Obemannade drönare, fjärrstyrda polisbilar och säkerhetsrobotar patrullerar “to serve and protect”

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 december 2012
- Torbjörn Sassersson red.
Moto Drones - Bild: Carbuzz.com
Moto-drones
Moto Drones – Bild: Carbuzz.com

TEKNIK. Flera stater i USA kommer om bara 3-4 år att förses med obemannade flygplan (drönare) och lite längre fram, obemannade polisbilar. På sikt kommer mycket avancerade robotiserade och fjärrstyrda “vehikler” användas för att upprätthålla lag och ordning, “to serve and protect”.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: GM och Carbuzz

Kritiker menar att allmänheten kommer att få uppleva en mer generell bevakning, “random surveillance activities”, för luddiga övervakningsintressen.

Det amerikanska luftfartsverket “Federal Aviation Administration” (FAA) har redan godkänt att Seattles polisstyrka kan placera polisdrönare i sitt luftrum. Syftet sägs vara att fotografera brottsplatser, utföra sök- och räddningsuppdrag, övervaka trafiken och hjälpa till vid naturkatastrofer. Ett par extra fjärrstyrda kameror ska ge drönarna utökade möjligheter att se, skriver Russia Today.

Obemannade flygplan associeras till Irakkriget

Problemet för myndigheterna är att drönare som begrepp fått mycket dåligt rykte på grund av att dessa ligger bakom 100-tals civila dödsoffer i tex Irak. I Seattle är därför många boende mycket skeptiska. Enligt Russia Today förbereder FAA att upp till 30,000 drönare kan användas för övervakning i USA inom 8 år.

ACLU, den amerikanska organisationen för medborgerliga friheter och rättigheter “American Civil Liberties Union” kämpar nu för att styra upp FAA:s riktlinjer för hur dessa drönare ska få användas i Seattle. ACLU menar att FAA:s riktlinjer för drönarna är för allmänt hållna.

Homeland Security News Wire citerar Jennifer Shaw som är “deputy director” på ACLU:

“They have a list of different emergencies and then a catchall phrase saying the drones can also be used in other situations if they get permission”.

Homeland Security News Wire skriver samtidigt att flygande polisdrönare redan används lokalt, på kommunal “county-nivå”. I Colorado har “Mesa County Sheriff’s Office” redan använt drönare i mer än 35 uppdrag och “Miami-Dade Police Department” i Florida använder drönare för att ge understöd till insatsstyrkan, deras SWAT-team.

Electronic Frontier Foundation avslöjade nyligen i artikeln “Newly Released Drone Records Reveal Extensive Military Flights in US”, genom att begära ut dokument via “Freedom of Information Act” (FOIA), att amerikansk militär redan patrullerar civila områden med militära obemannade flygplan. Dessa drönare kan användas utan att särskilda tillstånd krävs eftersom de är militära.

Flygande polismotorcyklar och nya polisbilskoncept

Vid LA Motor Show Design Challenge presenterade bildesigners hur de tänker sig att de amerikanska framtida polisbilarna och polismotorcyklarna ska vara utformade om 15 år. Det handlar om helt nya koncept.

Hondas designstudio i Kalifornien för forskning och utveckling skissar på vad de kallar  “the future Honda CHP Drone Squad” en samling av obemannade “vehikler” som motsvarar dagens bilar och motorcyklar. Här återfinns moto-drones som påminner om flygande motorcyklar, som kan vara både fjärrstyrda eller ha pilot. På bilden ser vi en polisbil.

“By coincidence or destiny, designers at several companies came up with concepts for robotic, autonomously driven vehicles on ground, water and air. These future police cruisers — usually presented as story boards rather than actual vehicles — recall today’s Predator and Global Hawk drones [obemannade flygplan, drönare], stars of the anti-insurgency efforts. They may give new meaning to those signs that read: Speed limit enforced by aircraft”, skriver New York Times.

Det japanska säkerhetsföretaget SECOM kommer from våren 2013 att kunna leverera flygande minidrönare som skickas ut när ett larm går. Minidrönaren flyger då ut och filmar ett inbrott i ett initialt skede. En operatör kan fjärrledes bedöma vilken sorts insats som ska genomföras, tex kan en säkerhetsvakt skickas ut, skriver Wired.

Tidningen lägger till att operatören även kan besluta att skicka iväg en beväpnad robot som första insats mot tjuvarna. På en av SECOMS videos ser man hur roboten beskjuter inbrottstjuvarna med  en rökgranat. Röken gör att tjuvarna varken hittar in i eller ut ur lokalen eftersom den rökfylls.

Sammanfattningsvis kan konstateras att USA redan använder obemannade flygplan för övervakningsändamål över civila områden, på gott och ont. I Japan kan snart företag utöka sina säkerhetsstyrkor med minidrönare som filmar och robotar som kastar rökbomber. Det civila samhället kan sannolikt endast påverka utvecklingen marginellt. Vi kommer att få robotiserade och fjärrstyrda besökare i både luften och på marken.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *