Maria-Pia Boëthius: “När kommer vi reagera mot övervakningen?”

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 november 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Maria-Pia Boëthius, Foto: Frankie Fouganthin

Maria-Pia Boëthius, Foto: Frankie FouganthinMaria-Pia Boëthius som skriver för ETC frågar sig i en krönika när vi svenskar ska börja reagera på övervakningssamhällets steg mot teknikens och övervakarnas omnipotenta närvaro.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

Journalisten Glenn Greenwald som skrivit om Snowdens avslöjanden trode inte heller att svenskarna skulle reagera när det avslöjades att Sverige var en viktig part i USA:s internationella spionerande på allt och alla. Inte mycket hände heller.

Boëthius skriver:

“Politikerna i demokratiska stater, med USA i spetsen, spionerar som galningar på sina egna medborgare, på andra länders företag och hemliga möten och på varandra i en omfattning som de gamla och nuvarande diktaturstaterna bara hade kunnat drömma om.

Politiker och diplomater vittnar om att de numera aldrig skriver något viktigt per mail eller talar om det i telefon. Som i kalla-kriget-romaner av John le Carré går de ut på gatan; inte heller tjänsterummet är säkert.

Däremot blir de upprörda när folken tack vare den nya tidens civilkuragehjältar och visselblåsare får veta vad som pågår. Till den grad att Europa i juli i år stängde luftrummet för Bolivias president. Citat från juli: ”Ett plan med Bolivias president Evo Morales ombord har tvingats ned i Österrike. Misstanken att Edward Snowden fanns med på planet från Moskva fick flera länder att stänga sina luftrum.”

Maria-Pia Boëthius citerar Paul Virilio, men hoppas ändå att svenskarna ska reagera en dag:

“[Teknologin och informationen] störtar sig över människan, en människa som har blivit till en måltavla och ansätts från alla håll och kanter och vars enda räddning finns i illusionen, i flykten från verklighetens ögonblick. Denna människa har förlorat sin fria vilja.”

Läs mer på ETC


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • zecharia 2013-11-21 00:35, min fetning: “Även om vi vanliga skulle önska en förändring kommer den att motarbetas med alla till buds stående medel, inklusive militärt våld, psykiskt våld, mind control via elektronik, programmed via media. Precis som nu sker. Men som allt som bygger på egoism, går det under därför att egoisten inte klara att tänka långsiktigt. Så bered er på en skumpig sista färd. Jag ger denna epok högst två år.

  Det skrev du 2013-11-21. Du kan få rätt. Men repressionen kan också först bli värre. Och det kan triggas igång tillräckligt mycket oroligheter så att öppen våldsrepression kan ‘motiveras’.

 • Tänkte ge en kommentar från sidan – vad vi bevittnar idag är en civilisation på väg att kollapsa. Det är en naturnödvändighet sett hur systemet är byggt. Redan på 1970-talet fick jag lära mig på en kurs i projektledning hållen av Statskontoret – varje organisation bär inom sig fröet till sin egen undergång. Det är det vi ser idag.
  Även om vi vanliga skulle önka en förändring kommer den att motarbetas med alla till bids stående medel, inklusive militärt våld, psykiskt våld, mind control via elektronik, progaanded via media. Precis som nu sker. Men som allt som bygger på egoism, går det under därför att egoisten inte klara att tänka långsiktigt. Så bered er på en skumpig sista färd. Jag ger denna epok högst två år.

 • Största delen av videon handlar om hur grundligt vi lärt oss att att det är förbjudet att visa negativa känslor som ilska. Börjar bli trött, är lite svårt att hålla isär allt ibland.

 • Det är skillnad på att hetsa människor som inte har tillräclkliga kunskaper om vad som ligger bakom saker och ting att protestera. Mot att de som är medvetna, dvs har grundliga kunskaper om hur världen styrs, om de blir arga och protesterar så finns det en helt annan kraft i det. Som Micheal Tsarion kallar röd flamma av ilska versus blå flamma av ilska. http://www.youtube.com/watch?v=GxD2txhfSeM

 • Jag får uppfattningen att författaren till ETC:s artikel vill att folket ska mer eller mindre protestera på gatorna. Det är i så fall samma sak som de som står bakom spioneriet mot vanligt folk och deras företag vill. Då kan de motivera ökad övervakning och fler poliser. Eller att samhället kan motiveras att förändras i den riktning som planerats av de rika som styr i världen via diverse grupper och organisationer. Dvs att det som är service idag såsom polis och sjukvård blir tvingande enligt nya lagar. Tex ett tvång att vaccineras” osv. “Nästa stora krig blir mot människans hjärna”, skrev en av dessa rika globalister. Allting har gjorts upp och ner och de som utåt sett verkar stå för en sak kan stå för det rakt motsatta i verkligheten. En artikel i ETC på nätet skrev om audition som en ny form av arbetsintervju. Alexander Bard har sagt offentligt att han är SATANIST. Min fråga är; varför drogs det så många paralleller och uttalanden med och av honom, om det inte var MENAT som en utstuderat grym artikel mot den arbetslösa gruppen i samhället? Vad står ETC för egentligen?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *