The War Masters – Sverige är med i stor militärövning i Östersjön och krigar redan i Afrika

4

[google-translator]Försvarsmakten

Totalt deltar 40 fartyg, 10 helikoptrar och fler än 2500 soldater och sjömän från 14 olika nationer under militärövningen NOCO 2013 den 6-19 september. Samarbetet med Nato har blivit tätare och Sverige lyfts fram som det främsta av Natos 22 partnerländer. Förra året inledningstalade Fredrik Reinfeldt på ett möte för partnerländerna under Nato-toppmötet i Chicago, skriver Fria Tidningen.

Text: Torbjörn Sassersson | Foton: Försvarsmakten, PDF och SAAB:s reklamfilm

NATO beskriver Sverige som en av NATO:s mest aktiva och effektiva partners. Från NATO:s hemsida den 14 januari 2013:

“Sweden is a high capability partner, which has provided valuable support to NATO-led operations mandated by the United Nations. It currently has forces deployed in Kosovo and Afghanistan, and has agreed in principle to participate in the post-2014 NATO-led training mission for Afghan forces. In 2011, Sweden supported the NATO-led air operations over Libya. The country also actively participates in NATO exercises and projects aimed at developing military capabilities and training. NATO’s Secretary General visited Sweden on 14 January to discuss how to further strengthen cooperation.” Källa

Sverige är USA:s allierade i Östersjön och Afrika

Suchoj Su-35I artikeln ovan nämns hur Sverige stödde NATO i bombningen av Libyen. Svenska JAS hade uppgiften att designera mål åt amerikanska plan som bombade sönder den Libyska infrastrukturen. Libyen bombades i praktiken tillbaka till 30-talet. Sverige är med andra ord ett krigförande land. Sverige var 2011 världens största producent av vapen per person räknat, enligt Svenska Freds.

SAAB satsar sedan en tid hårt på att marknadsföra sina plan för uppdrag gärna i samarbete med amerikansk ledning. Det råder ingen tvekan om att planen i reklamfilmen nedan, som liknar en trailer för en action film, bombar sönder en bro i Afrika, nästa stora marknad för svensk vapenindustri. Sverige deltar som räddare i nöden med slogan: “because we make a difference”.

Yeah right.

I “trailern” dyker en rysk “Suchoj Su-35” upp som fiendeplan. Därmed är Rysslands roll designerat i kriget om Afrika. JAS-planet skjuter ned det ryska planet, “splash one”, konstaterar piloten. Den amerikanska befälhavaren säger: “Good job everybody”, när JAS piloten med stora blå ögon strax därefter totalförstört en civil bro. Ingen fara, amerikanska Halliburton kan bygga upp den igen för skattepengar.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

NATO: Sweden: one of NATO’s most active and effective partners

NewsVoice: Världens ledande vapenindustrier krigar snart i hela Afrika – Sverige är med

“NOCO 2013” i Östersjön, 6-19 september 2013. Deltagande länder: Danmark, Norge, Tyskland, Belgien, Kanada, USA, Storbritannien, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Österrike, Finland, Sverige.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
JR
JR
Gäst
11 oktober 2013 kl 11:46

Big boys, big toys. Den här samlingens (Partnerskap för fred) första stora gemensamma övning sammanföll väl med Estoniakatastrofen 1994. Det gick ju inte så bra då men nu är ju ryssarna också med och leker.

ruben
ruben
Gäst
10 oktober 2013 kl 21:11

Så det finns ett visst hot från rysk diktatur? Menar om det är hot från annan makt så är det diktatur som hotar. Ja vad håller man på med? Man vill i så fall inte bygga upp sitt land utan visa andra “styrkor”.

Sassersson
Sassersson
Gäst
10 oktober 2013 kl 20:56

SvD: Ryskt attackplan över Östersjön [10 okt 2013]

Det ryska planet Suchoj 34, med Natos beteckning Fullback, dök upp under stormanövern Zapad (Väst) 2013 som avslutades för två veckor sedan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ryskt-attackplan-over-ostersjon_8604938.svd

Sassersson
Sassersson
Gäst
20 september 2013 kl 22:39

Det nya kalla kriget

Först NATO
Totalt deltar 40 fartyg, 10 helikoptrar och fler än 2500 soldater och sjömän från 14 olika nationer under militärövningen NOCO (inkl NATOS 22 partnerländer) 2013 den 6-19 september.

Sedan Ryssland
Estlands försvarsminister är oroad över att Ryssland och Vitryssland simulerar angrepp på de baltiska länderna i storövningen Zapad som inleddes under fredagen den 20 september! Även längs gränsen mot Finland skjuts det skarpt.
http://www.expressen.se/nyheter/nara-13-000-soldater-deltar-i-militarovning/

Ett ryskt spionfartyg har patrullerat mellan svenska fastlandet och Gotland i veckan, uppger Svenska Dagbladet på nätet.
Signalspaningsfartyget Fjodor Golovin ska ha skuggat en internationell marinövning i Sverige.
En så närgången manöver har inte setts sedan kalla kriget, enligt Försvarsmakten.
http://www.expressen.se/nyheter/ryskt-spionfartyg-nara-sverige/