Postdoktor Cajsa Lisa Anderson vill tvångsmata borreliasjuka och polisanmäler debattör

publicerad 27 augusti 2013
- av NewsVoice
Cajsa Lisa Andersson, Göteborgs-Universitet

Cajsa Lisa Andersson,   Göteborgs-UniversitetPostdoktor Cajsa Lisa Andersson vid Göteborgs Universitet anser på Facebook att borreliasjuka bör tvångsintas, tvångsmatas och få ett hårt slag i huvudet. När denna syn på människan i en bloggkommentar jämställs med psykopatliknande drag känner hon sig kränkt och svarar med att polisanmäla.

Bild: faksimil, Göteborgs Universitet

Det vi ser är eftersvallen efter en debatt om neuroborrelios, kroniska sjukdomssymptom pga borrelia, symptom som erkänns i andra länder, men inte riktigt i Sverige. Börje Peratt beslöt sig för att ta strid mot en sjukvård som blundar och smutskastning iscensatt av ungdomspsykiatrikern Mats Reimer från föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som skrev debattartikeln: “Kronisk borrelia är en påhittad sjukdom” i Aftonbladet, 8 juli 2013.

Börje Peratt replikerade Reimers artikel med ett eget inlägg: “Borrelia i Reimerland”.

In i debatten ger sig även biologen Cajsa Lisa Andersson från Göteborgs Universitet. Hon gör svepande uttalanden som fått de borreliadrabbade att reagera kraftigt.

“I kampen med att få godkänt sin påhittade diagnos så missar vi de verkliga diagnoserna. Som depression. Panikångest. ADHD. Värk i kroppen för att man inte går ur sängen. Konstiga kroppsliga reaktioner pga märkliga dieter.
Självklart måste de här människorna få hjälp (för de är ju faktiskt sjuka). Men inte genom nya påhittade diagnoser som täcker in allt obehag man kan tänka sig, utan genom psykiatri, KBT etc. Hjälp att byta jobb kanske. Tvångsmatning. Antidepressiva mediciner. Ett hårt slag i huvudet.”

“Det kan dock bli fullt på psykakuterna om medlet blir populärt… Psykotiskt maniska patienter som måste tas in på tvångsvård. Men det är ju bra, då har vi diagnostiserat dem som är bipolära snarare än fästingapatiska. Jag kanske skall lägga till ”naturligt litium med aloe vera” i mitt utbud.”

Källa: Vetenskap och Folkbildnings Facebook-sida

“Medlet” som Cajsa Lisa Anderson skriver om är hennes “skämtsamma” hopkok av diverse beståndsdelar. Med hennes egna ord:

Cajsa Lisa Anderssons borreliamedicin

Peratt citerar i debattartikelnCajsa Lisa Anderson – ”Ett hårt slag i huvudet”, Andersons kommentarer efter artikeln “Borrelia i Reimerland”. Andersson svarar med att polisanmäla.

“Dessvärre Börje så har du (och den som skickade dig dessa lösryckta citat från facebook) missuppfattat vad citaten handlade om och i vilket sammanhang de ingick. Speciellt det andra citatet bli fullständigt obegripligt utan övriga kommentarer i facebook-tråden. Min gissning är att detta bara är ett par av kanske 10 inlägg av mig i en lång tråd, och de utvalda citaten följer inte på varandra. Jag står fullständigt för citaten. Jag har däremot inget intresse av att hamna i en diskussion med dig om ”skeptiker-retorik” eller ”kronisk borrelia”, varken privat eller offentligt. Dina åsikter om mig som psykopatisk pseudoskeptiker etc, som du uttrycker i ett kommentarsfält på din blogg tillsammans med tydliga personuppgifter, grundar sig om jag förstått det rätt endast på dessa citat. Du har en dålig vana att uttrycka dig ”slarvigt” om personer vars åsikter du inte gillar Börje. Jag har därför polisanmält dig. /Cajsa”

Börje Peratt har alltså på grund av citaten ovan och sin “diagnos” på Andersson fått på sig en polisanmälan. NewsVoice publicerar därför Facebook-konversationen eftersom VoF raderat den då VoF i vanlig ordning försöker skydda sina egna led. Det känns i sammanhanget viktigt att NewsVoice, som är en kanal för föreningen Humanism & Kunskap, tar chansen att reda ut om Cajsa Lisa Andersons polisanmälan är folkvettig eller sanslös.

Du som läsare får själv avgöra.

Vetenskap och Folkbildnings Facebook-sida

Här är de 18 första kommentarerna (med reservation för att enstaka kommentarer kan ha raderats). Ansvarig i VoF:s forum Joacim Jonsson inleder.

Cajsa Lisa Andersson, Mats Reimer, Borrelia, Facebook