GSK-lobbyisten Johan Thor låg bakom HPV-vaccinet i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 januari 2013
- NewsVoice redaktion

HPV-vaccin,  Johan Thor, lobbyistHjärnan bakom HPV-vaccinets oerhört framgångsrika introduktion i Sverige var public affairs-chefen Johan Thor från GlaxoSmithKline (GSK). Johan Thor blev därför utsedd till Årets lobbyist år 2008 av tidningen Resumé. 

Resumé skrev att framgången till att läkemedelsbolaget lyckades driva fram ett beslut om att alla flickor i tolvårsåldern ska erbjudas HPV-vaccinering skedde genom “klassisk lobbying”.

Så här motiverade juryn för Årets lobbyist sitt val:

“I sin kampanj för att få in HPV-vaccin i allmänna vaccinationsprogrammet har de fått med sig andra tunga aktörer, som frivilligorganisationer och politiska partier. Frågan kom från ingenstans, väcktes ur en icke existerande debatt, men GlaxoSmithKline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan.”

Johan Thor sa följande till resumé när han blev utsedd till Årets lobbyist 2008:

“Exakt vilka strategier vi använt oss av vill vi av naturliga orsaker inte avslöja. Men att vi träffat de politiker och andra beslutsfattare som på olika nivåer är ansvariga för frågan ligger i sakens natur.”

Industrins spinndoktorer finns överallt

Stöd NewsVoiceNär GSK fick Cervarix godkänt av Läkemedelsverket började de genast marknadsföra vaccinet genom radioreklam och annonser. Samtidigt pågick kontakterna på den politiska nivån. Bland annat medverkade de till ett riksdagsseminarium med S-kvinnorna och 1,6-miljonerklubben på temat ”Jämställd och rättvis vård”, skriver Resumé.

ArcanumSkolan 2024

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärderingen, motsatte sig en obligatorisk vaccination på DN debatt.

En politiker som arbetade hårt för vaccinerandet mot livmodershalscancer var Nalin Pekgul. Hon  varnade för “nya klassklyftor” om inte obligatorisk vaccination infördes. ”P1 Morgon” var med på noterna.

Socialstyrelsen gav sedermera sin rekommendation om obligatorisk vaccination.

Johan Thor sa till Resumé att Cervarix är ett av de dyrare vaccinerna att införa i det allmänna vaccinationsprogrammet. HPV-vaccin innebar nästan en tredubbling av vaccinationskostnaden i landstingen på några år. Denna kostnad är någon annans vinst och GlaxoSmithKline var en av vinnarna.

Johan Thor var politisk sakkunnig hos Per Unckel i den borgerliga regeringen 1991-94. Thor ledde GSKs public affairsavdelning på 16 personer. Där fanns också Agneta Karlsson, ansvarig för politikerkontakter, som var statssekreterare åt den socialdemokratiska regeringen.

En annan viktig spinndoktor för att införa föreställningen om HPV-vaccinet förträfflighet var grundaren av 1,6-miljonerklubben, Alexandra Charles. Johan Thor nämner hur han och Alexandra Charles samarbetat med patient- och intresseorganisationer, haft seminarier med politiker och andra beslutsfattare.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Resumé om Årets lobbyist 2008

SvD: ”Vem är redo att agera i Sverige?”

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Fy fan. En professionell ormoljekrämare piskar upp en pk-färgad “debatt” i Sverige och strax därefter ska tolvåriga flickor stoppas i ett vaccin fullt av bieffekter på skattebetalrnas bekostnad. Varpå “journalisternas egna” tidning Resumé delar ut en medalj till honom. Jag kräks.

 • Obligatoriskt skall jävsdeklarationer undertecknas för t ex vetenskapliga och rättsliga råd till Socialstyrelsen, men så skedde inte när professorer, vilka sedan många år fungerat som medicinska rådgivare åt försäkringsbranschen, i rättegång i Göteborg år 2006 framförde vilseledande åsikter gällande nackskador och deras konsekvenser. Resultatet blev ett prejudikat, som därefter medfört att mängder med svårt skadade förlorat i domstolar mot sina försäkringsbolag. Generaldirektör Lars-Erik Holm ansåg att vad de framfört i domstolen inte stämde med Socialstyrelsens – utan var deras egna d v s försäkringsbranschens åsikter.

  Vad skulle domare utan medicinsk kunskap tro när ledande professorer enhälligt framfört något som tycktes vara “vetenskap och beprövad erfarenhet” – trots att förteckning saknas över vilka metoder som uppfyller begreppet – enligt svar från både Socialstyrelsen, SBU och Läkarförbundets ordförande. Kan ett rättsamhälle acceptera att medborgare tvingas förlora i domstol med hänvisning till ett begrepp utan innehåll – på en tom fras? Så sker dock här!

  Inger Atterstam, kritiskt granskande journalist vid Svenska Dagbladet, har påvisat att samma typ av agerande skedde när vaccinationsskandalen nyligen avslöjades. Inte heller då hade undertecknats några jävsdeklarationer. En skam utan like att så skett – även där!

  Det är dags nu att jäv inte längre får tolereras i det svenska samhället.

  Alltför många personer i vårt land tycks sitta på flera stolar samtidigt. Hur skall ministrar kunna få för medborgarna väsentliga verksamheter att fungera korrekt – om de bland sina rådgivare skulle råka ha lobbyister för olika verksamheter?

  Tänk tanken att lobbyister för försäkringsbranschen skulle styra en justitieministers uppfattningar i viss riktning – passande för den branschens välgång – samtidigt som skadedrabbade förvägrats ersättningar de egentligen skulle ha fått till följd av ovan nämnt prejudikat. Enkät till alla domstolar i Sverige gav beskedet att medicinsk kunskap saknas i domarkåren, som i stor utsträckning dömde på tyckande och “sakkunnigas” uppgivna titulär.

  I slutändan blir det Anders Borg, som måste skaka fram mer pengar till verksamheter som tvingas ta hand om invalidiserade medborgare, vilka annars skulle gå under. Nackskadade får i utlandet den vård som saknas i Sverige, därför att rådgivare åt Socialstyrelsen inte undertecknat jävsdeklarationer där det skulle framgått att de var jäviga företrädare för försäkringsbranschen, samtidigt som de bidragit till att metoder för utredning och behandling av nackskador inte introducerats i den svenska vården. Utan diagnos – fel/ingen behandling.

  Rigida system med jäviga “experter” förhindrar att internationellt accepterad kunskap kommer svenska medborgare till del i Sverige – utan dessa tvingas att för lånade pengar bekosta den vård de inte fick här hemma. – Det är dags nu att en ändring sker snarast! Nuvarande system är rättsosäkra och orättvisa både ur medicinskt och juridiskt perspektiv!

 • Man får inte glömma bort att både Nalin Pekgul och Alexandra Charles är engagerade i kvinno och rättvisefrågor, dessutom väldigt politiskt korrekta för att bli tagna på allvar. Det är viktigt att man inte betraktar dessa två som ekonomiska vinnare i projektet, utan som förkämpar som dessvärre genom sina pk-handlingar dock blivit lakejer åt lobbyisterna. Dessa damer har varit oroade över att de som ej haft råd att skydda sig skulle blivit utan vaccin. Detta sagt av mig eftersom jag vid så många tillfällen sett relativt simpla slutledningar där folk inte lyckas hålla i sär begreppen, utan tror att alla personer som nämns är skyldiga konspiratörer. 🙂

  • Jag tror det är dag satt vi i Sverige slutar att oja oss med begreppet “konspiration” dvs “egen vinning” hit och dit. Ordet bör vara “korruption” eller bara “marknadsföring”. Självklart är alla medskyldiga oavsett om de är naiva eller inte. Många vill bara vara med i “gänget”. Mycket simpel psykologi alltså.

   Men du läs boken “Forksningsfusket”. Här kan vi prata om begreppet “egen vinning”:
   https://newsvoice.se/2013/01/04/recension-av-forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/

   • Jag är helt på din linje och instämmer i allt du säger. Att konspirationer finns råder det inga tvivel om, och som du själv säger passar nog ordet korruption bättre eftersom det andra ordet sticker så i ögonen på vissa. Vad jag ville poängtera i min förra kommentar var enbart att “damerna” jag nämnde har agerat i god tro. Boken Forskningsfusket både äger jag och har läst. Inget gör mig mer skadeglad än att se hur korruptionen avslöjas, men samtidigt förtvivlad över alla som har farit illa av sjukvården gjort det kanske helt i onödan. Önskar fler tog mer eget ansvar för sin hälsa, eftersom det finns så många bra alternativ och möjligheter att göra det.

 • Det är ju otroligt att de så öppet avslöjar hur de jobbar, och är stolta över det dessutom… Ofattbart, och så innerligt dumt

  • Det är Resumé som avslöjar en hel del i sin artikel, data som GSK förmodligen är förbannade på än idag. Artikeln avslöjar i princip vilka instanser, vilka de köpta politikerna var och att myndigheterna och SR är med.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *