Världsrekord i valfusk i Venezuela?

publicerad 11 maj 2013
- Elisabeth Avendaño

När Nicolás Maduro tog över efter Hugo Chavez (1954-2013) i Venezuela försvann tusentals lådor med röstsedlar berättar Elisabeth Avendaño för NewsVoice. Klicka på bilderna ovan. De sägs bevisa att tusentals röstsedlar bränts upp på landsbygden.

Text: Elisabeth Avendaño

Jag tror inte att man i Sverige riktigt har kunskap eller insikt för att se och förstå dimensionen av vad som händer här nere. För regeringarna i dessa så kallade “folkdemokratier”: Venezuela, Bolivia, Ecuador, Kuba och Argentina, existerar lagen enbart för motståndarna.

Valfusk är oerhört vanligt och svårt att bli av med. De som sitter vid makten vill sitta kvar till varje pris. Deras politiska åsikter resulterar i en alltmer utbredd fattigdom och korruption och en ofta okontrollerbar inflation samt brist på basvaror av olika slag, som tex mat och reservdelar till importerade bilar och maskiner.

Anledningen till att de klamrar sig fast som kardborrar vid makten ligger oftast i deras förflutna. Under sina respektive regeringar har de brutit mot så många lagar, stulit, mutat och ackumulerat så mycket privat rikedom till sig och sina medhjälpare, begatt så många brott och utovat så mycket korruption, att om de mister sin makt över systemet och en verkligt demokratisk regering kommer till makten skulle de omedelbart kunna åtalas, dömas och hamna i fängelse.

Det har redan hänt i Brasilien under Dilma Rousseff, där flera ministrar nu hamnat i fängelse för korruption. Så det går att lösa om vilja finns. Min son Fernando tyckte att artikeln jag skickade till dig borde publiceras i Sverige, men trodde inte SvD skulle vilja göra det. Han anser att många svenska journalister som täcker dessa länder tyvärr också, medvetet eller omedvetet, stöder dessa regeringar. De kan ha vänstervridna idéer och bakgrund.

Text: Elisabeth Avendaño, mail: elisavendano [at] gmail.com

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice