Filmen Limitless hämtade inspiration från superdrogen Provigil mot narkolepsi

publicerad 11 april 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Limitless

Grafisk interaktiv redovisning av alla drönarattacker sedan 2004. 2% av dödsfallen är sk high profile targets.

http://drones.pitchinteractive.com/

AUTHOR: Lennart Mogren
AUTHOR EMAIL: lennart@wordgame.se
AUTHOR URL: http://lennartmogren.bloggsida.se/
SUBJECT: NEWSVOICE
IP: 85.227.167.8
Array
(
[Namn] => Lennart Mogren
[E-mail] => lennart@wordgame.se
[Din hemsida/blogg] => http://lennartmogren.bloggsida.se/
[Meddelande] => Grafisk interaktiv redovisning av alla drönarattacker sedan 2004. 2% av dödsfallen är sk high profile targets.

http://drones.pitchinteractive.com/
)

Limitless

Såg du filmen Limitless från 2011 med Bradley Cooper i huvudrollen om slacker’n som tog en drog som gjorde att han kunde få tillgång till hela hjärnans kapacitet? Manusförfattaren var enligt ett rykte inspirerad av en verklig drog kallad modafinil som säljs under namnet Provigil, vilken ursprungligen togs fram för att mildra narkolepsi och trötthetssymptom.

Text: Torbjörn Sassersson

I verkligheten gör drogen mycket mer än så. Den är så pass effektiv att fondmäklarna på Wallstreet byter ut kokainet mot Provigil “a Viagra for the brain”. New York Magazine har en fascinerande artikel skriven av Robert Kolker om Peter Borden som hade dubbla jobb. På nätterna utvecklade han ett mäklarsystem för sitt start-up-företag finansierat av riskkapitalister.

Limitless inte en osannolik historia

Han beskriver att redan när han tog första pillret blev sinnet extremt fokuserat och samtidigt avslappnat. Medvetandet centrerades runt synen och han kunde få mer gjort på kortare tid och generera betydligt bättre kvalitet vad han än gjorde. Så långt är filmen Limitless korrekt när den illustrerar möjligheten med läkemedelsskapad mental elitism.

“I didn’t take as many breaks; I didn’t get as frustrated; the stuff came out with fewer errors”. … “Time took on an entirely different sort of quality.” … “There were some very potent anti-anxiety effects. Which was strange. I didn’t think I was an anxious person, but I guess I was.”

Extrafokuset verkade ta bort oro och ångest. Det kan associeras till Sakyamuni Buddha som menade att ett effektivt sätt att bota depression är att hårdträna koncentration. Enligt honom kan sinnet inte vara deprimerat om det är mycket fokuserat.

Provigil salesDen 18 mars 2013 bekräftades ryktet om drogens popularitet. Tidskriften “Internal Medicine” som ges ut av “The American Medical Association” rapporterade att försäljningen av drogen ökat tio gånger de senaste 10+ åren. Det mesta av försäljningen sker via internet, och enligt Peter Borden är det enkelt att få tag på preparatet.

Men en framdrogad superhjärna har en baksida

Läkarna har varnat för att Provigil kan orsaka problem vid långtidsanvändning. På kort sikt har drogen bieffekter som de flesta kan stå ut med eftersom de är acceptabla i jämförelse med prestationsökningen. Men det finns, som vanligt, inga långtidsstudier på hur en frisk hjärna kan förändras.

För Peter Borden blev beslutet efter en tids användning glasklart. Han slutade ta drogen. Det började med att han fick varningssignaler när han drack alkohol under sin kontinuerliga självmedicinering. Han blev mycket snabbt berusad och fick “mini blackouts” och när han glömde ta den dagliga dosen fick han uppleva en överjävlig abstinens. Borden beskriver att det var som att falla ner i en skitig och rörig verklighet från en högpresterande plats som var ren och organiserad. Det var som att krasha och han upplevde stor ångest.

“It was sort of like being thrust into dirty, messy reality, as opposed to a clean, neatly organized place. It was like crashing, and I actually found what would happen is the anxiety that got dialed down on the way in, when you were coming off it, all of a sudden you went through the reverse. So I got incredibly anxious.”

Peter Borden menar eftertänksamt att det bästa för att kunna presetera riktigt bra är meditation och framför allt, en riktigt god natts sömn, även om han medger att han fortfarande är imponerad av drogens kapacitet. Drogen är ett otroligt “hack”, menar han.

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Droger är maktelitens sätt att styra oss. Att få oss att tro att vi inte kan själva. jag instämmer med Recca att vi bara behöver rena vår kropp så fungerar den bättre. jag har provatoch kunnat konstatera det, redan på 1960-talet… Sedan dess har det bara blivit bättre pga vegetarisk kost och total frihet från droger inkl kaffe och svart te. Trots min 67+ är jag i bättre form är när jag var 30. Gör mycket mer komplicerade uppdrag åt kunder.
  Att vi sedan inte förstår vilken total kapacitet vi har är en annan sak. Lite övningar i meditation har visat att vi kan komma långt. Men vi glömmer det viktigaste – hjärtats renhet… tyvärr.

 • Det lustiga med att öka sin fokus, sitt medvetande, det är att du inte behöver mediciner/kemikalier för det. Istället kan du öka ditt medvetande via att rensa kroppen från det som hindrar din kropp, ren fysiskt och energimässigt. Healing, Yoga, Deeksha, meditation, hälsosammare kost, allt detta hjälper dig att öka ditt medvetande, ditt fokus. Just Deeksha balanserar på något vis energierna i hjärnan som för vissa kan få stor medvetandehöjning, vilket ger högre fokus, större effektivitet i vad du än gör. Du blir högpresterande, det utan mediciner.
  Detta är min erfarenhet. Det fungerar, som en magi!

  • Prestationen ökar, i alla falll den egenupplevda, när krav inte ses som krav längre utan verkligheten blir ett flöde. Den stressfriare atmosfären som infinner sig när saker accepteras som de är utan kontroll ger mer fokus och nutid. Det är nog nutid som ÄR fokus.

   Men, vem vet, inte du, inte jag. Inte ens Lisa Ekdahl…..

   Kanske inte ens Bill Hicks.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *