Simon planerar Drömgårdens hobbithus – Arbotta, Muskö

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 september 2013
- NewsVoice redaktion

Hobbithus

Simon DaleDesignern Simon Dale har precis spenderat några späckade dagar i Sverige och på Drömgården för att planera det första hobbithuset tillsammans med de blivande andelsägarna. 

Text:  Drömgården | Foto: Simon Dale: Rickardh Brodin

Vi har tittat på deras behov, hur mycket bekvämligheter de vill ha och sedan har vi ställt det mot hur pass naturligt de vill bo. Behoven visade sig vara rätt lika och vi har kommit fram till att vi kommer att bygga ett hus på ungefär 60 kvadratmeter som har två sovrum, säger han.

Några övriga önskemål har varit att skapa en plats i huset för att “moouuusa” (som Simon uttrycker det svenska ordet mysa) och en utomhusdusch. Ser man på Simon Dales eget hus (bilderna längst upp i nyhetsbrevet) förstår man att förutsättningarna för mys i toppklass är mycket höga! Förhoppningsvis kan området rensas upp och städas innan vintern drar in på allvar, planen är att huset ska stå klart under nästa sommar.

Hobbithusdesigner

Att vara hobbithusdesigner är inte världens vanligaste yrke precis. Men så är det också något av en slump att Simon Dale, som planerar Drömgårdens första hobbithus, har hamnat där han är.

Min fru och jag skulle ha vårt första barn och behövde någonstans att bo. Jag byggde helt enkelt vårt första hus av material som fanns i omgivningen, utan att egentligen kunna så mycket om byggande, säger han.

Efter det första huset har Simon Dale varit inblandad i ungefär 20 liknande projekt, och han har blivit en expert på byggkonstruktioner och naturliga material. Vad som funkar och inte. Simon bor själv i sitt tredje egenbyggda hus och planerar ett nytt med större ytor eftersom barnen börjar bli större och kräver sitt eget utrymme. Familjen bor i en ekoby tillsammans med tio andra familjer.

–Vi är Wales första, planerade ekoby. Vi har byggt husen själva och odlar vår egen mat. Däremot är vi inte helt självförsörjande, jag tycker att det är bra att stödja de lokala verksamheterna också, säger Simon.

Att husen i dag kallas för hobbithus har lite med Simons eget ordval att göra. Istället är det andra som tyckt att hans hus liknar de som finns med i böckerna och filmerna om Sagan om ringen. Förut tyckte han att kopplingen till hobbitar var lite jobbig, eftersom hans hus egentligen är naturhus byggda utan någon koppling till Tolkien. Nu har han släppt de tankarna och ser det i stället på ett annat sätt – en rätt kul koppling som också ger uppmärksamhet till hans fantastiska hus.

Som jag ser det är en hobbit någon som lever ett enkelt liv i jordbruksmiljö, i harmoni med naturen och det är något som jag verkligen kan stå för. Vi lever ett liv i dag där matproduktionen är alldeles för beroende av fossila bränslen, och det kan inte fortsätta. Det enda alternativet är att få fler människor involverade i jordbruk igen, säger han.

Text:  Drömgården

Visningar av Arbottna Herrgård den 22 och 29 september 2013


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *