En 15-metersasteroid träffade nästan jorden i helgen

0
191

Asteroid detected by Sternberg Astronomical Institute

En 15-metersasteroid var mycket nära att träffa jorden i helgen skriver den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. Asteroiden var av samma storlek som den ”bolid” som träffade Ryssland i februari 2013, enligt ryska forskare.

Vladimir Lipunov verksam vid ”The Moscow State University” och ”The Sternberg Astronomical Institute” sa på söndagen att ett nätverk av teleskop spelade in objektet när det närmade sig jorden.

Asteroiden upptäcktes i fredags av ett teleskop nära Bajkalsjön först nio timmar innan objektet passerade på ett avstånd av endast 11, 300 kilometer från jorden. Det är innanför de geostationära satellitbanorna.

Meteoriten (boliden) som slog ned i Ryssland den 15 februari 2013 vägde cirka 10, 000 ton. 1500 personer skadades vid nedslaget, de flesta på grund av glassplitter.

Foto: Moscow State University, Vladimir Lipunov
Asteroiden upptäcktes av The Sternberg Astronomical Institute

Källa: RIA Novosti Russian Scientists Report Asteroid Near-Miss

 
  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här