Turtle Wax bilschampo med nanopartiklar gjorde mig sjuk

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 oktober 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Turtle Wax Extreme Nano bilschampoTEST. För en tid sedan fick jag rådet att testa det nya nanopartikelschampot för att göra rent bilklädseln. På flaskan från Turtle Wax hittade jag inga varningsskyltar om att nanopartiklarna kunde vara skadliga. Jag följde instruktionerna, tvättade bilsätena och blev sedan sjuk. En tillfällighet?

Text: Torbjörn Sassersson

Instruktionerna var enkla:

 • Först spraya ut skummet på bilsätenas textilier.
 • Skrubba med borsten och låt torka.
 • Dammsug sedan bort dammet.

Det står på Turtle Wax-burken att nanopartiklarna effektiveriserar rengöringen. Jag antar att partiklarna fäster sig vid smuts och fett vilket sedan kan sugas upp med dammsugaren. Det fanns ingen särskild varningtext om att partiklarna i sig kunde vara farliga. Det stod endast att man inte skulle andas in aerosolen eftersom den innehåller <5% alifatiska kolväten.

Kort därpå var det dags att köra en 30-minutersresa. Direkt kunde jag känna resterna av nanopartiklarna i kupén. Det var som en extremt fint damm, som av talk eller puder, men finare, som kändes i ansiktet och på ytor. Det värsta var i luftrören. Den subjektiva upplevelsen var att partiklarna trängde rakt igenom slemhinnorna och gjorde dessa irriterade.

För säkerhets skull körde jag med rutorna öppna för att försöka vädra ut dammet.

Dagen därpå var det dags för en längre resa på ca 1 timme i bilen. Nu blev symptomen värre. Dammet verkligen irriterade slemhinnorna. Någon dag senare blev jag sjuk, fick en förkylning med irriterade luftrör och hosta.

Det är min övertygelse att nanopartikeldammet irriterade slemhinnorna och öppnade upp för virus och bakterier vilka kunde tränga in i kroppen lättare.

Min slutsats blir att jag vill varna för detta Turtle Wax bilschampo. Köp det inte. Jag är förvånad över att sprayburken inte hade någon varningstext. Kommer nanopartikelprodukterna i samhället resultera i en slags asbestos? 

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Mycket intressant artikel.
  Funderade länge på att fixa bilen med den här nya Nano teknologi men efter att ha läst den här debatten kommer jag att avstå.
  Tack Torbjörn.
  Alla slutsatser som har tagits av de som har blivit sjuka eller helt enkelt mått dåligt av dessa produkter är baserade på en enda upplevelse (en observation, som Ben Gorgi säger) men den observationen, eller låt mig kalla det erfarenhet, räcker mer än väl för att konstatera att de är skadliga för hälsan.
  Vill inte ens tänka hur dessa människor hade mått om de hade behövt göra flera “observationer” i den här “vetenskapliga studie”.
  Riktiga vetenskapliga studier om riskerna med användningen av dessa Nano partiklar är vad som behövs men det borde företagen som står för produktionen ansvara för, inte enskilda individer.
  Kalla mig för naiv om du vill, men jag föredrar att förbli frisk.

 • Tack för den informationen Torbjörn. Hade bilen på recondition för en månad sedan. Fläckarna på sätena var spårlöst borttagna och tyget såg ut som nytt, hela bilen var mirakulöst som ny och doftade som ny och jag var mycket nöjd. Problemet var att jag i fjorton dagar efter denna händelse hade alla möjliga symptom såsom; feber och frossa, utmattning, ledvärk, huvudvärk, snuva och nysningar, jag insåg att något var fel men förstod aldrig vad, funderade på influensa men trodde aldrig riktigt på det, kunde inte fokusera på en datorskärm utan att bli illamående. Poletten trillade ner när jag läste om din erfarenhet med nano rengöringsmedel.

 • Nanopartiklar är jättefarligt! Och det har du just bevisat med så kallad anekdotisk bevisföring. Ditt studieupplägg är naturligtvis klanderfritt: jag gissar att du från början var skeptisk till produkten och det finns ett klart bias eftersom du förväntar dig att bli sjuk av partiklarna – vilket du sedan också blir. Låt mig vidare gissa att du inte hade märkt någonting om det inte stått Nano på burken.

  Visst, du gör inget anspråk på att bedriva en vetenskaplig studie – det är bara en observation. Men märker du inte att du uttrycker dig tendentiöst, och drar slutsatser om kausala samband som är högst spekulativa? Skulle det inte gynna din sak om du uttryckte dig mer neutralt, och inte alltid antog den alternativa sidans argument (dvs – storindustrin är alltid ond och dess produkter är så gott som alltid skadliga), och dessutom driver din tes baserad på ETT test utfört EN gång av EN person som redan bestämt sig vad han tycker? Du är ju utbildad och kan föra din talan, men du är och förblir en foliehatt så länge du skriver såna här artiklar.

 • Varför utsätta sig själv och andra familjemedlemmar som åker i bilen för denna typ av direktexponering då inga studier finns i ämnet?

  Så länge som du har denna bil kommer det att frigöras nanopartiklar från dina säten så vida du inte kan sätta den i en gigantisk plastpåse – skapa vakuum och suga ut allt du tillfört.

  Byt bil med glöm inte att skriva nanokontaminerad i annonsen eller…?….

 • Akta dig för allt vad Nano heter. Många ytterkläder behandlas med nanopartiklar. Du finner det i en del hårschampoon, smink, elektroniska varor – sådana som du har omkring dig i vardagen. Läs på om Nanopartiklar och kolla alltid innehållsdeklarationen.

 • Har också använt detta, och märkt påverkan. Men i mitt fall “kliande” på fingrar och händer. Efter det blivit väldigt observant på vilka produkter jag använder. Bra att ni tar upp detta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *