Kokosolja – Ätbar deodorant, antisvampmedel, solskydd och glidmedel

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 19 maj 2013
- NewsVoice redaktion
kokosolja

kokosolja

Ila Nordman
Ila Nordman är bloggare på Morotsliv.com där hon vill inspirera till en hållbar livsstil genom medvetna val i vardagen. Dessutom föreläser hon och har kurser i naturlig hudvård, raw food och ekohushållning.

Javisst är det ekologisk kallpressad kokosolja jag pratar om! Mirakeloljan som är i fast form vid normal rumstemperatur, men som smälter vid ca 25 grader.

Text återpubliceras med tillstånd av Ila Nordman, Morotsliv.com

Kokosolja finns i olika storlekars burkar i nästan varje rum i vårt hem. I köket finns en burk som används vid matlagning och i badrummet en för deodorant och hudolja, osv. Naturligtvis använder vi även andra nyttiga vegetabiliska oljor hemma, men kokosoljan är en absolut favorit. Publicerade studier i medicinska tidskrifter visar att kokos, i en eller annan form, kan ge ett brett utbud av hälsofördelar!

Hår

Kokosolja är en av de bästa naturliga näringskällorna för håret. Det ökar tillväxten och gör håret vackert och glänsande. Regelbunden massage av huvudet med kokosolja gör dessutom din hårbotten är fri från mjäll, löss och lössens ägg, även om din hårbotten är torr. Den är ett utmärkt balsam och hårinpackning då den ger näring åt skadat hår.

Hud

Kokosolja är utmärkt för huden också och stöder den naturliga kemiska balansen. Den är en effektiv mjukgörare för alla hudtyper och har man torra slemhinnor smörjer den även bra “där nere”. Om man vill använda den som glidmedel bör man komma ihåg att den inte gör sig särskilt bra i kombination med kondom!

Kokosolja innehåller titandioxid (tiosol) som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Detta gör kokosolja till ett utmärkt solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 15.

Kokosolja försenar också ålderstecken som rynkor, åldersfläckar och slapp hud och hjälper vid behandling av olika hudåkommor inklusive psoriasis, dermatit, eksem och andra hudinfektioner. Till skillnad från mineralolja, finns det ingen risk för skadliga biverkningar av kokosolja.

Hälsa

 • Kokosoljan bryter inte ner kroppens antioxidativa reserver som andra oljor gör.
 • Den förbättrar utnyttjandet av essentiella fettsyror och skyddar dem från oxidation.
 • Den har färre kalorier än alla andra fetter.
 • Den bildar inte skadliga biprodukter när den upphettas till normal koktemperatur som andra vegetabiliska oljor.
 • Den har inga skadliga eller obehagliga biverkningar.
 • Den är fullständigt icke-toxisk för människor.
 • Den är en näringskälla som snabbt producerar energi (istället för att lagras som fett).
 • Den fungerar som en skyddande antioxidant.
 • Den förbättrar upptaget av näringsämnen, inklusive vitaminer, mineraler och aminosyror.
 • Den stöder och hjälper immunsystemet.
 • Den stöder sköldkörtelfunktionen.

Viktminskning

Kokosolja är mycket användbar vid viktminskning. Den innehåller korta och medellånga fettsyror som hjälper till att bli av med övervikt. Den ger en frisk funktion i sköldkörteln och enzymsystemet. Vidare ökar kroppens ämnesomsättning genom att ta bort stressen på bukspottskörtlarna och bränner därmed mer energi.

Matsmältning

3½ msk varje dag räcker för en vuxen och passar perfekt vid matlagning. Kokosolja hjälper till att förbättra matsmältningen och förhindrar olika mag-, matsmältnings- och tarmproblem. De mättade fetterna som finns i kokosolja har antimikrobiella egenskaper och hjälper till att hantera och döda olika bakterier, svampar och parasiter som orsakar matsmältningsbesvär. Kokosolja hjälper oss också ta upp näringsämnen såsom vitaminer, mineraler och aminosyror.

Immunförsvaret

Kokosolja förstärker immunförsvaret, eftersom den innehåller antimikrobiella lipider, laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra. Dessa har svampdödande, antibakteriella och antivirala egenskaper. Den mänskliga kroppen omvandlar laurinsyra i monolaurin som påstås hjälpa till att hantera virus och bakterier som orsakar sjukdomar som herpes, influensa, cytomegalovirus och även hiv. Det hjälper till att bekämpa skadliga bakterier såsom Listeria monocytogenes och Heliobacter pylori och skadligt protozoer såsom Giardia lamblia.

Träning

Kokosolja är mycket omtyckt av idrottsmän och kroppsbyggare. Orsaken till detta är att kokosolja innehåller mindre kalorier än andra oljor, dess fetthalt omvandlas lätt till energi och den leder inte till ansamling av fett i hjärta och kärl. Kokosolja ökar energin och uthålligheten.

Skelett

Kokosolja förbättrar kroppens förmåga att absorbera viktiga mineraler såsom kalcium och magnesium som är nödvändiga för utvecklingen av ben. Därför är kokosolja mycket användbar för kvinnor som är benägna att få osteoporos efter medelåldern.

Tandvård

Eftersom kokosolja underlättar absorptionen av kalcium i kroppen, hjälper det att få starka tänder. Kokosolja hindrar tandlossning och även karies.

Stress

Kokosolja lindrar symptom i samband med kroniskt trötthetssyndrom eftersom den är mycket lugnande och därför reducerar stress.

Läkande vid sjukdom

Virus: Kokosolja dödar virus som orsakar influensa, herpes, mässling, hepatit C, SARS, AIDS och andra sjukdomar.

Bakterier: Dödar bakterier som orsakar sår, infektioner i halsen, urinvägsinfektioner, tandköttssjukdom, lunginflammation, gonorré, magsår, halsinfektioner, etc.

Svamp och jäst: Kokosolja är också effektiv på svampar och jäst som orsakar candidainfektion, ringorm, fotsvamp, muntorsk, blöjeksem, etc.

Parasiter: Dödar bandmaskar, löss, Giardia och andra parasiter.

Antioxidant: Hjälper till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler som främjar tidigt åldrande och degenerativa sjukdomar

Hud: Stöder vävnadsläkning och -reparation. När kokosoljan appliceras på infektioner, bildar den ett kemisk skikt som skyddar den infekterade kroppsdelen från yttre damm, luft, svampar, bakterier och virus. Kokosolja är mest effektiv på blåmärken, eftersom det påskyndar läkningsprocessen genom att reparera skadade vävnader. Lindrar smärta och irritation orsakad av hemorrojder.

Slemhinnor: Reducerar problem associerade med cystisk fibros.

Hjärta: Det finns en missuppfattning att kokosolja är inte bra för hjärtat p.g.a. att den innehåller en stor mängd av mättade fetter. Men kokosolja är jättebra för hjärtat. Den innehåller ca 50% laurinsyra som hjälper att förebygga olika problem med hjärtat inklusive höga kolesterolvärden och högt blodtryck. Det minskar också förekomsten av skada på artärerna och hjälper därför till att förhindra åderförkalkning.

Lever: Närvaron av triglycerider med medellång kedja och fettsyror hjälper till att förebygga leversjukdomar och förhindrar fettsamling.

Njure och gallblåsa: Kokosolja hjälper till att förebygga njur- och gallablåsesjukdomar. Det hjälper också att lösa upp njursten.

Bukspottskörtel: Lindrar stress på bukspottkörteln och enzymsystemet i kroppen samt minskar symptom och är användbar vid behandling av pankreatit.

Tarm: Lindrar symptom i samband med Crohns sjukdom, Ulcerös kolit och magsår.

Prostata: Lindrar symptomen vid godartad prostataförstoring (prostataförstoring).

Diabetes: Kokosolja hjälper till att kontrollera blodsocker och förbättrar utsöndringen av insulin och hjälper också till att effektivt utnyttja blodglukos.

Cancer: Hjälper till att skydda kroppen från bröstcancer, tjocktarmscancer och andra cancerformer.

Epilepsi: Minskar epileptiska anfall.

Alzheimer: Användbar vid behandling av Alzheimers sjukdom då den hjälper hjärnans funktion.

Källor och relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Kokosolja
 • Hej
  Stör mig på kommentaren under Stress här i artikeln där det sägs att den är mucket lugnande och minskar stress och därför minskar symtom vid kroniskt trötthetssyndrom.

  Om man vyter ut det mot utmattningssyndrom så verkar det ju vettigare. Kroniskt trötthetssyndrom eller med det mer korrekta namnet ME/CFS är ingen stressrelaterad sjukdom. Det är en neuroimmun sjukdom, oftast utlöses den av en kraftig infektion. Senaste forskningen pekar på att det är autoimmunitet som ställer till det.

  Visserligen mår ingen kroniskt sjuk vra av stress men formuleringen här ovan tyder på att man inte vet något om ME/CFS och att man vidmakthåller gamla och felaktiga uppfattningar om en svårt invalidiserande neuroimmun sjukdom som ej orsakas av stress

 • I artikeln ovan
  står att :”Kokosolja innehåller titandioxid (tiosol) som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Detta gör kokosolja till ett utmärkt solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 15.”
  Jag är ganska säker på att detta är ett missförstånd, har kollat upp så gott jag kan men finner inga andra källor till detta än de artiklar där det just denna mening nämns…moment 22…
  Det valsar runt på FB också, jag har kommenterat en gång i våras och den som skrev det då insåg felet. Nu senast har inget svarat på min kommentar.

  Jag tror missförståndet har uppstått då man läst på t.ex. Shenet http://www.shenet.se/ravaror/tiosol.html
  om det av mänskan tillverkade ämnet tiosol: det är titandioxid som blandas i kokosolja och används som solskydd. (inom parentes: om malningsgraden av titandioxiden är så hög att det bildas nanopartiklar, är det inte säkerställt att tiosol är oskadligt att ha på huden. Oftast anges det inte om tiosolet i en produkt innehåller nanopartiklar eller ej. Grövre malningar ska vara säkrare att använda men kanske inte ej helt säkra heller, man får väga det positiva mot det negativa osv.…de lärde tvista….)

  Om kokosolja innehöll tiosol skulle jag vare sig äta det eller smörja det på huden….
  Jag är osäker på om kokosoljan i sig ger något solskydd, och i så fall i vilken utsträckning. Jag tror bästa sättet att skydda sig mot solskador är att sola med måtta, använda kläder och hatt när det behövs, att äta mycket polyfenoler och se till att ha ett starkt antioxidantsystem i gång.

  Mvh,
  Jonna

  • Sorry, den länken hade jag inte klickat på så det missade jag men kan vara bra att ha informationen på svenska också 🙂

   • Jag fick ett ryck idag och tog och översatte dokumentet ang. kokosolja och Alzheimers till svenska. Det finns förhoppningsvis här (vet inte hur länge den är tillgänglig): http://www.filedropper.com/whatifcureswe

    (har inte något bra ställe att ladda upp den på… Någon kanske kan hosta den?)

    Säg gärna till här om ni hittar något som behöver rättas till så fixar jag det.

 • Ekologisk kokosolja har många fördelar som står beskrivet i denna artikel men tyvärr så har den absolut största fördelen missats – dess fantastiska egenskaper vid Alzheimers!

  Det finns många artiklar som beskriver det, kanske är det den effektivaste och bästa möjligheten att bota Alzheimers!? Den terapeutiska dosen, vid både förebyggande och botande behandling, är 3-4 msk olja per dag. Många har blivit betydligt bättre och vissa har blivit helt bra.
  Det är till och med så effektivt att nu även läkemedelsindustrin fått nys om det och givetvis ska de även syntetisera den och göra läkemedel av den… Som vanligt har de inte förstått att det inte går att kopiera naturen och tror i sin enfald att de kan göra någonting bättre i sina laboratorium.
  Finns en liten snutt på Youtube om det hela: http://www.youtube.com/watch_popup?v=ZZOR-Qd3QSg

  Sen ska man inte heller glömma bort C-vitamin som kan ta bort Alzheimers plack: http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/lakemedel/article3234404.ece

  • Så, du påstår att man ska undvika C-vitamin? För som du säkert vet så är det med Alzheimers som det är med Huntingtons, plackbildning ger visst skydd, det är de lösliga proteinerna som är skadliga.

   Men det är klart, vem behöver hundratals toppforskare som jobbar på att hitta läkemedel när det finns en snutt på Youtube och vi har tillgång till kokosolja?

 • Jag föredrar att hålla mig frisk om jag bara kan, så att jag inte behöver läkare! Det är det som det handlar om för mig. Att tillföra friskfaktorer, så jag håller mig frisk. Kokosolja är naturligtvis bara en faktor av många! Övriga faktorer kan ni läsa om på min blogg http://www.morotsliv.com.

  Sen om jag bryter ett ben eller blir sjuk är jag glad att läkarna finns där. Och då går jag helst till en läkare för är öppen för BÅDE västerländsk och komplementärmedicin.

  Leker lite med tanken att om allas grundhälsa var bättre skulle det ju vara färre patienter och då kanske läkarna hade mera tid för var och en som verkligen behövde deras hjälp…? Det vore ju jättebra! Bara liten spekulation. Kvalitet framom kvantitet, ni vet.

 • Torbjörn vilka skulle ha det övergripane ansvaret anser du? Och var finns patienterna i dina mycket fina intentioner, har de inga egna valmöjligheter? Vore intressant om du kan förklara lite närmare. Jag menar bara att dagens sjukvård måste reformeras och tillsättas en kommission med skolmedicinare och holistiskt utbildade terapeuter samt patienter med svåra och långvariga sjukdomar som skaffat sig erfarenhet av dagens sjukvård. Vetenskap och beprövad erfarenhet, vilkas erfarenhet då? Ja som du förstår finns det massor med frågor och “kringelkrokar” som skall utredas, så jag föreslår att staten frånsäger sig allt ansvar för svensk sjukvård och att den i stället privatiseras och varje medborgare får en egen “sjukpeng” att använda vid sjukdom och akutvård. Pengar skall sedan förmedlas till de som åstadkommer friska människor så billigt som möjligt! jag lovar att Sverige skulle spara miljarder varje år och arbetsföra människor skulle gladeligen gå till sina arbeten och vi skulle kunna gå över till 6 eller 5 timmars arbetsdag.

  • Kjell.

   Du skrev: “Torbjörn vilka skulle ha det övergripande ansvaret anser du?”

   Antagligen nytillsatta kunniga personer från flera läger i nytillsatta “ansvars- och utredningsgrupper” (eller en kommission). Personerna får inte tidigare ha arbetat för big pharma eller suttit på en korrupt myndighet. Äpplena måste plockas från trädet innan de fallit till marken och börjar ruttna.

   Du skrev: “Och var finns patienterna i dina mycket fina intentioner, har de inga egna valmöjligheter?”

   Patienterna ska självklart ha full frihet att välja vårdform. Det är poängen. Om allt ska privatiseras och kommersialiseras måste patienterna betraktas som kunder som har full frihet att välja produkt eller tjänst på den fria marknaden. Därför kan inte myndigheter eller ett korrupt Brüssel tillåtas begränsa valmöjligheterna eller förbjuda fungerande traditionella vårdformer (alternativmedicin) som bevisligen fungerar genom antingen vetenskaplig prövning eller beprövad erfarenhet.

   Du skrev: “Vetenskap och beprövad erfarenhet, vilkas erfarenhet då?”

   Läkarnas, terapeuternas och patienternas erfarenheter.

   Håller du med?

   • Torbjörn: Självklart håller jag med! Tänk om vi kan få uppleva en sådan reform innan vi lämnar vår plats och går vidare. Tack för ditt klargörande Torbjörn

 • Överpriser på kokosolja.
  T ex Aman Prana Extra virgin Kokosolja kostar i handeln cirka 360 kr per liter.
  Medan Kung Markatta Kallpressad virgin Kokosolja sälja på ICA Maxi för 160 kr per liter.
  Enligt Markatta-burken är deras kokosolja ekologisk, producerad på Sri Lanka.

  • Jag är inte säker på att det är överpriser. Jag har provat många olika märken och just Kung Markatta som är den billigaste och mest lättillgängliga är tyvärr inte den bästa. Min bedömning utgår bara från smaken och det är tyvärr något härsket i Kung Markattas. Det märker man inte så mycket om man inte äter kokosfettet eller gör oil pulling med den. Som jag gör.

   Det kostar på att framställa kokosolja utan att kokosnötterna möglar och för att kunna kallpressa rätt hur mycket ekologiskt odlade de än är. Utan att veta något om det undrar jag ändå hur mycket kokospalmer besprutas och konstgödslas. Det känns som om det inte skulle behövas. Eller också är jag bara naiv. Och okunning. Får kolla upp det.

   Nå, jag betalar gärna mer för den kvalitet jag uppfattar som bra. och jag tycker Kung Markatta är ett jättebra märke. Jag ska nog kontakta dem om min negativa erfarenheter av deras kokosolja. Det är ju så bra att den finns i vanliga mataffärer och i så små burkar.

 • Jag undrar, tycker ni inkl redaktören att vi skall ha någon. traditionell sjukvård kvar och isåfall vilken???m

  • Självklart ska vi ha “traditionell sjukvård” kvar, men mycket behöver ändras för folkets bästa. Allt som görs inom vården handlar inte om vad som är bäst, utan om vad dem kan tjäna på. Kan ge dig exempel. Myndigheter etc säger tex att det inte finns botemedel mot HIV, självklart finns det. Kolloidalt silver hittar du studier om, tetrasilver tetroxide det samma om, även patentet dem tog efteråt på metoden, står även land, stad, läkare, antal personer etc i patentet. (Patent 5676977), senare tid även med Gc-MAF har folk botats, men ändå fortsätter dem att ljuga. Försök hitta något som bevisar okontrollerad celldelning. (cancer), det finns ej eftersom det har motbevisats, dem vet även vad cancer är, men nämner det aldrig. 1 av 3 får cancer, ändå finner du inte det i tex Rockefellers familj idag eftersom dem är så insnöade inom vården tex.Även om majoriteten av medicinerna har sitt ursprung från naturen, så finns det många många saker som fungerar bättre där ifrån än vad dem använder sig av idag, med mindre biverkningar också, även som jag nämnde att det kan fast dem inte gör det (för oss vanliga) Listan kan göras lång över saker dom kan bota, men endast behandlar symptom istället. Vården behövs ses över riktigt, men ändå finnas kvar.

  • Ja, men den behöver ändra på sig. När det gäller mekaniska besvär såsom benbrott osv. så är den traditionella vården utmärkt. Även akutvården är nödvändig. Det är just när det kommer till övriga problem som sjukvården har stora brister. Man kan gång på gång se hur läkemedelsbolagen försöker kopiera läkande effekt från naturen och sedan tar patent på det. Vi ser även nu hur de jobbar för att hindra naturläkemedel. Många har blivit förbjudna i Sverige (http://dagenshomeopati.se/2011/05/01/manga-anvandbara-och-naturlakemedel-ar-nu-forbjudna/). Problemet är att man inte kan ta patent på naturliga substanser, utan måste ändra lite på dem och då inför biverkningar. Sedan är vården mest intresserad av att undertrycka symptom istället för att hitta orsaken (genererar mest intäkter. Man får inte glömma att detta är företag med vinstintresse). Detta måste ändras om folk ska återfå förtroende för vården. Dagarna när patienten snällt och lydigt svalde allt som doktorn sade åt denne är över då information finns fritt på nätet. Idag vet den informerade patienten mer än sin läkare.

   Jag med fler har även märkt skillnader före och efter medicinsk utbildning av våra bekanta. Före utbildningen är de ofta öppensinnade och intresserade av alternativa sätt (även om de kanske inte orkar sätta sig in i hela materialet, men de lyssnade) och efteråt så är den dörren helt stängd. Det finns inget annat sätt att bota än med mediciner och acceptera biverkningarna då de hjälper mer än de skadar. Desamma gäller vaccin. De hjälper mer människor är de skadar.
   När jag har pressat dessa personer och visat på statistik och forskning som tyder på annan åsikt blir de oftas arga och avslutar samtalet. Det kommer alltså inga motargument som i vilken annan diskussion i något annat ämne. Det är bara när vård diskuteras som ilskan och överlägsenheten visar sig. Jag skulle gärna vilja se oberoende statistik som motsäger mig i dessa diskussioner, men det verkar inte finnas…

   Det är först när vården börjar fokusera på bakomliggande orsaker och åtgärda dessa som folk kommer bli friska. Denna metodik används inte inom vården idag, med några få undrantag av vissa läkare…

  • helena says:
   19 maj, 2013 at 23:31: “Jag undrar, tycker ni inkl redaktören att vi skall ha någon. traditionell sjukvård kvar och isåfall vilken???m”

   Svar:

   Efter att den svenska sjukvården och ffa skolmedicinen genomgått en rejäl utredning av oberoende granskare, en utredning som identifierar all fuskforskning, alla jävrelationer och all fuskstatistik kan sedan utredningen vetenskapligt, empiriskt och historiskt börja välja ut de metoder som faktiskt fungerar [med syftet att integrera dessa vårdmetoder till en holistisk integrativ medicin].

   Olämpliga läkare som fått för många prickningar rensas bort och får andra arbetsuppgifter precis som de skulle få i vilket företag som helst om de gör ett dåligt jobb.

   På samma sätt utreds alla alternativmedicinska metoder inom förslagsvis Osher Centrum, men med en helt ny ledning och nya pengar där KI, som haft huvudansvar för att över 30 miljoner försnillats, får ta pengar från sin egen kassa och återföra dem till projektet. Utredarna får till uppgift att först och främst ta del av befintlig internationell välrenommerad forskning på alternativmedicinska metoder [med syftet att integrera dessa vårdmetoder till en holistisk integrativ medicin].

   Olämpliga terapeuter som fått för många prickningar (el motsv.) får vidareutbildas eller byta jobb.

   All vård måste vila på vetenskap och beprövad erfarenhet. Alternativa metoder (traditionell sjuk- och friskvård) som är äldre än skolmedicinen (som borde kallas “teknisk nymedicin”) kan fortsätta användas enligt principen beprövad erfarenhet.

   När bedömningar sker av alla vårdmetoder ska en kunskapsbas utgöras av patienterna som faktiskt är objekt för medicinen. Om de subjektivt och objektivt är nöjda för att de tex faktiskt blivit botade av tex alternativmedicin (beprövad erfarenhet) så ska det underlaget ha en avgörande betydelse i bedömningen av respektive metods effektivitet.

   Det är folket som medicineras alltså ska även folket tillfrågas.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *