Moomsteatern ger “Gökboet” – men elchockerna är värre idag än 1970

publicerad 26 mars 2013
- Peter Larsson
Elchocksbehandling. Foto från Pixabay.com (free use)

DEBATT. Moomsteatern i Malmö sätter just nu upp teaterspelet “Gökboet” som visar elchocksbehandlingen (ECT) som den utfördes då på 1970-talet. Elchockerna ser bättre ut nuförtiden men gör samma skada. Elchocken är densamma eller värre trots psykiatrins bedrägliga namnbyten och försköningar.

Text: Peter Larsson

Boken och filmen “Gökboet”, som kom 1975, var oerhört kritiska mot mentalvården och skildrade elchocksbehandlingarna brutalt och rått. Det var så man gav elchocker på den tiden. Numera ser det bättre ut.

När folk såg hur elchockerna verkligen gick till var det ingen som ville undergå denna “behandling” eller låta sina anhöriga göra det. Folk flydde från elchockerna, men sanningen är att ECT-behandlingarna idag är värre än elchockerna i “Gökboet”.

Psykiatrins bedrägliga försköning av elchocksbehandlingen

För att kunna fortsätta elchocka människor var psykiatrin tvungen att försköna elchocksbehandlingen. Intrycken från “Gökboet” måste suddas bort.

Det började med olika namnbyten för att det skulle låta bättre: elbehandling, ECT, ECT-terapi, ECT-behandling, elstimulerande terapi, elektrokonvulvsiv behandling/terapi etc.

Man var också tvungen att göra något åt de kramper och frakturer som drabbade patienten under elchocksbehandlingen eftersom det såg väldigt illa ut. Många anhöriga och åskadare svimmade. Detta löste man med narkos och muskelavslappnande medel. Patienten sövdes helt enkelt ner.

För att hantera problemet med sluddrande patienter med förstörda talcentra i hjärnan började man sätta båda elektroderna på ena sidan av huvudet. Dock inte alltid. Skrämmande många elchocksbehandlingar görs fortfarande i Sverige som i “Gökboet”: med elektroderna på var sin sida av huvudet.

Snyggare lokaler, bättre sängar, trevliga sjuksköterskor och kanske kaffe och smörgås efter elchockerna, förlåt elbehandlingen. Genast såg det hela mycket bättre ut och psykiatrin kunde bedrägligt sälja in elchockerna som en “mirakelmetod”.

“Gökboet” blev nu bortglömd och alla komplikationer efter elchockerna tillskrevs patienten och dennes mentala sjukdom.

Psykiatrin ljuger för patienten och dennes anhöriga och säger att detta är en helt ny behandling – helt olik elchockerna i “Gökboet” – som inte har några som helst skadeverkningar. Det påstås att ECT-behandlingar endast används mycket restriktivt och endast i “speciella fall”, vilket är en annan lögn.

En professor i psykiatri, Sten Levander, har jämfört elchockerna med “en omstart av datorn”. Frågan är om han skulle vilja utsätta sig själv eller sina anhöriga för denna behandling. Säkerligen inte.

Patienterna och deras anhöriga befinner sig i en mycket utsatt position. De sätter sin tillit till psykiatrikern som utnyttjar sin maktposition och kör över dem. Det hela låter väldigt vetenskapligt och vävs in i en massa krångliga termer.

Elchocksbehandlingen bygger på att framkalla ett epileptiskt anfall hos patienten

Oavsett namnet, huruvida personen är vaken eller nedsövd och har fått muskelavslappnande medel eller var man sätter elektroderna – så bygger elchocksbehandlingen på att få till stånd ett epileptiskt anfall hos patienten.

Att chocka henne med upp till 400 volt för att få henne på andra tankar. Strömmen är tillräcklig för att sätta kroppen i spännbåge och knäcka ben och tänder.

Denna kraftiga elchock kan stänga av personens känslor, få denne att glömma, komma på andra tankar och känna en onaturlig upprymdhet. Detta tolkar psykiatrin som ett “resultat” och marknadsför elchockerna bedrägligt som en mirakelmetod.

För att nå detta “resultat” och framkalla ett epileptiskt anfall krävs att elchocken är tillräcklig stark. Ofta starkare än i “Gökboet” därför att nu är personen nedsövd och har fått muskelavslappnande. Mer el krävs alltså då för att få till ett epileptiskt anfall.

När chocken har lagt sig kommer problemen tillbaka och patienten behöver mer elchocker och psykofarmaka. Psykiatrin kallar detta då för “Underhålls-ECT”.

På 1970-talet och i “Gökboet” såg man elchocken klart och tydligt när personen kastades runt i kramper. Det gör man inte nuförtiden när personen är nedsövd.

Varför är elchocksbehandlingarna värre idag än i “Gökboet”?

Om man tittar förbi psykiatrins bedrägliga dimridåer och försköningar, vad ser man då? Varför är elchockerna värre idag än på 1970-talet?

Jo, det är samma eller värre elchock som ges i en större mängd till ovetande patienter och anhöriga. Det har inte namnbytena eller försköningarna ändrat på. Elchocken som drabbar patientens känsliga tankeverksamhet är densamma eller värre.

Trots alla namnbytena och försköningarna av elchockerna

Detta gäller trots alla försköningar av elchocksbehandlingarna:

  • Elchockerna har sitt ursprung i Italien 1938. Ugo Cerletti, italiensk psykiater, upptäckte att grisar som bedövades med elchocker innan slakten var lugna. Han beslöt därför att testa elchocker på människor.
  • Elchocken i “behandlingen” är densamma eller värre trots alla namnbyten och försköningar. Annars får man inte till stånd ett epileptiskt anfall och “resultat”.
  • Fler elchocker ges i Sverige än under 1970-talet. Motsats till vad de flesta människor tror så används elchocker mer än någonsin i Sverige. Vårt land är värst i världen per capita med ca 45 000 elchocker om året enligt undersökningar från KMR.
  • Tusentals elchocker ges varje år i Sverige till bla. barn, gravida, äldre och under tvång. Psykiatrin i Sverige planerar dessutom att öka antalet elchocker till barn.
  • Hundratals anhöriga, drabbade och sjuksköterskor har rapporterat om allvarliga skador efter elchocksbehandlingarna.

Många har fått allvarliga bestående minnesstörningar efter ECT-behandlingarna

Några vittnesmål från olika personer:

“Jag kom inte ens ihåg vad jag hette lång tid efteråt, och fick panik om jag skulle säga vad jag hette, flydde in i en isolering, för att göra en lång historia kort så blev livet efter elchockerna aldrig mer sig likt. Har känt stor skuld hela livet för att jag utsatte mig för detta, hur kunde det hända ? Varför stoppades det inte? Jag var en ung vacker kvinna med hög intelligens en bra fungerande tankeförmåga och minne. Med en depression som hade kommit av yttre faktorer i min miljö!”

“För sex månader sedan avslutades min ”behandling”. Jag var inne på en sluten avdelning. Jag tror jag hann med 8 st innan de avbröt. Jag minns inte. Jag minns inte heller att jag hade skrikit, gråtit och kräkts efter behandlingarna. Jag minns inte att jag hade varit oförskämd och elak mot de jag älskar. Jag minns inte att jag hade klätt av mig naken och hade sex (turligt nog med en man jag känner, men det hade INTE inträffat om jag hade haft någon hjärna).

“Jag glömde min son (nu 10 år), så han ritade ett självporträtt och satte upp det vid min säng.”

“Jag har fortfarande inte koll på vad som hände under de där veckorna. Det dyker upp en pusselbit här och där från närstående och vårdpersonal. Jag minns inte.”

“Jag har aldrig varit så full så att jag fått en blackout och gjort pinsamma saker, men jag misstänker att det är ungefär samma känsla. Jag har ångest.”

“När det började klarna i huvudet efter behandlingarna var jag fortfarande deprimerad och självmordsbenägen. Fast nu med stora minnesluckor.”

“Förenklat kan man säga att förutom ECT-veckorna är 2010 & 2011 helt raderade. Plus stora fläckar innan det. Jag har fått lära om en massa saker – ex. räkna (typ 1,2,3..), hitta hem, använda mobilen, känna igen mina närmaste”

“När jag tittar på bilder eller filmer på mig från de åren, känns det som om det är någon annan. De framkallar inga minnen.”

Läs fler vittnesmål på skador från ECT

Media har också rapporterat om flera fall där personer har blivit skadade av ECT.

Socialstyrelsen har tvingats till erkännanden

Socialstyrelsen har tvingats erkänna att patienterna riskerar bestående minnesskador efter ECT. De har också fått erkänna att informationen till anhöriga och patienterna har varit högst bristfällig.

Socialstyrelsen har även allvarligt brustit i sin uppföljning av ECT. För detta har de blivit JO-anmälda av KMR. De vet inte ens hur många elchocker som ges i Sverige. Än mindre finns det någon uppföljning av de långsiktiga verkningar av elchocker.

Trots dessa vetenskapliga brister kallar Socialstyrelsen – eller rättare sagt psykiatrikerna på Socialstyrelsen – elchocksbehandlingen en vetenskaplig och väl beprövad behandling.

Det finns flera vetenskapliga studier som dömer ut ECT som en fungerande behandling.

Elchocksbehandlingarna är kraftiga elchocker mot patientens känsliga tankeverksamhet i syfte att framkalla epileptiska anfall – hur förskönade psykiatrin än har framställt dem.

Socialministern borde vakna, ta sitt ansvar och ta tag i denna fråga! Tyvärr sitter han helt och hållet i knäet på psykiatriker.

Text: Peter Larsson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq