Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Turtle Wax bilschampo med nanopartiklar gjorde mig sjuk

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 oktober 2013
- Torbjörn Sassersson

Turtle Wax Extreme Nano bilschampoTEST. För en tid sedan fick jag rådet att testa det nya nanopartikelschampot för att göra rent bilklädseln. På flaskan från Turtle Wax hittade jag inga varningsskyltar om att nanopartiklarna kunde vara skadliga. Jag följde instruktionerna, tvättade bilsätena och blev sedan sjuk. En tillfällighet?

Text: Torbjörn Sassersson

Instruktionerna var enkla:

  • Först spraya ut skummet på bilsätenas textilier.
  • Skrubba med borsten och låt torka.
  • Dammsug sedan bort dammet.

Det står på Turtle Wax-burken att nanopartiklarna effektiveriserar rengöringen. Jag antar att partiklarna fäster sig vid smuts och fett vilket sedan kan sugas upp med dammsugaren. Det fanns ingen särskild varningtext om att partiklarna i sig kunde vara farliga. Det stod endast att man inte skulle andas in aerosolen eftersom den innehåller <5% alifatiska kolväten.

Kort därpå var det dags att köra en 30-minutersresa. Direkt kunde jag känna resterna av nanopartiklarna i kupén. Det var som en extremt fint damm, som av talk eller puder, men finare, som kändes i ansiktet och på ytor. Det värsta var i luftrören. Den subjektiva upplevelsen var att partiklarna trängde rakt igenom slemhinnorna och gjorde dessa irriterade.

För säkerhets skull körde jag med rutorna öppna för att försöka vädra ut dammet.

Dagen därpå var det dags för en längre resa på ca 1 timme i bilen. Nu blev symptomen värre. Dammet verkligen irriterade slemhinnorna. Någon dag senare blev jag sjuk, fick en förkylning med irriterade luftrör och hosta.

Det är min övertygelse att nanopartikeldammet irriterade slemhinnorna och öppnade upp för virus och bakterier vilka kunde tränga in i kroppen lättare.

Min slutsats blir att jag vill varna för detta Turtle Wax bilschampo. Köp det inte. Jag är förvånad över att sprayburken inte hade någon varningstext. Kommer nanopartikelprodukterna i samhället resultera i en slags asbestos? 

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq