Maria-Pia Boëthius: “När kommer vi reagera mot övervakningen?”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 november 2013
- Torbjörn Sassersson
Maria-Pia Boëthius, Foto: Frankie Fouganthin

Maria-Pia Boëthius, Foto: Frankie FouganthinMaria-Pia Boëthius som skriver för ETC frågar sig i en krönika när vi svenskar ska börja reagera på övervakningssamhällets steg mot teknikens och övervakarnas omnipotenta närvaro.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

Journalisten Glenn Greenwald som skrivit om Snowdens avslöjanden trode inte heller att svenskarna skulle reagera när det avslöjades att Sverige var en viktig part i USA:s internationella spionerande på allt och alla. Inte mycket hände heller.

Boëthius skriver:

“Politikerna i demokratiska stater, med USA i spetsen, spionerar som galningar på sina egna medborgare, på andra länders företag och hemliga möten och på varandra i en omfattning som de gamla och nuvarande diktaturstaterna bara hade kunnat drömma om.

Politiker och diplomater vittnar om att de numera aldrig skriver något viktigt per mail eller talar om det i telefon. Som i kalla-kriget-romaner av John le Carré går de ut på gatan; inte heller tjänsterummet är säkert.

Däremot blir de upprörda när folken tack vare den nya tidens civilkuragehjältar och visselblåsare får veta vad som pågår. Till den grad att Europa i juli i år stängde luftrummet för Bolivias president. Citat från juli: ”Ett plan med Bolivias president Evo Morales ombord har tvingats ned i Österrike. Misstanken att Edward Snowden fanns med på planet från Moskva fick flera länder att stänga sina luftrum.”

Maria-Pia Boëthius citerar Paul Virilio, men hoppas ändå att svenskarna ska reagera en dag:

“[Teknologin och informationen] störtar sig över människan, en människa som har blivit till en måltavla och ansätts från alla håll och kanter och vars enda räddning finns i illusionen, i flykten från verklighetens ögonblick. Denna människa har förlorat sin fria vilja.”

Läs mer på ETC

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq