Wikileaks – Carl Bildt gav och/eller ger hemliga uppgifter – till USA

publicerad 15 mars 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Carl BildtAFTONBLADET. Carl Bildt (M) informerade USA om vad som sades under slutna regerings­överläggningar på 70-talet. Det visar hemliga diplomatrapporter från Wikileaks. Informationen skickades sedan vidare till CIA. "Han var väl insatt. Jag rapporterade in allt han sa", säger Ronald E Woods, USA:s utsände.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Bild: Faksimil, Aftonbladet hemsida

Både Thorbjörn Fälldin (C) och Per Ahlmark (FP) minns att Carl Bildt satt med under de aktuella förhandlingarna i riksdagshuset. De är bägge tydliga med hur hemligt mötet var.

"Allt vi sa var hemligt. Inte bara för utländska intressenter, utan också för våra egna partier. Vi var väldigt noggranna att saker och ting inte skulle komma ut. Hade jag fått reda på att Bildt gick och babblade, då hade jag blivit väldigt irriterad", säger Per Ahlmark (FP) till Aftonbladet.

Carl Bildt sa i intervjun att:

"Sådan här rapportering får jag varje dag [från/på] mitt bord från våra ambassader".

Carl Bildt är "trustee" i det amerikanska Rand Corporation en thinktank med inriktning mot bla militära frågor. Han är även rådgivare till amerikanska Council on Foreign Relations samt har deltagit vid sammankomster i Bilderberggruppen och Trilaterala Kommissionen.

Se inflytanden [Vetapedia, NNDB]

Se Aftonbladets reportage


Rand Corporation: www.rand.org