Är det “agent provocateurs” som bränner bilar och startar våldet i Sverige?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 maj 2013
- Torbjörn Sassersson

Svenska säkerhetspolisen hjälper till i utredningen av upploppen i Stockholmsområdet. Polisen misstänker att våldsamma vänsteraktivister deltar i kravallerna, skriver SvD idag. Samtidigt skriver flera tidningar om att högerextremister gripits.

Förklaringsmodellen om att det handlar om höger- alternativt vänsterextremister känns aningen föråldrad.

Vad sägs om möjligheten att det handlar om det franska begreppet “agent provocateur” som observerats i upproren i Egypten och som setts härja i amerikanska städer under förevändningen att de skulle vara aktivister från occupy-rörelsen?

En nattpatrullsvandrare och polisen har tankar om att bilbrännandet runt om i Stockholms förorter och i olika svenska städer kan vara något mer än bara arga arbetslösa ungdomar.

“Med tanke på deras uppträdande och hur de rör sig i områdena tror vi att en del av upploppen är organiserade”, säger nattpatrulleraren Jakob Eliyo till SvD.

Vad exakt Jakob Eliyo menar framgår inte i artikeln.

Säpochefen Anders Thornberg mötte länets polisledning justitieminister Beatrice Ask (M), för att informera henne om polisarbetet, fortsätter SvD-journalisten. Thornberg beskriver tre typer av individer som tros ligga bakom upploppen: lokala ungdomar, kända kriminella samt ”en liten klick yrkesaktivister”. Biträdande länspolismästare, Ulf Johansson, bekräftar att de nu spanar på dessa.

Ulf Johansson säger att polisen observerat personer som är kända från andra sammanhang och tidigare tillfällen, som tidigare demonstrationer. De rör sig i de här miljöerna, relativt frekvent, men exakt vilka är de?

Att vänster- eller högerpositionera våldsaktivister förklarar ingenting

SVD-journalisten skriver att dessa yrkesaktivister är en omskrivning för politiska aktivister och att polisen menar att det handlar om autonoma och våldsbejakande individer och grupper långt ut till vänster på den politiska skalan. Men att höger- eller vänsterpositionera dessa yrkesaktivister förklarar inte vad det handlar om.

I USA anklagar occupy-aktivister, som inte beskriver sig själva som varken höger eller vänster, polisen för att provocera fram våldshandlingar med syftet att smutskasta den i grunden både fredliga och intellektuella occupy-rörelsen som ofta inriktar sig på bankvärlden. Avsikten med smutskastningen är enligt kritiken att distrahera journalister så att de inte skriver om rörelsens frihetsbudskap och istället beskriver rörelsen som våldsbenägen.

I en artikel i ”The Guardian” beskriver journalisten och författaren Naomi Wolf hur FBI i samarbete med bankerna och Homeland Security i USA koordinerade ett tillslag mot Occupy-demonstranter.

Agent provocateurs avslöjade?

I filmen nedan menar filmarna att de lyckats identifiera tre stycken misstänkta poliser utklädda till aktivister kanske med syftet att agera “agent provocateurs”, för att vid rätt tillfälle starta våldshandlingar så att polisen lagligt kan angripa folkmassan och föra bort aktivister.

Se även denna YouTube-film.

Det ska tilläggas att de bilbränder som startats i städer i Sverige senaste dygnen inte kan jämföras med occupy-rörelsens aktivism som inte inkluderar att starta bränder. Syftet med brandstartandet i många förorter och småstäder i Sverige, som tycks vara organiserat, är fortfarande oklart.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Anders, du får förklara bättre.
   Har ett vittne gått upp i rök.
   Noterar att jag inte fått något svar på mina frågor vilka som ligger bakom det totala maktövertagandet av Sverige.
   Det började med socialdemokratin, tog ett jättekliv när Kreuger mördades, nu är samtliga partier i riksdagen goda socialister, exv . de nya moderöderna.
   Moderöderna är våra Neo-cons.
   Vi har alltid legat snäppet efter Uza så räkna in Löfven.
   Han är redan introducerad i herrklubben.
   Sverige skall förstöras och köras i botten.
   Under tiden letas efter saker som inte finns .
   Massinvandringen bär hela skulden ,den är av oändligt mycket större betydelse än att inskränka rättigheter.
   Kan vi bli mer underkuvade och mer kontrollerade.
   Nu sprids även ryktet att Snowdenhistorian är skapad .
   Allt går enligt plan .mao.

   • Märkligt att presentera ett vittne i media med namn och allt. Går dock ej att finna personen i Varberg via telefonsök.

    Nu kommer säkert en push för Tazer och non-lethal weapons.

    • Vittne på vadå?
     Telefonsök, alla har väl inte telefon och vad är Tazer? vad är push, moped? non lethal weapons är icke dödliga vapen.
     Som Martin Ljung sa, vad har det med moppe att göra, det var ett tag sedan nu…

 • Spekulation. Det finns många möjligheter när det gäller “agent provocateurs” (APs) bakom de svenska bränderna förutsatt att det är “agent provocateurs” inblandade.

  1. Det är APs inom svenska polisen. (det tror jag inte)
  2. Det är APs inom svenska säkerhetspolisen. (det tror jag inte)
  3. Det är APs inom någon inhemsk civil rörelse. (troligt enligt occams princip)
  4. Det är APs från någon utländsk civil rörelse. (ingen aning)
  5. Det är APs från en utländsk underrättelsetjänst/överstatlig rörelse. (ingen aning, men spännande tanke)

  Vad tror ni?

  • Troligt scenario:

   All of the above. Ett relativt litet antal individer har en roll i ett antal grupper, och iscensätter dessa händelser. Analogt med hur saker utspelar sig i USA med ett litet antal centrala figurer som rör sig mellan stiftelser, tankesmedjor och andra institutioner. Allt för att samordna och skaffa synergieffekter.

   • Nu har sporthallen i Ljusne strax söder om Söderhamn brunnit ner till grunden.
    Kan det inte vara så enkelt att många invandrare inte trivs i Sverige o ger sig på polis, brandkår och eldar för att dem hatar Sverige o svenskarna.
    Det är politikerna o tidningsägarna i Bilderberggruppen som bär skulden.
    Massinvandringen var fel, det måste dem ha vetat hela tiden.
    Resultatet är alltid detsamma, oroligheter ,konfrontationer.
    I detta fall skapade do.

    • Om det vore så enkelt så skulle det inte brinna i flera städer samtidigt. Det sammanträffandet är för uppenbart. Samma sorts kravaller i flera städer under samma dygn tyder på en samordnad aktion, för att nå maximal medial upplevelse.

     Att detta skulle hända spontant med den intensiteten och koncentrerade tidsrymden förefaller osannolikt. Det är nog snarare så att man önskar få en reaktion som möjliggör vissa ändringar i samhället. PRS, eller Problem Reaktion Lösning på svenska.

     Samtidigheten i aktionerna, i kombination med att erbjudande om pengar mot filmer på brinnande bilar, ger misstanke om en koordinerad insats.

     • Det du säger Anders är alltså att invandrare inte har med bränderna att göra?
      Låt oss fråga oss, varför togs invandrarna hit och av vem.
      Jag tycker just den här diskussionen snurrar betänkligt.
      Snart läggs väl hypotesen att det var nazister som tog hit dem för att kunna kasta ut dem…
      Det finns verkliga händelser som kriget i Libyen, stödet till “rebeller” i Syrien.
      I Sverige har vi invandrarna …och aborter o hjärntvätt.
      Är det inte illa nog?

      • Du drar slutsatser som absolut inte har kommit från mig. Att det finns invandrarinslag i dessa upplopp är ju solklart. Men att de skulle agerat helt på egen hand och utan yttre påverkan från, låt oss säga uppmuntrare som med pengar och slagord manar på, verkar långsökt.

       Således verkar uppstarten av dessa hädelser ha ett litet antal centralfigurer. Och att dessa utnyttjar missnöjet som finns bland invandrare, för att få igång lite bränder och upplopp. De som lever ut aktionerna är säkert till viss del invandrare, men de är provocerade eller uppmuntrade till detta på olika sätt.

       Hypotesen du lägger fram att invandringen iscensatts för att kunna införa striktare kontroll i samhället är intressant. Och i det läget har invandrarna fyllt sitt syfte ur politikernas perspektiv.

       • Nåja, hela det sätt som invandringen skett på, vad invandrarna mött i Sverige, företeelser som påminner dem om djävulen, mm,mm.
        Allt detta bygger upp en spänning som lätt kan utlösas.
        Jmfr.ett fat bensin.
        Letade man sedan länge så skulle man hitta någon som uppmuntrat en annan…såklart.
        Men är det intressant?
        Jag tycker att kommandokedjorna i det svenska samhället är det intressanta.
        Vem ger order.
        Vad vill dom åstadkomma?
        Jag utgår från att de flesta här inser att svensk politik är ett minne blott.
        Vi krigar i Afganistan.
        Vem gav den ordern??
        Vem som lydde vet vi.

        Jag tror inte att invandringen primärt används som verktyg för att öka kontrollen av svenskarna, dock för att förstöra det svenska samhället.
        Och det fungerar också utmärkt.
        Hade detta varit i det gamla Sverige hade vi gemensamt dödat kungen.
        Nu har vi demokratji och inget händer…

 • Jag personligen mediterar vilket är mycket bra redskap till att hålla sig så neutral som möjlig till olika händelser även om det kan vara svårt ibland. Jag har sett olika dokumentär från t.ex. Jordan Maxvell, Anders Vilcock, Nassim Haramein, Alex Collier, George Kavasillas, David Icke o.s.v. Dessa kan man se på engelska länkade i mina filmotek Länk: http://www.youtube.com/playlist?list=PLFpbObURvzex6jrBwru5uOYr_f3K3NKfJ

  Till detta kan man tillägga namn som Steven Greer och Druvalo Melchizedek t.ex.
  All denna kunskap säger mig att det som pågår fungerar enligt principen söndra och härska. Det som pågår är bara ett spel, för att avleda vår uppmärksamhet från det som egentligen pågår. Dessa små oroligheter ska täcka över större händelser som t.ex. chemtrails och mind kontroll. Men här slutar inte detta. Det finns högre mål som den Nya Världsordningen, men även den är bara delmålet. I mitt första blogginlägg om chemtrails försöker jag nudda vid den tanken. Det handlar om kontroll av all liv egentligen! Detta går långt tillbaka i historien om Atlantis.

  Men någon kan fråga sig varför är det så viktigt just nu?

  Hela denna process började redan med andra världskriget, men har varit planerad långt innan. Man kan ställa sig en enkel fråga om andra världskriget t.ex. var fick Tyskland ifrån så avancerade vapen? Och vad hände innan andra och första världskriget? Jo människor i allmänhet har börjat experimentera med ANDLIGHET!!! De började upptäcka sin egentliga potential och började förstå sin egen SKAPAR KRAFT. Detta är farligt. Gnostikerna fungerade på detta sätt på sin tid och vad hände med dem? Vatikanen har tagit livet av dem! Allt som man inte kan bygga på rädsla och makt är inte önskvärt på jorden!

  Nu har vi Maya Kalendern. Det är den Nya Tidsåldern! Solen har ändrat sin aktivitet, det pratas om två solar. Jorden ändrar sin resonans, Ufos iakttar det som pågår här på jorden o.s.v. Det händer stora saker med det mänskliga medvetandet. De som verkligen härskar vet detta och de vill undvika uppvaknandet. Allt detta pågår, medan vi är matade med illusion om 9/11 om olika dåd här och där och om oroligheter i Husby t.ex. Allt detta pågår, medan vi kämpar för vårt dagliga levebröd. Detta är mina åsikter och jag kan inte se LIVET och HÄNDELSER avskilda från människans FULLA POTENTIAL.

 • Mycket intressant utveckling. Kristoffer Hell skrev en intressant sammanfattning och konstarerade att flera källor gör samma iakttagelser.

  Joakim Lamotte skriver:

  ”Aftonbladet och Expressen kan dra åt helvete”, säger de.
  ”Man måste väl få rapportera om vad som händer här”, säger jag.
  ”Ja, men de vill ju betala oss för att bränna bilar. De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film”, säger de.

  SVT dementerar at de skulle vara inblandade i artikeln ”Bisarrt att vi skulle beställa bränder”:

  “Ett blogginlägg skrivet av Joakim Lamotte, journalist på SVT Debatt, har fått snabb spridning under dagen. Lamotte har träffat ungdomar i Husby som påstår att de erbjudits tusentals kronor från kvällstidningarna för att bränna bilar framför kameran.”

  Malin Rising som är reporter för Associated Press in Stockholm tycks ha fått in liknande indikationer på att svenska pressen uppmanat ungdomar att fota brinnande bilar för att sälja tillbaka till pressen.

  Problemet är att ungdomarna tolkat det som uppmaning att de också ska tända på bilarna.

  • Fråga dig själv vad som hade hänt om en ordinär villaägare med volvo och vovve hade gått runt i förorten och betalat bra för bilder på brinnande bilar. Seriöst? Anstiftan?

   Det väcker fler frågor än svar, eftersom pressen alltid berömt sig med att inte ingripa i skeenden, utan bara har som uppgift att rapportera.

   • Vad som Hell skriver är att säpoagenter som arbetar på tidningar betalar för bränderna.
    Utan tidningarnas vetskap.
    Att jag skulle försvara tidningar trodde jag aldrig, men den där Fahd, vad ör det för en typ?
    Tidningsägarna ligger ju bakom invandringen.
    Rektionen är väl snarare ut med invandrarna än ta bort våra rättigheter?

    • Allt går ut på att skapa vi och de-stämning som tar fokus från viktigare frågor. Om folk insåg detta, samarbetade och bytte erfarenheter så skulle problemet vara mindre.

     Vilka som bråkar med varandra verkar vara mindre viktigt eftersom alla sidor underblåses, och att det finns tendenser att ha ett finger med i spelet på alla fronter. För att styra utvecklingen.

     • Anders,så skulle det kunna vara och är säkert så många gånger.
      Men låt oss börja med frågan, vilka ligger bakom massinvandringen.
      Låt oss också fråga oss vilka ligger bakom fri abort o preventivmedel.
      Det jag ser är att det jobbas hårt på att förinta sveriges folk.
      1miljon invandrare och en miljon aborter ger minus 2 miljoner för svenskarna.
      Försåvitt man inte anser invandring berikande.
      Man skulle med den argumentationstekniken se 1 miljon mördade svenskar som berikande.
      Vi är också ned i Eu.
      Skulle ett nytt val hållas idag så skulle vi gå ur, men vi får inte välja!?
      Jag tittar inte på svensk media men ryktet har nått mig att i Belsrus, Vitryssland så sprids bränderna i Stockholm o skapar motvilja mot, som det uttrycktes, några djävka beduiner…
      Vi får väl se.
      Den dagen vpra rättigheter inskränks så vet vi att Witte hade rätt.

      • Det är ju precis det jag skriver. Se de underliggande mönstren, och gå inte på söndra/härska-tricket.

  • Med all respekt för Witte så vill jag ändå fråga eftersom jag inte hittar svaret i hans text.
   Med vilket motiv agerar SÄPO?
   Vad vill dom åstadkomma?

  • Ja, alla utanförbedömare verkar vara eniga om att det handlar om ett organiserat våld som opererar i flera länder. Vet du exakt vad det lett till i tex Frankrike? Nya lagar? Fler poliser?

   • Med all respekt för alla som jobbar dygnet runt för att avslöja och förstå vad som händer; allt är ett spel. De som håller i trådarna vet nästa steg, men de vet inte näst-nästa steg. Just nu ser vi skådespeleri i Husby, England och USA. Man kanske inte skall söka svaret i de händelserna, kanske de bara är avledningsmanövrar? Det är inte intressant vad det leder till, det enda intressanta är vad händelserna försöker dölja.

    • Att inte få nämna ett faktum utan att inlägget tas bort.
     Vad bevisar det?
     Jo, kontrollerad opposition Kristoffer.
     Såklart finns dolda agendor.
     Israel har gjort sig kända som experter på att folk att slåss med varandra, således sköt dom folk på bägge sidor och när de sedan hämnades fel folk var inbördeskriket i full sving.
     Eftersom det numera tycks lungnare i Afganistan än Sverige så borde vi ta hem insatsstyrkan där o sätta in hemma.
     Det är bara invandrarna som är fienden.

   • Witte, du har naturligtvis rätt. Jag var några tankesteg längre fram i utvecklingen. Innan skapades rädsla i samband med framförallt 9/11 och det tillkom många terrorlagar världen över. Resurserna militärt och polisiärt ökade kraftigt. Hoten var externa, men folket fick också betala och möta en inskränkt frihet. Nu finns resurserna i princip på plats, och kanske är det så att Syrien inte fungerar som tänkt ännu, och man nu vill splittra folk i valda delar av världen för att vända folk mot varandra, alltså skapa utrymme för en fascist/kommunist/polis/militär -stat. Vi ser en antydan av det i kommentarer här och även politiskt. En vanlig svensk, dagligen bearbetad av mainstream, kommer säkert att säga att eftersom de inget har att dölja eller har gjort något, så välkomnar de en militarisering av poliskåren så vi får lugn och ro.

    Jag kan se att åtminstone Sydsvenska Dagbladet köpt (eller är beordrade) hela det tänkta konceptet. De krattar manegen för hårdare tag. Om jag vågar spekulera lite, så tror jag “makten” är lite nervös för något, eller åtminstone är de störda på något sätt. Jag tycker att det vi ser hända är väl amatörmässigt utfört. Bara en tanke.

 • Det är så här det har gått till när oroligheter skapats jorden runt av “kommunister”.
  Aj Qaida är ett sådant bolag, USA ägt.
  Men knappast i Sverige.
  Här har kommunisterna makten och varför skulle de skapa problem för sig själva.
  Att svenskar reagerar när deras land förstörs är inte bara sunt, det är nödvändigt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *