Europadomstolen dömer Sverige för att inte respektera de mänskliga rättigheterna

0
295

Europadomstolen-ElizaDEBATT. Nu har det hänt igen. När en svensk inte får rättvisa i Sverige och går till Europadomstolen vinner ofta den enskilda individen. En man som begått ett brott mot rätten till ett privatliv friades i Sverige och nu fälls Sverige för att inte ha ställt upp för den kränkte. 

Den 14-åriga Elizas rätt till privatliv skyddades inte av svenskt rättsväsende när den man som smygfilmade henne inte dömdes för det, skriver Metro. Domslutet slogs fast i den högre instansen i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna (artikel 8*). Sverige tvingas nu ersätta Eliza med 350 000 kr.

Incidenten skedde när Eliza bara var 14 år gammal och hon smygfilmades naken i duschen av sin styvfar. Händelsen polisanmäldes, men hovrätten friade mannen från sexuellt ofredande med motiveringen att han inte avsåg att flickan skulle få reda på att hon filmades!

“Jag tror på samhället igen. Sverige och Europadomstolen ska ha enorm cred för att de lyssnar på en enskild individ och gör något åt saken. Det var faktiskt fel det som hände”, sa Eliza.

Läs mer i Metro: Eliza smygfilmades i duschen – har kämpat i elva år för upprättelse

Text: Torbjörn Sassersson

*Artikel 8: Envar har rätt till verksam hjälp från sitt lands behöriga domstolar mot handlingar, som kränka de grundläggande rättigheter, vilka tillkomma honom genom lag eller författning.Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer