Maria-Pia Boëthius: “När kommer vi reagera mot övervakningen?”

publicerad 14 november 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Maria-Pia Boëthius, Foto: Frankie Fouganthin

Maria-Pia Boëthius, Foto: Frankie FouganthinMaria-Pia Boëthius som skriver för ETC frågar sig i en krönika när vi svenskar ska börja reagera på övervakningssamhällets steg mot teknikens och övervakarnas omnipotenta närvaro.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

Journalisten Glenn Greenwald som skrivit om Snowdens avslöjanden trode inte heller att svenskarna skulle reagera när det avslöjades att Sverige var en viktig part i USA:s internationella spionerande på allt och alla. Inte mycket hände heller.

Boëthius skriver:

"Politikerna i demokratiska stater, med USA i spetsen, spionerar som galningar på sina egna medborgare, på andra länders företag och hemliga möten och på varandra i en omfattning som de gamla och nuvarande diktaturstaterna bara hade kunnat drömma om.

Politiker och diplomater vittnar om att de numera aldrig skriver något viktigt per mail eller talar om det i telefon. Som i kalla-kriget-romaner av John le Carré går de ut på gatan; inte heller tjänsterummet är säkert.

Däremot blir de upprörda när folken tack vare den nya tidens civilkuragehjältar och visselblåsare får veta vad som pågår. Till den grad att Europa i juli i år stängde luftrummet för Bolivias president. Citat från juli: ”Ett plan med Bolivias president Evo Morales ombord har tvingats ned i Österrike. Misstanken att Edward Snowden fanns med på planet från Moskva fick flera länder att stänga sina luftrum.”

Maria-Pia Boëthius citerar Paul Virilio, men hoppas ändå att svenskarna ska reagera en dag:

"[Teknologin och informationen] störtar sig över människan, en människa som har blivit till en måltavla och ansätts från alla håll och kanter och vars enda räddning finns i illusionen, i flykten från verklighetens ögonblick. Denna människa har förlorat sin fria vilja."

Läs mer på ETC