JP Morgan tvingas betala 13 miljarder USD för medverkan till finanskraschen 2008

publicerad 20 november 2013
- Torbjörn Sassersson red.

JP-Morgan_Chase_ParkAve270-NY

En av USA:s största banker JPMorgan Chase & Co. tvingas betala 13 miljarder dollar för sin medverkan till den stora finanskrisen i USA 2008 genom att bla ha sålt “faulty mortgage investments” som förvärrade krisen, skriver LA Times.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på JP Morgan Chase & Co, Park Ave. 270, New York (Google)

Eric T. Schneiderman som är Attorney General i New York, motsvarande en högt uppsatt tjänsteman från justitieministersämbetet, sa till LA Times att förlikningen är den största som någons betalats ut av ett amerikansk företag.

“Without a doubt, the conduct uncovered in this investigation helped sow the seeds of the mortgage meltdown”, sa Attorney General Eric Holder.

Beslutet tvingar JP Morgan att betala 9 miljarder amerikanska dollar och att med ytterligare 4 miljarder dollar se till att ge avlastning för vanligt folk med bostadslån och husägare som riskerat tvångsförsäljning av sina hem.

“JPMorgan will also provide $4 billion in relief to aid consumers across the country, including Californians, harmed by the unlawful conduct, Harris said. That relief will take various forms, including principal forgiveness, loan modification and efforts to reduce blight.”

Kamala Harris som är Attorney General i Kalifornien meddelar att en oberoende översyn ska iscensättas för att bedöma om JP Morgan fullföljer sina skyldigheter att avlasta drabbade amerikanska medborgare.

Läs mer i LA Times

Text: Torbjörn Sassersson


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *