Klimathotets vinnare – Isbjörnar ökar i område nära nordpolen

publicerad 13 juni 2013
- Peter Pettersson
Isbjörn

Isbjörn

I februari i år dök det upp spännande nyheter om att isbjörnarna i östra Kanada ökar vid Davis sund, Arktis. Uppgifterna kommer från  en expertgranskad vetenskaplig studie som publicerades i Journal of Wildlife Management.

Text: Peter Pettersson, Anarchos | Foto ovan: Wikimedia | Karta nedan: Wikipedia

Davis_StraitSlutsatsen i denna studie, som avslutades 2007, är att trots att havsisen har minskat sedan 1970-talet, har antalet isbjörnar per kvadratkilomter (densiteten) i Davis sund [Davis Strait] inte bara ökat mer än andra subpopulationer med säsongsis, utan subpopulationen kan till och med ha nått gränsen för sin “bärförmåga”, vilket inom ekologin är det maximala antal individer av en viss art som varaktigt kan livnära sig av resurserna inom ett visst geografiskt område.

Med tanke på de ständiga varningarna under årens lopp om att isbjörnarna i Arktis snart kan vara utdöda på grund av det påstådda klimathotet, måste detta betraktas som en positiv nyhet.

Men var finns allt jubel över denna nyhet i medierna?

Denna expertgranskade vetenskapliga studie publicerades redan den 19 februari 2013, men inget pressmeddelande verkar ha utfärdats, och om det stämmer, kan man inte undgå att undra varför.

Källa

Text: Peter Pettersson, Anarchos

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Ta allt som massmedia rapporterar med en nypa salt. Hur överlevde isbjörnen som art när det fanns skogar på södra Grönland för cirka tusen år sedan. Var säkert mindre is på den tiden också. Troligen var det färre isbjörnar under den perioden, men de dog inte ut.

  • Det var ju en glad nyhet, men trots allt så minskar havsisen, som det även står i artikeln och på sikt hotar det ju isbjörnarnas existens och även hela ekosystemet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *