Svenska företag som utnyttjar invandrare och ger slavlöner

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 april 2013
- Torbjörn Sassersson red.
P1 Kaliber

slavlönerKaliber är Sveriges Radios P1-kanal för undersökande journalistik. Redaktionen avslöjar och granskar samhällsfenomen i Sverige. Nu har Kaliber undersökt hur svenska företag utnyttjar invandrare som söker uppehållstillstånd eller bara åker hit på ett svenskt falskt visum för att chansa.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: SR

De är laglösa. De är tysta och ifrågasätter inte sina arbetsgivares egna hittepåregler. De får inga skäliga löner, kanske bara 20 kr i timmen. Svenska myndigheter gör ingenting trots vetskap om vad som sker.

Kaliber:

“De beskrivs som superbillig arbetskraft. De är uthålliga och de klagar aldrig. På ett falskt visum går det att ta sig till Sverige. Väl här finns arbetstillstånd att få – men priset kan bli högt. Kaliber har granskat vägen från gränsstationen i Kazakstan, där tusentals uzbeker passerar varje dag, till jobbet i Sverige där svarta pengar väntar, och ibland ingen lön alls.”

Källa: Kaliber 28 april 2013: Jobb till varje pris


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: slavlöner
Stöd NewsVoice 2024
 • Vill dock säga att jag som “drabbad av systemet” själv har haft turen att ha empatiska vänner omkring mig, och märker att folk i allmänhet är väldigt hjälpsamma, under rädslan, när man gör klart för dem att man inte kräver något mer att få blir tagen på allvar, och lyssnad på, i alla fall här ute på landsbygden, men har även drabbats av total kyla och förnekelse, som att mina erfarenheter inte kan vara sanna. Vilka vi ska tycka synd om är sanktionerat uppifrån. Inte för att “tycka synd om” är något jag tycker man ska ägna sig åt alls, det är ett hemskt sätt att sätta sig över andra i sin självgodhet, men att få bli tagen på allvar, är det man saknar. Att ÖHT få en röst i samhället, och inte sopas under mattan.

 • Samtidigt har vi kommuner som endast köper in de billigaste anbuden, oftast de tveksammaste företagen, vi ska konkurrera med låglöneländer och alla organisationer ska ha sin beskärda del utöver hutlöst höga skatter, finansoligarkerna “skatteplanerar”, något vanliga sketna företag inte har möjlighet till. Visst, många företagare behandlar sina anställda som skit, men förutsättningarna för de flesta företagare är under all kritik. De har bara skyldigheter, inga rättigheter. Man ska betala sjuklön även när anställda inte tar ansvar utanför arbetstiden, t.ex. bryter handen p.g.a. slagsmål på fyllan under en helg. Hade vi dock inte företag, utan endast statliga tjänstesektorer, skulle välfärden falla direkt. Blir så tröttsamt att smutskasta företagare dag ut och dag in istället för att höja blicken och se vart skon egentligen klämmer. Välfärdsstaten fungerade bäst när staten var relativt liten och företagsamheten stor. Men nu lämnar även mindre företag Sverige. Inte för att “skatteplanera”, men för att leva, inte bara överleva och gå back, och för att vara lite mer fria.
  Oj vad olika grupper i samhället polariseras mot varandra nu.
  Är mäkta förvånad över Svenskarna plötsliga empati ang. flyktingarna. När folk far illa som käglor i detta land utan att knappt någon ens tagit IN människors utsatthet, istället gjort ALLT för att förneka och sparka på den som ligger, har på en natt förvandlats till godhetsevangelister. Hycklarnas paradis har nått sin topp, kan man ju bara hoppas.
  De som velat hjälpa andra i detta samhälle brukar bli kraftigt utnyttjade. Samtidigt tror jag att de flesta är medvetna, om än på ett omedvetet plan, hur lite det är som krävs för att man ska kunna förlora allt. Trygghet, frihet, vänner, arbete och social status. De flesta vågar inte engagera sig i sina medmänniskor om det inte är sanktionerat uppifrån. Det gäller tjänstemän som följer regler framför att agera på ett sätt som skulle gagna människor, till de som inte vågar hjälpa sina medmänniskor av risk för att bli utnyttjade, eller straffade av myndigheter, för att man “utnyttjar” människor i utsatta situationer/inte går via staten för att hjälpa andra. Att ta egna initiativ brukar straffa sig i detta land.

 • Jag har problem med min chef
  gör mig arbeta 14 timmar per dag
  det finns ingen vila och ingen mat även om hon dras vilotid och matpengar.

  vad kan jag göra ?

  Jag försöker kontakt med FACKET men dem så att jag måste vänta minst 3 mnader sedan de kan hjälpa mig!!

  Denna vecka sckede jag meddelande till henne att jag har ont i min fotten och jag kan inte komma idag!!,
  sade hon(jag vet att du inte har ont i foten!! kommer du inte så behöver du inte komma allas!!!)

  Jag har alla dokument och pictureproven mina ord.

  Jag tänker prata med journalist!!

  Exploitation.
  Bad treatment .

  min chef är svensk.

 • Jag håller med Mayne här. Det finns många exempel. Särskilt intressant är det att lyssna till personer från andra kulturer sk “invandrare”. De beskriver ofta svenska som oempatiska. Marius från Rumänien tror att 80% av svenskarna saknar empati. “Invandrare” jag pratat med gör väldigt nedslående kommentarer om oss. En kille på videobutiken från Syrien beskrev oss som robotoida, särskilt när vi ska köa. Min fru från Afrikanskt land anser att vi är trevliga, men ointagliga psykologiskt och emotionellt (mina ord). Våra dörrar är inte öppna.

  Just det där med att vi är “trevliga” är intressant. Jag tror vi svenskar anser att så länge vi är “trevliga” så behöver vi inte engagera oss i andra.

  Vi brukar anklaga amerikaner för att vara ytliga, but look who’s talking. De tycker vi är “nice people”, men vi är ju oftast väldigt insmickrande inför engelsktalande.

  Lars Trägårdh på Framtidskommissionen menar att svensken förlorat förmågan till att vara lycklig.

  Jag instämmer också i svenskarnas mycket oempatiska och fega beteende när det gäller skadade människor, människor i nöd. Har sett det många gånger och sedan agerat. När jag sedan konfronterat folk om varför de inte agerar vill de alltid ha ryggen fria.

  De som jag sett agerar empatiskt är oftast invandrare, vissa svenska ungdomar, kanske en och annan mycket gammal dam. 🙂

   • Jag tror inte det är så enkelt. En del har säkert funntis under ytan – men som jag upplevt det, har det svenska samhället blivit kyligare överlag. Det finns en människokyla som genomsyrar det mesta ..film, musik, skola, tv-program osv ..och inte minst internet och olika spel. För att inte tala om annonser – elakt har blivit ‘roligt’… (Ja, jag generaliserar ..ngt och går lite utanför ämnet också men…)
    Denna männiksokyla kan vem som helst drabbas av – oavsett ålder, ras, religion, hälsotillstånd, etc. Jag känner en tjej som föll och bröt benet (ett tag sedan nu) och hon fick ligga i snön, med brutet ben, i två(!) timmar innan hon fick hjälp. Folk antog att hon var full eller drogad och lät henne ligga…
    Något sådant har jag aldrig sett, eller ens hört talas om, i UK. Här hjälper folk (eller kontaktar ambulans eller polis om stökigt) även en uteliggare i nöd, oavsett hur de ser ut eller uppför sig. I Sverige går folk förbi ..utan att ens titta.
    Jag har själv blivit brutalt bortknuffad, utan minsta hänsyn, av ett gäng unga friska svenska män på Kastrup. Liksom dem skulle jag till Malmö och när jag äntligen lyckats ta mig ombord på tåget, i sista sekunden (med bagage ..och käpp), fanns det förstås ingen sittplats. De unga männen satt där de satt! En person erbjöd mig sin plats – en ung kvinna(!) ..invandrad. Det finns många exempel. Någon skrev att kommentarer på svenska bloggar gärna blir till personangrepp och det har jag också lagt märke till. Man anfaller den som kommenterar (eller bloggar) istället för att hålla sig till sakfrågan. Det går ju inte att diskutera längre när det blir så – och resultatet blir att folk inte längre tar del. Det är inte bara obildat utan sorgligt – en trist tendens som tyvärr blivit vanligare.
    Fler behöver lära sig den fina svenska visan “Låt hjärtat va’ me…” och gärna sjunga den varje morgon och helst också före varje ‘skicka kommentar’ 🙂

 • Christopher Hitchens i sin bok Du Store Gud skriver följande. Att vara mänsklig innebär att man uppträder hyggligt även när ingen ser på! Då behövs det knappast några lagar och regler. Å andra sidan den som har penningsmakten skriver lagar och regler i samhället! Och det är så världen fungerar idag, pengar, makt, vinst är det primära.

 • Det finns företagare som även utnyttjar anställda bosatt i Sverige med svenskt medborgarskap. Det finns företag man ej får tala om, ej tala deras sanningar om hur personal knappt ens vågar gå på toaletten för då kommer en arg avdelningschef och skäller på dem. Det finns företag där anställda ej vågar uppsöka läkare eller vård om de skadar sig i rädsla för att få sparken eller för att få skäll. Vet människor som jobbat som “insiders” i sådana företag där anställda riskerar att få “sparken” om de talar sanningen, de hotas till tystnad. Och detta sker i Sverige,

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *