Klimathotets vinnare – Isbjörnar ökar i område nära nordpolen

4

Isbjörn

I februari i år dök det upp spännande nyheter om att isbjörnarna i östra Kanada ökar vid Davis sund, Arktis. Uppgifterna kommer från  en expertgranskad vetenskaplig studie som publicerades i Journal of Wildlife Management.

Text: Peter Pettersson, Anarchos | Foto ovan: Wikimedia | Karta nedan: Wikipedia

Davis_StraitSlutsatsen i denna studie, som avslutades 2007, är att trots att havsisen har minskat sedan 1970-talet, har antalet isbjörnar per kvadratkilomter (densiteten) i Davis sund [Davis Strait] inte bara ökat mer än andra subpopulationer med säsongsis, utan subpopulationen kan till och med ha nått gränsen för sin “bärförmåga”, vilket inom ekologin är det maximala antal individer av en viss art som varaktigt kan livnära sig av resurserna inom ett visst geografiskt område.

Med tanke på de ständiga varningarna under årens lopp om att isbjörnarna i Arktis snart kan vara utdöda på grund av det påstådda klimathotet, måste detta betraktas som en positiv nyhet.

Men var finns allt jubel över denna nyhet i medierna?

Denna expertgranskade vetenskapliga studie publicerades redan den 19 februari 2013, men inget pressmeddelande verkar ha utfärdats, och om det stämmer, kan man inte undgå att undra varför.

Källa

Text: Peter Pettersson, Anarchos

 

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
anders
anders
Gäst
28 juni 2013 kl 16:08

http://www.saabhistory.com/2008/04/04/the-nine-cylinder-saab-steam-engine/

Om vi tar vara på ideerna så kan ju miljön bli lite hjälpt av detta. Förutom detta så skall man nog ta reda på vad geoengineering har för inverkan innan man drar för stora slutsatser av mänsklig inverkan.

anders
anders
Gäst
Reply to  anders
28 juni 2013 kl 23:43
Kent Bengtsson
Gäst
24 juni 2013 kl 09:25

Ta allt som massmedia rapporterar med en nypa salt. Hur överlevde isbjörnen som art när det fanns skogar på södra Grönland för cirka tusen år sedan. Var säkert mindre is på den tiden också. Troligen var det färre isbjörnar under den perioden, men de dog inte ut.

Janne
13 juni 2013 kl 09:18

Det var ju en glad nyhet, men trots allt så minskar havsisen, som det även står i artikeln och på sikt hotar det ju isbjörnarnas existens och även hela ekosystemet.