Mats Olsson i New York: Svenskarna ger minst dricks av alla nationaliteter

publicerad 26 maj 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Mats Olsson berättar att svenskarna har sämst rykte av alla nationaliteter när det gäller att ge dricks i New York.

Vi måste skärpa oss och bättra på vårt rykte. Här kommer några tips:

 • Ge dricks i förväg. Ger du dricks innan tjänsten är utförd blir tjänsten lite extra väl utförd.
 • Tänk på att det finns olika drickskulturer.
 • Utgå från procentsatser. 1 dollar per väska i hotellet. 10-15% till taxin. 20%+ på restaurangen.
 • Kolla om serviceavgiften är inräknad. Då behöver du inte ge dricks.
 • Ha alltid kontanter på dig.

När skådisen Bill Murray en gång besökte restaurangen Aquavit gick notan på 400 dollar. Han la 400 dollar i dricks.

Se fler New York-inslag som läggs upp löpande av Expressen.Så här kan du stötta Newsvoice

 • Om jag var lika tät som Bill Murray skulle jag lätt varit lika generös med dricksen. Men jag är inte Bill Murray, på gott och ont.

 • Det skulle inte falla mig in att ge dricks! Jag växte upp på ett Gästgiveri i Skåne och när jag var barn hade servitriser ingen regelbunden lön överhuvudtaget. Det var dricksen som var deras lön och vissa dagar arbetade de alltså helt utan att få betalt. Jag minns att under ‘tysta dagar’, brukade de vika servetter, eller lagade och strök linnedukar och sevetter , polerade silver, osv. Eller hjälpte oss barn med läxläsning mm. Jag älskade sådana dagar och lärde mig bl a att sticka, tack vare en kärleksfull servitris, under några ‘tysta dagar på krogen’.
  Som väl var försvann systemet med dricks (tidigt 60-tal?) och servitriser fick lön som alla andra.
  Jag har svårt att förstå att dricksen finns kvar ..nuförtiden – ett oskick!! Varför ska vissa yrken ha dricks och andra inte? Städerskor, teapeuter, sjukvårdsbiträden, kontorister, lärare, etc – de får ju ingen dricks! Nej, fy 17, bort med drickssystemet och ge folk en hyfsad lön istället!

 • Ge bönderna lite dricks för att de producerar bra mat.

  Lönsamheten är inte så god, och avräkningspriset på mjölk ligger fnv. under självkostnadspris. Med andra ord kostar det mer att producera än vad man får betalt för varan. Ändå ökar priset mångfalt innan den når kunden.

  Vad gäller köttkvalitet och fusket med olika sorters kött istället för tex. nötkött, så undrar man varför varje djur är id-märkt med gul lapp i örat för att man skall kunna kontrollera var djuret kommer ifrån och vilket foder denna har fått. Men någonstans brister detta eftersom man inte kan skilja nöt från häst eller gris.

  Någon hugger in ordentligt mellan producent och konsument.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *