Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Världens ledande vapenindustrier krigar snart i hela Afrika – Sverige är med

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 januari 2013
- Torbjörn Sassersson red.

SAAB Group publicerade denna säljfilm den 10 januari 2013 på Youtube

DEBATT. Russia Today (RT) meddelar att USA planerar landsätta militära trupper i 35 länder av totalt 55 i Afrika, men rapporter kommer redan in om hur utländska trupper från USA, Europa och Australien bekämpar “terrorister” i Afrika. Sverige som 2010 var världens största vapenexportör per capita* är med.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad 12 feb 2015 | * Världens största vapenexportörer

Sedan 2001 kan vilket krig som helst försvaras genom hänvisning till “the war on terror” och med föreställningen att folk ska “beskyddas” och “befrias”. USA använde retoriken för att förklara krig mot Irak och Afghanistan. Samma retorik används återigen för att förklara krig mot snart varje hörn i Afrika, världens kanske rikaste kontinent på naturresurser.

Agendan i Afrika är samma som i Mellanöstern. Fler målsättningar finns. Islam ska bekämpas, naturresurser ska utvinnas, militär taktik ska utprovas och vapenindustrin skaffar sig nya intäkter efter att krigen i Irak och Afghanistan trappats ner. Ett stort antal militärbaser finns nu på plats i Mellanösterns hjärta [600-1000 i världen] och den mycket lönsamma eftermarknaden (fas 2) handlar om att “bygga upp” den läkemedelsindustikontrollerade sjukvården, vägar, broar, internet, telekomnät, järnvägar, energisystem, vatten- och avloppsnät, varav det mesta bombats sönder av vapenindustrin i fas 1.

I filmen ovan från SAAB Group spränger först JAS-planen en bro som är mycket viktig för civilbefolkningen, för att “beskydda”, men i slutet av filmen ska samma JAS-plan beskydda konstruktionen av en ny bro, som i verkligheten förmodligen skulle ha byggts av ett bolag som tex det amerikanska Halliburton.

Startskottet – “Den arabiska våren”

Startskottet för nykoloniseringen av Afrika var den “arabiska våren” i de nordafrikanska länderna: Tunisien, Egypten och Libyen följt av ytterligare ett 15 tal länder i regionen.

Den amerikanska trupplandsättningen i 35 afrikanska stater kommer enligt en artikel i RT: “US deploying troops to 35 African countries” att i huvudsak genomföras under 2013. RT hänvisar i sin tur till Associated Press som deras källa.

USA:s försvarsmakt “The Department of Defense” (DoD) förklarar militäriseringen av Afrika med ett ökat hot från extremistgrupper knutna till al-Qaeda. Hotet tänks vara riktat mot USA. På vilket sätt beväpnade civilister utrustade med handeldvapen som skapar “tensions” i några afrikanska länder ska kunna hota USA på andra sidan Atlanten framgår dock inte.

“Citing a growing threat from extremist groups, including those with ties to al-Qaeda, the Department of Defense is hoping to install American soldiers overseas in order to prepare local troops there for any future crises as tensions escalate.”

RT skriver att DoD-resurser med insider-vetskap berättat för Washington Post att Mali kommer att bli ett av de första afrikanska länder sedan Libyen som USA landsätter trupper i.

“Supersoldater” i Afrika och Mellanöstern

The Age en australiensisk tidning rapporterar om att Australien redan har operativa militära enheter i Nigeria, Zimbabve och Kenya i Afrika. Insatserna genomförs i samarbete med USA [som tydligen redan är på plats]. Trupperna består av privata insatsstyrkor baserade på den amerikanska förebilden “the super commandos” från JASOC-teamet som [med Navy Seals] påstås ha fångat Usama bin Laden den 1 maj 2011. Räden mot bostaden i  Abbottabad i Pakistan slutade dock illa för supersoldaterna då en amerikansk helikopter krashade. En pakistansk bloggare rapporterade “live” från händelsen. Han skriver att lokala vittnen säger att helikoptern sköts ned.

Tillbaka till Afrika.

DN skriver den 12 januari 2013 i artikeln: “Misslyckad fritagning – gisslan dödad” om hur en fransk insatssyrka i Somalia den 11 januari misslyckades med att frita en fransk säkerhetsrådgivare vid namn Denis Allex som kidnappats och sålts till en militant islamsk grupp. “Två franska soldater har förlorat livet och 17 terrorister dödades”, uppger försvarsdepartementet i Paris enligt AFP.

Händelsen beskrivs mer i detalj av tidningen All Africa. Här uppger lokala källor att den franska styrkan bestod av minst 50 tungt beväpnade soldater som kom i helikoptrar. Av misstag dödade de några oskyldiga bybor som varnade “Al Shabab fighters” som la sig i bakhåll när den utländska fritagningsstyrkan kom.

Även den afrikanska staten Mali är ett hett område för specialtrupper. Den 13 januari 2013 publicerar SvD artikeln: “Malikonflikten trappas upp”:

“En fransk helikopterpilot dog under striderna i norra Mali natten till i går. Fler utländska trupper väntas delta i försöken att driva tillbaka de islamistiska rebellerna under nästa vecka. På lördagskvällen höjde Frankrike säkerhetsnivån för hot om terrordåd.”

Vapenföretag och regeringar samarbetar

Vapenföretag och regeringar samarbetar i vapenhandel och lokala krig – allt möjligt tack vare fienden bestående av militanta grupperingar som påstås ha kopplingar till al Qaeda.

Utländska trupper placeras ut i land efter land i Afrika. Enligt AP kommer USA att placera militär i Libyen, Algeriet, Niger, Kenya och Somalia för att träna egna och nationella trupper för att stoppa alla al-Qaedas försök att sprida sig. Över 100 övningar planeras och trupperna förses med bästa tänkbara vapenteknolologi, men lokal milis får oftast nöja sig med billiga vapen från Ryssland. Världens mest sålda vapen är det ryska automatgeväret AK47, Kalashnikov. Ett och annat svenskt raketgevär av typen Carl Gustaf slinker säkert igenom vapemembargot. I USA, som köper vapnet, kallas det för M2CG.

“All Africa” skriver att franska flygvapnet attackerat påstådda “Qaeda-linked Islamist fighters” i Mali den 11 januari. Mali’s interimpresident Traore styr upp de militära motaktiviteterna i samarbete med fransk militär och franskt flygvapen. Mali var en fransk koloni och utgör därefter i princip en ekonomisk lydstat åt Frankrike sedan landet deklarerades “självständigt” 1960.

Den federala regeringen i Nigeria har beslutat om att bistå Mali med militär expertis i Malis kamp mot islamister. ECOWAS som är en Västafrikansk grupp bestående av 15 länder med målet att stödja “ekonomisk integration” beslöt även den 11 januari att sätta samman en 3000 man stark armé som ska bekämpa “al Qaeda-linked extremists” som befaras sprida sig i Mali och så långt som till Europa och ännu längre bort, heter det. Nigerias flygvapen består av plan inköpta från USA, Frankrike, Tyskland och Italien. Även Nigeria är att betrakta som en ekonomisk lydstat sedan “självständighet” förklarades 1960 från Storbritannien.

Överallt ser västliga intressen påstådda terrorister i Afrika och Mellanöstern och överallt finns inhemska trupper som är beredda att försvara sig mot utländska trupper. Vem som egentligen är terrorist beror på vilket perspektiv som intas. Den ständiga vinnaren är vapenindustrin som kan sälja vapen till alla sidor vid alla tillfällen. De som lider mest är folken medan regeringar, vapenföretag och milis gör affärer.

Bildruta från säljfilm för JAS Gripen. Faksimil: Saab.com
Bildruta från säljfilm för JAS Gripen. Faksimil: Saab.com

JAS Gripen med blåögda piloter skjuter ner flygplan, spränger broar och släpper bomber på bostäder i Afrika. Allt under ledning av ett amerikanskt befäl.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq