Monsanto ger upp Europa? – Asien är misstänksamt mot genetiskt modifierande grödor

23

Monsanto Tyskland protester

Monsanto planerar att avsluta sin lobbying för att införa genetiskt modifierande grödor (GM-grödor) i Europa på grund av för låg efterfrågan från bönder och odlare i regionen säger Brandon Mitchner som representerar Monsantos europeiska avdelning, rapporterar RT.com.

Text och översättning: Torbjörn Sassersson | Bild: twitter [email protected]

“Currently we do not plan to apply for the approval of new genetically modified crops. The reason is, among other things, low demand of the farmers” .

Sanningen är att massprotesterna över hela västvärlden inklusive Europa helt enkelt haft för stor negativ effekt på Monsanto. Även bönderna verkar misstro bolagets genetiskt manipulerade utsäde och grödor. En talesperson för Monsanto i Tyskland Ursula Luttmer-Ouazane medger att GM-mat för närvarande inte tas emot av den europeiska marknaden.

“We’ve understood that such plants don’t have any broad acceptance in European societies. It is counterproductive to fight against windmills”.

Åtta regeringar i Europa har redan bannat Monsantos MON810-majs och andra former av genetiskt modifierade grödor genom att hänvisa till en miljöskyddslag “the Safeguard Clause”. Oron är att GM-grödor kan leda till ekologisk nedgradering eftersom Monsantos grödor har en tendens att sprida sig och genetiskt påverka naturliga växter och traditionella grödor.

Tidningen “The German Daily” meddelar att Monsantos konkurrenter som Bayer CropScience, BASF och Syngenta också till stor del har dragit sig bort från den tyska marknaden på grund av protester.

Österrike, Bulgarien, Frankrike, Grekland, Ungern, Luxemburg och Polen har bannat GM och tex Monsanto. I april 2013 anslöt sig även Italien för att verka för ett stopp mot GM. Även Japan har stoppat en affär med USA om att inköpa genmodifierat vete. Importörer i Asien avvaktar nu vad som händer.

“The European Union for its part said it will test any incoming shipments, with plans to block those containing GMO wheat.”

Text och översättning: Torbjörn Sassersson

Källa: Monsanto set to halt GM push in Europe

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

23 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Johan
Johan
Gäst
7 juni 2013 kl 19:14

Läste detta nyss. Nu kanske ett Kickstarter-projekt kommer skicka ut ca 600.000 genmodifierade för för självlysande växter till privatpersoner för att så hur de vill. Skulle vara illa om de kom ut i det naturliga kretsloppet.

“URGENT CALL!! Kickstarter is currently listing a publicly supported project by 3 biohackers to make glowing plants through the controversial techniques of Synthetic Biology – an extreme form of genetic engineering The technology is so new that no one is regulating it yet. The biohackers will send 100 seeds of their bioengineered plants to people who donate more than $40. Right now that means more than 600,000 modified plant seeds will be shipped in an unregulated, uncontrolled and unmonitored experiment -the first ever deliberate release of synthetic biology organisms. For more information:

PLEASE SIGN this petition before deadline TONIGHT!

http://www.avaaz.org/en/petition/Tell_Kickstarter_not_to_allow_bioengineered_organisms

Isak
Isak
Gäst
7 juni 2013 kl 09:32

Skandalbolag sår i Sverige
http://www.aftonbladet.se/nyheter/vetmer/article16915360.ab?teaser=true

Vad är nu detta?? jag har inte aftonbladet plus

elsie oscarsson
elsie oscarsson
Gäst
3 juni 2013 kl 18:12

2013-06-03 var det inte så att det har lobbats nere i bryssel så att hem-odlarna inte Får ta sticklingar och egna frön? någon som kan berätta mera? om detta är riktigt uppfattat så har ju GMO-tokarna vunnit ? så då är det väl bara att dra vidare.

Margareta Lundström
Gäst
2 juni 2013 kl 19:21

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/28/gmo-dangers.aspx?e_cid=20130602_SNL_MS_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=ms1&utm_campaign=20130602

Läste för en stund sedan ett inlägg på dr Mercolas sajt där en forskare och GMO företrädare kommer ut som GMO kritiker.

ruben
ruben
Gäst
1 juni 2013 kl 22:15

Jag har testat Anders! Från 0-17 års ålder som bondson, tills vi reade bort jordbruket för en spottstyver till förmån för stordrift som lantbruksverket stöttade. Har upplevt det inifrån sas.

ruben
ruben
Gäst
Reply to  ruben
1 juni 2013 kl 22:26

Bland sjukvårdskostnaderna är naturligtvis bönderna inräknade också. De är också konsumenter fast de producerar. De måste ju också leva av det jorden ger.

anders
anders
Gäst
Reply to  ruben
2 juni 2013 kl 07:13

Det är benämningen och epitetet konsument jag reagerar på. När man själv kallar sig konsument har man glömt vad det är att vara människa. Det kan upplevas som en detalj, men så fort man stoppar in sig i ett fack så är styrningen igång.

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  anders
2 juni 2013 kl 14:29

Jag tror att de flesta av oss har ord som vi kan ‘hänga upp oss på’.
Eftersom betydelsen av ord till stor del beror på tonfall och inte minst mimik – kan vi ju missa en del förståelse i det skriva ordet. Ska vi undvika missförstånd till varje pris, som t ex innebörden av ordet ‘konsument’ (eller ‘borgare’ -som någon ‘hängde upp sig på’- på Annikas blogg häromdagen), kan det bli knepigt att fortsätta att diskutera. Här kommunicerar vi ju utan att se och höra varandra.
Kanske vi ska börja med att tänka på vad det är som gör att vi blir provocerade av vissa ord. När det händer mig, försöker jag att se till ‘andemeningen’ av det som skrivits – och oftast ser jag då att just det ordet jag hängt upp mig på inte har samma betydelse längre.
De flesta av oss kämpar ju för samma sak ..eller hur? 🙂

anders
anders
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
2 juni 2013 kl 19:04

Jag häller med dig i sak, men ser den oerhörda inneboende kraft ord och fraser har i form av värdeladdning. Nyheterna är ett exempel på detta när orden regim, rebell, koalition, osv. används. Allt för att skapa en sinnesstämning, och att vrida sympatier i en viss riktning.

Samma sak ser jag i detta sammanhang. Orden har större betydelse än vi tror för att skapa sammanhang och upplevelse.

Isak
Isak
Gäst
1 juni 2013 kl 11:12

Ja förbjud gärna GMO eller åtminstone inför märkning så folk kan välja själv.

Om nu GMO är så bra som monsanto påstår kan dom väl frivilligt börja märka sina varor?

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  Isak
1 juni 2013 kl 12:23

Brilliant kommentar. Om nu Monsantos GMO är så bra varför vill de då inte att deras varor ska vara märkta GMO? Och än mer komiskt: varför vill Monsantos lobbyister att ekologiskt odlad mat inte ska få vara märkt “ekologiskt”?

Jo, för att slå ut marknaden för ekomat. Om ingen vet vad som är GM-grödor och vad som ekologisk mat finns det ingen möjlighet att välja mellan olika produkter och företag. Konsumenternas kraft att välja och välja bort saboteras helt. Vinnarna blir storindustrierna som med konstgödsel, GM-utsäde och jättejordbruk kan pressa priserna.

anders
anders
Gäst
Reply to  T. Sassersson
1 juni 2013 kl 14:56

Det ironiska är att skördarna är goda i början när man använder konstgödsel, men efter ett antal år måste givan (hur mycket konstgödsel man lägger på) ökas för att ge samma effekt. Och sedan sjunker produktiviteten efter hand eftersom jordens näringsämnen sugits ut eller kommit i obalans.

Kort sagt, det är en kortsiktig strategi att hantera livsmedel med kemikalier. Till slut måste man tillföra vanlig gödsel för att jorden skall återfå sina näringsämnen.

ruben
ruben
Gäst
Reply to  anders
1 juni 2013 kl 15:26

Absolut att det är så. Har läst om detta tidigare och anser att det är rena bondfångeriet. Snart sitter bönder fast i nätet med i värsta fall stora skulder och ingen möjlighet att på kort tid återskapa rena ekologiska produkter ur den utsugna jorden. Första året med produkten kan ge jättebra skörd, men på bekostnad av att det varje år blir sämre och sämre och de tvingas köpa in och använda mer och mer konstgödsel samt använda inköpt GMO varje år för det eventuella utsädet från tidigare skörd ger inte på långa vägar lika bra resultat. En rovdrift som leder mot ruin för bönderna och feta kassakistor hos industrin. Det är vi konsumenter som betalar det i slutändan med bl.a. stora sjukvårdskostnader och od.

Janne
Reply to  ruben
1 juni 2013 kl 15:31

Klockrent Ruben!

ruben
ruben
Gäst
Reply to  Janne
1 juni 2013 kl 17:49

Tack för uppskattningen Janne! Jag tror jag läst det här kring millenniumskiftet ungefär och var verkligen frustrerad då, men är långt från djup kunskap i ämnet. Så hjälplös man känner sig. Ett förbud som det ser ut nu tror jag är enda räddningen. I de fall jag läst om är det elendiga hur bönder i fattigare länder utnyttjas skadligt av den här GMO industrin. Ingenting talar för att några av GMO grödorna är speciellt nyttiga. De har många minus i både näringsvärde och smak förutom att de ger en riklig första skörd. Alla avigsidorna överväger i ljusår den enda fördelen som är stor avkastning första gången. Lika kortsiktigt och ohållbart som aktiemarknaden kan man tycka. Det hindrar ju inte att det kan finnas skäl forska vidare i förädlings möjligheterna, men med en försiktigare inställning och att de ekonomiska kortsiktiga industri intressena inte får råda.

Lotta
Lotta
Gäst
Reply to  ruben
3 juni 2013 kl 10:22

Ja Ruben. Instämmer med Janne. Väl talat.Jag tänker också på de fattiga bönderna i tredje världen. Hur ska de gå för dem? Tänker på hur läkemedelsindustrin brukar dumpa sina skitmediciner där. Såna som förbjudits här i väst.

anders
anders
Gäst
Reply to  ruben
1 juni 2013 kl 21:01

Bara det att du klassificerar dig som en konsument borde vara en varningsklocka.
Eller hur Ruben?

Återigen varnas för att låta företagen finansiera forskningen. Vi har sett vad det leder till. En allt intensivare rundgång i snäva tankebanor. Redan Edvard Persson, på sin tid, varnade för detta. I en film som handlar om effektivare jordbruk och konstgödsel, fäller Edvard det berömda citatet (fri tolkning ur minnet): Den som inte uppkattar lukten av gödsel, förtjänar inte brödet på bordet.

Så kunskapen är inte ny, bara begravd av sk. vetenskap.

anders
anders
Gäst
Reply to  ruben
1 juni 2013 kl 21:02

Om du tycker att sk. konsumenter betalar ett högt pris så skulle du testa att vara lantbrukare.

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
1 juni 2013 kl 02:29

..och när ska Sverige banna GMO-grödor?!

anders
anders
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall Hopkins
1 juni 2013 kl 07:46

Tänk på att Sverige är tvärtom-landet.

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  anders
1 juni 2013 kl 10:13

Det beror på vad industrin säger. Politikerna följer dem. Folket gnäller lite men anpassar sig sedan.

Nu var jag elak.

Janne
Reply to  T. Sassersson
1 juni 2013 kl 10:38

Helt sant och fullt sant Torbjörn, folket i detta land är alldeles för “snälla” och vågar inte säga ifrån vilket industrin utnyttjar till max.

Vi borde istället göra mer som fransmännen som verkligen talar om och visar när de är missnöjda med saker och ting som bestämma över deras huvuden!!