Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Europadomstolen dömer Sverige för att inte respektera de mänskliga rättigheterna

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 november 2013
- Torbjörn Sassersson

Europadomstolen-ElizaDEBATT. Nu har det hänt igen. När en svensk inte får rättvisa i Sverige och går till Europadomstolen vinner ofta den enskilda individen. En man som begått ett brott mot rätten till ett privatliv friades i Sverige och nu fälls Sverige för att inte ha ställt upp för den kränkte. 

Den 14-åriga Elizas rätt till privatliv skyddades inte av svenskt rättsväsende när den man som smygfilmade henne inte dömdes för det, skriver Metro. Domslutet slogs fast i den högre instansen i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna (artikel 8*). Sverige tvingas nu ersätta Eliza med 350 000 kr.

Incidenten skedde när Eliza bara var 14 år gammal och hon smygfilmades naken i duschen av sin styvfar. Händelsen polisanmäldes, men hovrätten friade mannen från sexuellt ofredande med motiveringen att han inte avsåg att flickan skulle få reda på att hon filmades!

“Jag tror på samhället igen. Sverige och Europadomstolen ska ha enorm cred för att de lyssnar på en enskild individ och gör något åt saken. Det var faktiskt fel det som hände”, sa Eliza.

Läs mer i Metro: Eliza smygfilmades i duschen – har kämpat i elva år för upprättelse

Text: Torbjörn Sassersson

*Artikel 8: Envar har rätt till verksam hjälp från sitt lands behöriga domstolar mot handlingar, som kränka de grundläggande rättigheter, vilka tillkomma honom genom lag eller författning.Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq