Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Psykiatrin vill öka antalet elchocker (ECT) till barn – Sverige världsledande

publicerad 18 februari 2013
- Peter Larsson

Psykiatrin vill öka antalet elchocksbehandlingar till barn trots många rapporter om skador från drabbade och anhöriga samt vetenskapliga bevis mot denna “behandling”.

Till min förskräckelse läste jag i Dagens Medicin för ett tag sedan att psykiatrin vill öka antalet elchocksbehandlingar till barn. Elchocker till barn? Många tror att man inte längre använder elchocker inom psykiatrin – än mindre på barn.

Sanningen är att man använder elchocker mer än någonsin. Just Sverige är värst i världen per capita med ca 50 000 elchocksbehandlingar om året.

I flera andra länder och i flera stater i USA är elchocker förbjudet eller används mycket sällan.

Elchocker, elbehandling eller ECT-behandling är en omstridd metod inom psykiatrin för att framkalla ett konstgjort epileptiskt anfall med en kraftig elchock. Denna elchock är så stark att personen måste sövas ner och få muskelavslappnande medel för att inte kastas runt i kramper och riskera frakturer.

Det är samma elchock som förut – upp till 400 volt – trots att psykiatrin bedrägligt har bytt namn på metoden och snyggat till omständigheterna runt behandlingen. Denna elchock drabbar individens känsliga tankekapacitet och hjärna.

Varför ge elchocker till barn?

Stöd NewsVoiceMånga människor och deras anhöriga har rapporterat om skador efter elchocksbehandlingar. Flera fall har tagits upp i media med “Uppdrag Granskning” i spetsen. Socialstyrelsen har tvingats erkänna att ECT kan orsaka bestående minnesskador och har blivit JO-anmälda av KMR för bristande statistik och uppföljning.

Det finns ingen fullständig, oberoende och vetenskaplig undersökning av de långsiktiga skadeverkningarna av elchocker.

Flera kända vetenskapliga studier och experter motsätter sig ECT. Trots det ges fortfarande tusentals elchocker i Sverige varje år till barn, gravida, äldre och även under tvång.

Psykiatrin struntar nonchalant i alla drabbade och planerar istället att öka antalet elchocker till våra barn, vår framtid. Det finns ingen auktoritet, titel, utbildning eller läkardiplom som kan rättfärdiga en sådan vansinnig idé!

Finns det någon läkare eller politiker som kan tänka självständigt och vågar säga ifrån?

Text: Peter Larsson

Relaterat

NAMNINSAMLING I SAMARBETE MED ELCHOCKER.SE

Syftet med denna namninsamling är att skicka den till svenska politiker för att påverka mot ett mer humant sätt att behandla barn med psykiska problem. Namninsamlingen hanteras av Peter Larsson som driver bloggen Elchocker.se.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq