Bastian Baghfaleky och mutaffären på Skatteverket – Historik 2005 till 2010 – Del 3

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 oktober 2013
- NewsVoice redaktion
Skatteverket Stockholm, Magnus Ladulåsgatan 67. Foto: Google Maps

Följande historik är en kronologisk beskrivning av vad som hände Bastian Baghfaleky åren 2005-2010 återberättad med stöd av Baghfaleky egna ord. Händelserna matchas med referensmaterial som länkas in i historiken. Syftet med att publicera historiken är för att underlätta förståelsen av processen mot Baghfaleky och ge en jurist ett bedömningsunderlag. 

Text uppdaterad kl 10:52 den 21 oktober 2013

Bastian Baghfaleky anställdes 2002 på Skatteverket som Unix-tekniker. Håkan L. Johansson var IT-chef i Stockholm under tiden Baghfaleky var anställd. Håkan L. Johansson ”tog in” Christer Lindström från Umeå, då anställd vid Skatteverket i Umeå. Christer Lindström blev (runt 2005) chef över supportcentret och övervakningssystemet ”Operations”. Baghfaleky berättar att dessa två chefer var de som ledde processen att försöka peka ut och avskeda Baghfaleky efter att han 2005 ifrågasatt nyttan med att anlita HP-konsulter.

2005

IT-cheferna anlitade minst 6 st HP-konsulter och ytterligare en extern konsult. Bastian Baghfaleky påpekar redan då att kompetensen i stora drag redan fanns bland de ordinarie medarbetarna.

Lindström gillade inte att Baghfaleky påpekade dessa saker och kom med egna lösningar. Lösningarna skulle istället tas fram av HP-konsulterna, ansåg Lindström.

”Många av de insatser de presenterade för IT-gruppen, alltså efter att de slutade, var egentligen arbete som vi hade gjort tidigare. Jag sa vänligt till honom [Lindström] att de borde gjort annat som var viktigare”, berättar Baghfaleky.

Två dagar innan semestern 2005 erbjöd sig Baghfaleky att installera en testversion på en testserver av mjukvaran ”Operations” som kommit i ny version. Baghfaleky hävdade att installationen måste följa Skatteverkets regler. Istället tog Lindström in en annan extern konsult som försökte installera ”Operations” under semestern dvs under 5 veckor utan att lyckas. Baghfaleky tog då hand om situationen och genomförde installationen efter att konsulten misslyckats. En Operations-konsult (Rolf De Cock) i Belgien verifierade via mail att Baghfaleky gjort ett bra jobb.

Detta ogillades av Lindström som fråntog Baghfaleky rättigheterna att arbeta med ”Operations”.

Lindström gick hårt åt Baghfaleky och uteslöt honom från mötena och nekade honom åtkomst till servarna. Baghfaleky fick inte göra sitt normala jobb längre.

Baghfaleky packade ihop sina saker och flyttade till ett rum nära nätgruppen. Under flera månader försökte han flytta till nätgruppen, men fick inte det för Christer Lindström.

Mattias Larsson på IT-avdelningen (mellanchef) menade att Baghfaleky bråkat med HP-support. Baghfaleky tog då kontakt med HP-support i Sverige och Belgien och fick svaret från Rolf De Cock och från Stefan Rosén vilka intygar i mail att Baghfaleky inte alls bråkat. Därefter bokade Baghfaleky ett enskilt möte med Mattias Larsson för att berätta att anklagelserna mot honom inte stämde. Mattias Larsson skämdes och erkände då att han hittade på. Då bad Baghfaleky honom om hjälp med att få arbeta med nätgruppen (NNM-gruppen).

Erwin Brandt (nätverkstekniker) intygar i ett mail att Baghfaleky gjort ett bra jobb och vill att Baghfaleky ska arbeta på NNM eftersom hans kompetens behövs där. (ref. mail: 2005-10-28)

Baghfaleky började arbeta för Erwin Brandt i oktober 2005. Erwin ville att Baghfaleky skulle arbeta heltid med att utveckla NNM. Det förhindrades av Christer Lindström.

2006

Under perioden slutet av 2005 tom augusti 2007 fick Baghfaleky inga arbetsuppgifter.

Baghfaleky satt i princip isolerad i ett mycket litet rum i slutet av korridoren intill printrarna. Han stördes av dem. Knappt någon vågade prata med Baghfaleky under den perioden. De enda personer som besökte Baghfaleky var Tore Bergström, Mats (en operatör), en Unix-tekniker och Anders Berg.

Erwin försökte få in Baghfaleky i deras grupp men Christer Lindström hindrade Baghfaleky under hela denna period att få arbetsuppgifter. Baghfaleky fick inte ens delta på möten. Baghfaleky genomförde diverse arbetsuppgifter som togs emot av Erwin. Erwin ställde frekvent Unix-frågor under perioden.

Christer Lindström var enbart chef på Operations, men lyckades ändå förhindra Baghfaleky från att arbeta på NNM.

En av Skatteverkets då 1500 personer inom IT på myndigheten tackade Bastian för att han ställd sig rakryggad emot trycket från IT-cheferna. Den anställde menade att när allt kretsade runt Bastian under en period kände andra utsatta personer att trycket lättade mot dem. Flera hade känt sig trakasserade av ledningens beteende.

2007

”Nätgruppen ville ha mig, men Christer hindrade det att jag flytta dit”, berättar Baghfaleky som började söka arbete på andra företag och 2007 fick Baghfaleky ett nytt jobb på Telia.

”Dagen efter att jag skrev på avtalet för Telia meddelade min blivande chef på att de har ändrat sig och nu inte ville inte ha mig. Jag fick reda på från en chef på Skatteverket som råkade känna en av cheferna på Telia att någon från Skatteveket hade kontaktat Telia och lämnat en negativ referens. Han vill inte berätta vem det var”, säger Baghfaleky.

Christer Lindström, Håkan L. Johansson och Mattias Larsson såg till att Baghfalekys polisanmäldes den 8 oktober 2007. På brottsanmälan står ett namn, Helené Viksten, Skatteverkets jurist. Baghfaleky anklagades misstänkt för IT-sabotage.

Flera chefer gick ibland på egna initiativ och pratade med media 2007 och 2008.

En serverchef X.Y reagerade och gav Baghfaleky stöd. Det fanns inte ens störningar i systemet som påstods i artiklarna.
(ref. mail: 2007-xx-xx Skatteverkschef om BB)

Tore Bergström (som arbetade med prestandamätningar i IT-systemet) och en serveroperatör uppger att det inte förekom störningar under den period som anklagarsidan sagt att det förekom störningar. Serveroperatörna såg alltså inga störningar gällande varken NNM eller Operations. (ref. bilaga från Tore)

Baghfaleky slutade sommaren 2007 på Skatteverket.

2007-08-06: Computer Sweden publicerar en artikel (med säkerhetschef Anders Kylesten) rubricerad: ”Sabotage mot Skatteverkets it-system”.

2007-08-06: Sveriges Radio P4 publicerar en audiointervju med Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand rubricerad: ”Sabotage mot Skatteverket i Solna”.

2007-08-07: Realtid publicerar en artikel rubricerad: ”Men hallå ! Håkan Johansson – chef över den medarbetare som avskedats för sabotage”.

2007-08-07: Jusektidningen publicerar en artikel rubricerad: ”Avsked på Skatteverket strider mot lagen enligt Jusek”.

2007-10-25: Realtid publicerar en artikel rubricerad: ”Sparkad krävs på halv miljon”.

2008

2008-05-30: Realtid publicerar en artikel rubricerad: ”Inga bevis mot it-sabotören”.

2008-09-09: Polisen la ned ärendet i brist på bevis. De skrev att det inte längre fanns anledning att fullfölja förundersökningen.

2008-09-09: Publikt publicerar en artikel rubricerad: ”De vill bli av med honom”.

2008-09-12: CIO Sweden publicerar en artikel rubricerad: ”Skatteverket ändrar inte sina rutiner”.

Baghfaleky lyfte 2008 ärendet till Arbetsdomstolen. Han ville ha upprättelse.

2009

2009-08-19: Aftonbladet publicerar en artikel rubricerad: ”Skattechefer kan ha mutats”. Det konstateras att Skatteverkets IT-avdelning sedan några år har slutit avtal med HP för flera miljarder kronor.

Baghfaleky fälls för sabotage 2009-12-16 i Arbetsdomstolen. Huvudvittnena är samma två IT-chefer som tidigare försökte avskeda honom.

Domslutet visade att domstolen inte tagit hänsyn till några vittnesuppgifter som skulle ha skyddat Baghfalekys version.

”När jag läste domen förstod jag att hela texten kom från SKV inte från domstolsförhandlingarna. Inget av vittnenas uttalanden fanns representerade i domslutet. Jag ville därför ha ut audioinspelningarna”.

Baghfaleky ringde (17 eller 18 december 2009) upp Arbetsdomstolens ordförande Michaël Koch som medger att han raderat filerna.

Michaël Koch: ”Jag har raderat dom. De finns inte”

Bastian Baghfaleky: ”Varför gjorde du det? Det är olagligt”

Michaël Koch: ”Jag gjorde det. Är du missnöjd, kontakta polisen”

2009-12-20: Realisten publicerar en artikel rubricerad: ”Säpo-godkänd invandrare förstörde Skatteverkets datorsystem”.

2010

Den 20 januari 2010 ber Baghfaleky att få ut ljudfilerna från rättegången. Han hade blivit lovad av Merkel att få dem. Jusek-ombudet Lars Merkel meddelar per mail att Arbetsdomstolen raderat ljudfilerna.
(ref. mail: 2010-01-20)

2010-03-01: Arbetsgivarverket publicerar en artikel rubricerad: ”AD-dom: Var det rätt att avskeda en tjänsteman som avsiktligen saboterat myndighetens datasystem?”

I slutet av mars 2010 fälldes Håkan L. Johansson och Jan Bergholm, bägge från Skatteverket för mutbrott. En säljare på HP (Rosén) fälldes samtidigt för bestickning dvs givandet av mutor till  Håkan L Johansson och Jan Bergholm.

2010-03-25: Tidningen Realtid publicerar en artikel med rubriken: ”HP mutade Skatteverket”.

2010-03-25: Tidningen Realtid publicerar en artikel med rubriken: ”Hewlet Packard bakom it-sabotörens dom”.

2013

Baghfaleky uppger att han inte hade en aning om att det förekom mutor inom Skatteverket. Han tror idag att hans ifrågasättande av upphandlingen för flera 100-miljoner kr från HP kan ha uppfattats som ett hot mot IT-chefernas förtjänst.

Relaterat

2005-02-09: Bastian Baghfalekys arbetsbeskrivning för ”Operations”
2005-09-19: Bastian Baghfalekys arbetsuppgifter för NNM
2007-04-10: Bastian Baghfalekys fick admin-konto och roträttighet

Artiklar


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq