Ann Y Hellenborg fick rätt – Massvaccinationen jämställdes med neurosedynskandalen

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 27 november 2013
- NewsVoice redaktion
Ann Y Hellenborg, privat foto
Ann Y Hellenborg, privat foto

Landstingsrådet Ann Y Hellenborg i Kalmar ställde i sitt blogginlägg ”Nya Neurosedyn?” augusti 2009 prognosen att svininfluensavaccinet Pandemrix kunde leda till en ny neurosedynskandal. Påföljden blev en infekterad kampanj mot hennes person. Många vände henne ryggen. Fyra år senare vet vi att hon fick helt rätt. 

Text: Torbjörn Sassersson

Ann Hellenborg var 2009 misstänksam inte bara mot vaccinet utan även mot själva svininfluensans farlighet. Hon menade att läkemedelsbolagen globalt faktiskt tjänar miljardbelopp i dollar räknat och att svininfluensaepidemin i Mexiko kan ha överdrivits.

Idag har i Sverige grovt räknat ungefär lika många fall av narkolepsi som neurosedynskadade. De båda drabbade grupperna är jämförbart handikappade. I blogginlägget från den 20 augusti 2009 som startade karusellen resonerade Hellenborg helt korrekt.

Ann Hellenborg skrev:

Nya Neurosedyn
Ann Y Hellenborg, privat blogg

”Nu blir jag oerhört tveksam till att massvaccinera med ett vaccin som enligt uppgift inte är tillräckligt kontrollerat. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter idag så har vaccinet inte blivit godkänt av Europeiska läkemedelsverket. Att massvaccinera visserligen på frivillig basis, men utan någon annan kontroll än en studie på 60 vuxna!”

”Då jag var med om att fatta beslut om massvaccinering så antog jag självklart att vaccinet var beprövat enligt gällande regler och bedömt säkert”, avslutar hon blogginlägget.

Det gruppsykologiska trycket – Ann Hellenborgs åsikter avvek från konsensus

Christer Jonsson (C) reagerade starkt på jämförelsen med Neurosedyn:

“Att komma på idéen att jämföra pandemivaccinet med nerousedyn är bland det värsta jag sett. Hon tar på sig ett mycket stort ansvar när hon nu sprider denna ogrundade information vidare” … “Det är helt absurt att jämföra med neurosedynskandalen. Det leder bara till oro och osäkerhet i samhället”. – Östran den 20 aug 2013

Landstingsrådet Pierre Edström (FP) tyckte att Hellenborgs blogginlägg var omdömeslöst och ifrågasatte hennes lämplighet som ansvarig för verksamheten:

“Hellenborgs agerande är i högsta grad oansvarigt och skadar förtroendet för hela vaccinationsprocessen. Den processen har hon själv varit med och fattat beslut om. Om hon nu tror att hennes beslut leder till en ny neurosedynskandal så ifrågasätter jag starkt om hon på politisk nivå kan leda primärvårdens arbete i fortsättningen. Hon bör därför noga överväga om hon kan sitta kvar som ansvarig för denna verksamhet, skriver han i ett pressmeddelande.”  – Barometern den 20 aug 2013

Christer Jonsson sa att man måste lita på expertisen:

“Nej, vi måste kunna lita på den medicinska expertisen. Vi har fått höra att vaccineringen kommer att vara godkänd när vi inleder vaccineringen i september.” – Barometern den 20 aug 2013

Christer Jonsson bloggade själv om Ann Hellenborgs uttalande. Inlägget avslutar han med att varna för faran med oro:

“Till det kan läggas att vid senaste arbetsutskottet i landstinget talade landstingsstyrelsens ordförande om hur viktigt det är att vi från politiken har ett gemensamt budskap och inte bidrar till orosskapandet”. – Barometern den 20 aug 2013

Christer Jonsson vaccinerade sig och hänvisade till solidaritetsprincipen, han skrev på sin blogg:

“Så kom då äntligen turen till mig – över 50 – att bli vaccinerad. Från och med denna veckan har det varit möjligt och idag har jag gjort det. Vi är i länet runt 60% som har vaccinerat oss och jag hoppas att under denna och kommande veckor kommer alla +50 att ta sitt solidariska ansvar och gå och vaccinera sig. Då har vi gemensamt minimerat risken för en riktigt stor smittspridning i vårt län och minimerat riskerna för dem som ingår i riskgrupperna. Det är att vara solidarisk i dessa juletider!” – JonssonsFunderingar.blogspot.se den 16 dec 2009

Pierre Edström (FP) anspelade på risken med att inte alla i det offentliga Sverige tycker och agerar likadant:

“Det är naturligt att människor känner en oro för Influensa A. Därför är det viktigt att det offentliga Sveriges information är saklig, korrekt och tydlig. Det behövs en motpol till ryktesspridning, spekulationer och överdrifter.” – Västervikstidningen den 20 aug 2013

Pierre Edström ansåg även att om Hellenborg ställer kritiska frågor bör hon avgå:

“Om hon nu tror att hennes beslut leder till en ny neurosedynskandal så ifrågasätter jag det jag starkt om hon på politisk nivå kan leda primärvårdens arbete i fortsättningen. Hon bör noga överväga om hon ska sitta kvar som ansvarig för denna verksamhet.”  – Östran den 21 aug 2013

Landstingsrådet Anders Henriksson (S) menar att man måste lita på Socialstyrelsen:

“Jag drar absolut inga sådana slutsatser. Socialstyrelsen gör den medicinska bedömningen när det gäller vaccinet, det gör inte vi på landstinget”, säger han. – Östran den 21 aug 2013

Landstingsrådet Johnny Peterson (V) menar att något man trott på länge ska man fortsätta att tro på:

“Influensavaccin har vi haft i åtminstone 30 år och forskat på. Det är inte ens i närheten av det som hon försöker jämföra med på sin blogg.” – Östran den 21 aug 2013

Det faktiska läget 2013

Regeringen har erkänt narkolepsi som vaccinationsskada. Vi kunde alltså inte lita på Landstingen, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, vaccinexperterna och politikernas gruppsykologiska likatyckande.

Även om Regeringen erkände narkolepsi som vaccinskada gäller bara erkännandet om diagnosen ställts inom 8 månader efter vaccinationstillfället. Experter är dock oense om den “inkubationstiden” räcker.

“Vi reagerar individuellt. Att man nu säger att man kan neka personer erkännande att de fått narkolepsi, ofta barn, då gör ansvariga samma fel igen och då skäms jag, säger Ann Y Hellenborg till NewsVoice.”

Hon fortsätter: “Staten har åstadkommit ett livslångt lidande, men man har också åstadkommit att människor inte vill vaccinera sig alls. Förtroendet för vaccin har rasat”.

Ann Hellenborg menar även att ansvariga myndigheter fortfarande inte har genomfört några större påtryckningar, eller inga alls, på läkemedelsbranschen, att de måste sanera vaccin från skadliga tillsatser, de tillsatser som skadade oss.

Hellenborg uppmanar nu experterna från olika myndigheter som förordar vaccination att de i fortsättningen måste vara ytterst noggranna när det gäller granskningen av kommande nya vaccin.

När karusellen runt Ann Hellenborg snurrade som snabbast 2009 fick hon dyrt betala för sina varningar. Hon förlorade till exempel Landstingsrådsposten. När NewsVoice frågar om hur många som på senare år har kommit tillbaka och gett henne ett erkännande för sin varningar svarar hon:

“Av runt 100 personer som tog avstånd från mig är det fram till idag kanske bara två personer som tydligt visat att jag faktiskt hade rätt. Några andra få har visat det mer inlindat.”

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Andreas Obenius 27 Nov, 2016 at 20:28

  Där skrev du verkligen ett sant ord, Andreas. Svart blir vitt och vitt blir svart när den svenska journalistkåren rapporterar. Nästan allt i MSM är antingen ren och skär lögn eller förvanskat för att vilseleda.

 • Studenter på Göteborg universitet som gick och läste media gjorde en undersökning av journalister och artiklar. Av 18.000 artiklar i media så var det bara 1 st journalist som var kritisk till svininfluensavaccinet Pandremix.

  Alla andra journalister skrev skrämselpropaganda typ: “Vaccinera dig eller dö.” “Vaccinera ditt barn av solidariska skäl. ” Och massa liknande, totalt okritiska artiklar. Så man kan inte lita på journalister heller.

 • Jag hyllar Ann Y Hellenborg för att hon inte tvekat kritisera eller ifrågasätta den heliga kon, vaccinet. Inte många politiker som vågar riskera den smällen, jag kommer inte ens på någon som gjort det. Tycker också det är minst jämbördig skada som neurosedyn skandalen.

 • Myndigheterna verkar stå under Mind Control – av varianten grupptänk + auktoritetstro patologi. Klassiskt f.ö. att av 100 som tog avstånd så har bara c:a 2 bett om ursäkt. När någon vågar stå upp för något så jagas han/hon av de fega, och de bevisar att de är fega just genom att aldrig erkänna att de haft fel.

 • Tack för länk Lennart Mogren – skrev på direkt ..och ska dela den med mina kontakter!

  Jag hoppas att rakryggade(!) Ann Hellenborg känner att hon har stöd från de många som blivit skadade av vaccin och inte minst deras familjer som också lider pga myndigheternas “pandemi”(ha!)-hysteri!!
  Dessutom ökar skaran som ‘läser på’ om vaccin, som också förstår och stöder hennes agerande.

  Betr. Christer Jonssons: ”..Det är helt absurt att jämföra med neurosedynskandalen..”, så skulle jag inte bli det minsta förvånad om det skulle visa sig i att vaccin i allmänhet (och flunsavaccin i synnerhet!) är en ännu större skandal än neurosedynet.

  Vi läser ju nästan dagligen om läkemedelsbranchens ‘vetenskapliga’ fusk-studier och diverse annat fiffel&båg (t ex mutor!) med påföljande mega-böter.
  Med tanke på detta undrar man verkligen om det finns NÅGON (politiker eller ej!) som kan lita på ‘vetenskapliga’ studier längre?

 • Christer Jonsson säger att man måste lita på expertisen. Ett riktigt korkat uttalande ! De amerikanska läkemedelsbolagen fälls på löpande band för lögner om sina “läkemedel och det handlar om belopp på miljarder kronor. Ett väldigt starkt argument för att inte lita på de här bolagen som bara är ute efter att tjäna dollar…inget annat tyvärr. För den som insuper information från bolagens metoder blir det uppenbart att man bryr sig inte om människor över huvud taget, man är bara intresserad av vinst !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *