Telefonintervju: Tidigare VD från läkemedelsbolag avslöjar hur industrin luras och drar in miljardbelopp

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 januari 2013
- Torbjörn Sassersson red.
John Virapen intervju NewsVoice-jan2013

John Virapen som var VD i Sverige för det mycket stora läkemedelsbolaget ELi Lilly på 80-talet berättar om hur han mutade Socialstyrelsen för att snabba på registreringen av Prozac (Fontex i Sverige) i Sverige. Sedan dess har han utvecklat sitt kontaktnät som håller honom informerad.

Många insiders har hört av sig till Virapen för att överlämna dokument som bevisar att industrins läkemedel ofta är skadliga, overksamma och helt onödiga. Dessa dokument är hans livförsäkring säger Virapen till NewsVoice i denna exklusiva intervju, där han berättar mer än någonsin tidigare inför en svensk webbradiopublik.

Det här är NewsVoice första ljudintervju: 9 januari 2013 av Torbjörn Sassersson, 57 minuter

Relaterat: DN: Statlig expert köptes av medicinjätte


Musik: www.soundjay.com

 

Ämnen som tas upp i intervjun
Stöd NewsVoice

 • John Virapens karrär
 • Mutandet av Socialstyrelsen och hur ärendet hanterades av svensk överåklagare
 • Hur Prozac introducerades
 • Barnmedicinering mot bla ADHD
 • Gardasil (ca 20 min in i intervjun)
 • Kostnaderna för forskning på läkemedel inkluderar bla mutor
 • Virapens tre böcker (ca 37 min in i intervjun)
 • Hur media används (ca 38 min in i intervjun)
 • Skolskjutningar och psykmediciner (ca 41 min in i intervjun)
 • Virapens intervju i SR P4 maj 2011 kommenteras (ca 42 min in i intervjun)
 • “Wikileaks-dokumenten” (ca 45 min in i intervjun)
 • Skillnaden mellan en insider och whistleblower (tex Peter Rost) (ca 49 min in i intervjun)
 • Zyprexa‘s superframgång (4 miljarder dollar per år) trots skadestånd på 1,4 miljarder dollar (55 min)
 • Virapen återkommer i nästa intervju om svenska medicinbloggare (ca 56 min in i intervjun)

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Bra intervju! Hoppas fler inom läkemedlsindustrin, likt Virapen, vågar avslöja bedrägerierna Inom branschen. Vad som är mest oroande är att man i allt högre grad inriktar sig på att
  ge barn i allt lägre ålder, sinnesförändrande psykiatriska droger. Ska det sluta med att alla barns negativa reaktioner ska kunna “botas” med ett “psykpiller”?

 • tragiskt att vi får ta del av sådana här avslöjanden utan att något händer som verkligen gör att något sätter stopp för diverse kriminalitet inom bland annat läkemedelsbranschen.

  • Jag kollade ljudfilen och både intervjuare och den intervjuade hörs bra. Man måste bara veta att den intervjuade sitter på telefon och intervjuaren i en hemmastudio med bättre teknik.

 • Virapens föreläsning på engelska/Youtube är suverän. Det han berättar om är ju helt sant. Har en vän som aldrig tidigare sökt läkare men som fick problem med svidande utslag på huden och gick till doktorn och kom tillbaka med recept på blodtryckssänkande, kolestorolsänkande och blodförtunnande samt på en salva som inte hjälpte. Det var ju helt uppenbart att de försökte prångla ut så mycket medecin som möjligt. Min faster som är över 90 år sa en gång när hon blev tillfrågad om vilken läkare hon gick hos “till doktorn vågar man ju inte gå för då kunde de ju hitta något fel på en”.

 • Mycket bra och viktig intervju. Bekräftar annat som kan läsas newsvoice och i tex
  “Death By Drugs , how modern medicine has betrayed us all” av Stephen D.Herman M.D.
  eller “Our Daily Meds “av Melody Petersen .(Amazon.com)
  Men jag måste erkänna att Virapen kommer bättre till sin rätt både i sin bok “Pengar och Profiter” och när han föreläser på engelska. (Youtube).

 • Virapen talar om att han fått immunitet av åklagare i Sverige. Men något liknande kronvittnesystem existerar ju inte, och en åklagare får inte göra sådana utfästelser. Menar han egentligen något annat?

  • Virapen svarar att åklagaren garanterade att inte åtala honom. Det blir “immunitet” även om immunitet inte existerar som del av ett kronvittnessystem.

 • This is awesome. Jag beundrar Virapens mod, han är inom läkemedelindustrins svar på Assange.

  Önskar fler vågar gå ut, inte bara i den här industrin, utan alla, då börjar förändringen och revolutionen automatiskt när de gamla troföreställningar faller.

 • TACK!!!!

  Jag sprider nu länken vida omkring, för detta måste naturligtvis ut till så många som möjligt.

  Kan du fråga Virapen nästa gång du pratar med honom, om han vet varför det är så svårt att sätta stopp för den skadliga förlossningsrutinen tidig avnavling? (immediate/early/premature umbilical cord clamping )

  Enligt barnläkaren Alan Greene har 2 miljarder av jordens befolkning nedsatt intelligens p.g.a. järnbrist – orsakat av tidig avnavling! Och förutom att 29% av alla dödsfall bland spädbarn också är orsakat av det, så är tidig avnavling roten till många sjukdomar och livslånga skador.

  Här berättar han om det : 90 Seconds to Change the World: Alan Greene at TEDxBrussels
  https://www.youtube.com/watch?v=Cw53X98EvLQ

  • Linda M: Vi bad dem vänta med avnavlingen när vi fick barn under 2012 i Falun. De gav oss intrycket att de alltid väntar tills flödet avtar i navelsträngen innan den klipps. Med undantag för en lätt associal överläkare så var samtliga i crew mycket trevliga och verkade inte tycka att vi lade oss i deras jobb.

   • Mark: Verkligen glädjande att ert barn slapp utsättas för tidig avnavling.
    Om det hade blivit kejsarsnitt eller/och om barnet mått dåligt skulle ni däremot fått strida för det. Så här skrev nämligen en Falun-barnmorska i diskussionstråd på Facebook för ett år sedan:

    “Kan tillägga att där jag jobbar på förlossningen i Falun, tillämpar vi inte tidig avnavling. Vid kejsarsnitt blir det tidig avnavling vare sig man vill eller inte och ibland behöver man avnavla snabbt för att kunna ta hand om ett barn som är dåligt när det kommer ut. Viktigt att ha med i debatten tycker jag.”
    https://www.facebook.com/groups/330952775760/10150712029815761/?notif_t=group_activity

    Märkligt att Faluns förlossning inte har sen avnavling vid snitt trots att det står i Vårdprogram för avnavling av nyfödda barn att det ska gälla även då.
    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10609

    Däremot står det, obegripligt nog, att barn som mår dåligt ska avnavlas omedelbart, trots att det är dessa barn som tar allra mest skada av det. Så klart!
    Se denna artikel:
    http://www.midwiferytoday.com/articles/neonatalresus.asp

    • Tack Linda M. Detta var ett kejsarsnitt. Överläkaren kan ha verkat lite kort i tonen, men klampade av strängen efter ok från oss. Jag fick sedan själv klippa den. Vi hänvisade till Alan Greene’s TEDx. Stort tack till dig och alla andra som sprider den filmen!

 • Intressant intervju. Bra gjort. Jag ser fram emot nästa då Virapen ska berätta hur “de bloggande läkarna ska sättas på plats och hur du ska göra med dom”

  Virapen tycker de ska sluta blogga och istället gå tillbaka till sin profession.

 • Har sett och hört denne man tidigare. Det borde alla göra. Om alla förstod vidden av denna gigantiska “scam”, då hade vi revolution innan gryningen.

  Nåväl. Det finn fler anledningar till revolution…

 • Mycket intressant intervju, varför blir man inte förvånad?

  Och detta är nog bara toppen på ett gigantiskt isberg…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *