Pseudovården: När läkemedelslistan saneras kan de äldre resa sig upp och gå

publicerad 19 juli 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Läkemedel äldreNär 93-årige Rune Masman kom till äldreboendet Tomtebogården var han helt sängliggande, skriver Vårdfokus. Han kunde knappt prata och inte äta eller dricka själv. Han verkade ha gett upp och bedömdes vara i ett sk palliativt skede (läs kolli) i slutet av livet.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: faksimil från Vårdfokus hemsida, upphovsrättssuddat foto: Ulf Palm

Sjuksköterskorna gick igenom Runes läkemedelslista och i samråd med läkare drog de ned ner på flera läkemedel. Rune vaknade upp ur sin läkemedelsinducerade halvkoma och blev snabbt piggare. Efter någon vecka kunde han sitta uppe och äta, kraften och livslusten återkom och han började berätta historier och skämta med personalen, skriver Vårdfokus.

Hur många äldre i Sverige suger läkemedelsbolagen livsbetingelserna ur och hur mycket pengar tjänar de varje år, bara i Sverige, på att låta skattebetalarna fylla bolagens kassor genom att betala för “läkemedel” (läs kemiska preparat) som försätter de äldre i vegetativa tillstånd?

Sverige har inte bäst äldrevård i välden, men kanske snarare den mest industrianpassade.

Läs mer i Vårdfokus


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice