Är det “agent provocateurs” som bränner bilar och startar våldet i Sverige?

publicerad 25 maj 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Svenska säkerhetspolisen hjälper till i utredningen av upploppen i Stockholmsområdet. Polisen misstänker att våldsamma vänsteraktivister deltar i kravallerna, skriver SvD idag. Samtidigt skriver flera tidningar om att högerextremister gripits.

Text: Torbjörn Sassersson

agent provocateurFörklaringsmodellen om att det handlar om höger- alternativt vänsterextremister känns aningen föråldrad.

Vad sägs om möjligheten att det handlar om det franska begreppet “agent provocateur” som observerats i upproren i Egypten och som setts härja i amerikanska städer under förevändningen att de skulle vara aktivister från occupy-rörelsen?

En nattpatrullsvandrare och polisen har tankar om att bilbrännandet runt om i Stockholms förorter och i olika svenska städer kan vara något mer än bara arga arbetslösa ungdomar.

“Med tanke på deras uppträdande och hur de rör sig i områdena tror vi att en del av upploppen är organiserade”, säger nattpatrulleraren Jakob Eliyo till SvD.

Vad exakt Jakob Eliyo menar framgår inte i artikeln.

Säpochefen Anders Thornberg mötte länets polisledning justitieminister Beatrice Ask (M), för att informera henne om polisarbetet, fortsätter SvD-journalisten. Thornberg beskriver tre typer av individer som tros ligga bakom upploppen: lokala ungdomar, kända kriminella samt ”en liten klick yrkesaktivister”. Biträdande länspolismästare, Ulf Johansson, bekräftar att de nu spanar på dessa.

Ulf Johansson säger att polisen observerat personer som är kända från andra sammanhang och tidigare tillfällen, som tidigare demonstrationer. De rör sig i de här miljöerna, relativt frekvent, men exakt vilka är de?

Att vänster- eller högerpositionera våldsaktivister förklarar ingenting

SVD-journalisten skriver att dessa yrkesaktivister är en omskrivning för politiska aktivister och att polisen menar att det handlar om autonoma och våldsbejakande individer och grupper långt ut till vänster på den politiska skalan. Men att höger- eller vänsterpositionera dessa yrkesaktivister förklarar inte vad det handlar om.

I USA anklagar occupy-aktivister, som inte beskriver sig själva som varken höger eller vänster, polisen för att provocera fram våldshandlingar med syftet att smutskasta den i grunden både fredliga och intellektuella occupy-rörelsen som ofta inriktar sig på bankvärlden. Avsikten med smutskastningen är enligt kritiken att distrahera journalister så att de inte skriver om rörelsens frihetsbudskap och istället beskriver rörelsen som våldsbenägen.

I en artikel i ”The Guardian” beskriver journalisten och författaren Naomi Wolf hur FBI i samarbete med bankerna och Homeland Security i USA koordinerade ett tillslag mot Occupy-demonstranter.

Agent provocateurs avslöjade?

I filmen nedan menar filmarna att de lyckats identifiera tre stycken misstänkta poliser utklädda till aktivister kanske med syftet att agera “agent provocateurs”, för att vid rätt tillfälle starta våldshandlingar så att polisen lagligt kan angripa folkmassan och föra bort aktivister.

Se även denna YouTube-film.

Det ska tilläggas att de bilbränder som startats i städer i Sverige senaste dygnen inte kan jämföras med occupy-rörelsens aktivism som inte inkluderar att starta bränder. Syftet med brandstartandet i många förorter och småstäder i Sverige, som tycks vara organiserat, är fortfarande oklart.

Text: Torbjörn Sassersson