallit, och att det vi ser är en sammanbiten hägring. Vi får se om USA kan betala räkningarna i år.

   • Ja den ekonomiska makten har nog bitit sig själva i svansen redan. Men jag hoppas ändå på en upprättelse för befolkningen. Det finns pengar att betala räkningarna tror jag, men det hänger på om de som samlat på pengarna, med de villkor de fått tidigare, vill betala tillbaka på samma villkor som de fått dem?

    • Dom är redan förledda. Dom är så in i vassen hjärntvättade att hälften inte kan peka på en karta och säga var dom bor, eller vad presidenten heter i landet.
     Media är så korrupt och har fört invånarna bakom ljuset i decennier. Resultatet…nåt dummare får man leta efter i den västerländska världen.
     Att dom kan bomba sig själva och komma undan med det, är beviset på deras okunnighet. Vad resten av världen består av har man mycket lite kunskap om. Bra för makten eller hur ?

     • Du har rätt på ett vis. Vore jag född i USA skulle jag tillhöra de hjärntvättade på ett eller annat sätt, men har en känsla av att där finns mer tolerans för alternativt tänkande. De har mer grund för en positiv frihet tror jag, förutom allt annat dåligt förståss?

    • Tycker att man ska vara försiktig med att anklaga andra för att vara hjärntvättade och “nåt dummare får man leta efter i den västerländska världen” (I min värld kan det mycket väl vara vi svenskar som passar bäst in på den beskrivningen). Artikelns innehåll skulle man med din utgångspunkt ändå kunna tolka som att många inte är så hjärntvättade i.a.f.

     F.ö. tycker jag att det är en intressant artikel men den ryska professorns förutsägelser ger jag inte mycket för. Den som har läst minsta lilla amerikansk historia har nog svårt att tro att sydstater som the Carolinas skulle vilja tillhöra nordöst. Med tanke på folkmängden i det område som skulle bli “under Canadian influence” och Kanadas folkmängd så skulle nog förhållandet bli tvärtom… Och sedan att Alaska skulle gå tillbaka till Ryssland, att Mexiko och Kina skulle kontrollera stora delar av USA, nej det låter väldigt osannolikt… Men ok, jag kan köpa argumentet att artikeln behöver en tankeväckande bild.

     • Instämmer Tobbe C. Har svårt tro på förutsägelsen, men en nyttig bild för väcka debatten. Och visst, försiktighet att döma någon, för vi vet nog inte själva vart vi passar in i så fall.

 • En republik som bombar sig själv för att få en ny fiende så att man kan fortsätta sina massmord runt om i världen. En regim som torterar och håller sig med hemliga fängelser runt hela världen, ja vem fan vill vara medlem i nåt sånt ? Man får hoppas att den rådande strukturen rasar samman för världens bästa.

  • Ja man undrar hur det är med det, men det är inte USA:s befolkning som är orsaken utan en egoistisk makt, som försökt ta makten över “sanningen” och förleda folk.

  • Skulle tro ett bubblande, tillväxande missnöje som inte media redogör för, mer än som bilder av spridda demonstrationer av folk som man framställer som bråkmakare, när de i själva verket är fredliga protester som genomförs av unga intellektuella.

 • En rysk “våt-dröm”. Alaska till Ryssland, Texas till mexico osv. Kan någon på alvar tro att det vore ett vettigt alternativ för amerikaner? Påminner för övrigt om Bin Ladins lika verklighetsfrämmande resonemang.
  det vissar mest på hur isolerade ryssarna fortfarande är.

  • Jag som redaktör tar på mig ansvaret för bildvalet till denna artikel. La in den mest som tankeväckande referenspunkt om alltings förgänglighet.

   Jag kan nämna att jag (i egenskap av nyfiken journalist) pratade med en ryss för en tid sedan. Han arbetade inom sovjetisk underrättelsetjänst. Enligt det ryska tänkandet är den historiska gången cykliskt och inte som vi västerlänningar tänker oss den, en linjär utveckling (i USA har vi visserligen begreppet “what goes around comes around”).

   Ryssarna har därför respekt för Sverige eftersom vi en gång i tiden var en stormakt. Han menade på fullt allvar att Sverige kan bli det igen.

   Kineserna tror jag har liknande tankesätt. De tänker framför allt långsiktigt (50-100 år in i framtiden) och inte som vi vanliga västerlänningar som tänker max 10 år framåt oavsett om vi är toppolitiker eller medelsvenssons.

   Det långsiktiga tänkandet handlar för ryssen och kinesen inte bara om att ställa prognoser 50-100 år utan att planera för vad man vill ska ske 50-100 år framåt i tiden. Den som planerar bäst och gör det långsiktigt vinner och se vad som händer med KIna och USA.

   USA är på väg nedåt och KIna är på väg uppåt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *