Replik till Johan Wiktorin om FRA:s beskydd av svenska företag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 november 2013
- NewsVoice redaktion

industrispionage”FRA skyddar svenska företag” var rubriken på Johan Wiktorins debattartikel i tisdagens DI. Som småföretagare har jag mycket svårt att se någon stor nytta med övervakningssamhället, som FRA förkroppsligar. Snarare är det en belastning.

Text: Sven Ruin, initiativtagare till Accoun

Innan den så kallade FRA-lagen antogs var kritiken massiv mot den. Bland annat framfördes att det inte finns hot mot Sverige som kan motivera lagen. Trots det drevs lagen igenom, vilket gett FRA utvidgade befogenheter att delta i en världsomspännande ljusskygg verksamhet, som antagit sådana proportioner att ingen tycks ha kontroll över den. Nu kan vi skymta att det blev än värre än vad kritikerna varnade för. FRA har upprepade gånger brutit mot reglerna och tänjer på gränserna för det tillåtna, enligt DN.

Uppenbarligen levererar FRA rådata till USA, vars avlyssnande av bland annat europeiska politiker väl ingen kan ha missat. Naturligtvis används underrättelseinformation av USA även för många andra, ytterst allvarliga aktiviteter, som av vissa betecknas som brott mot mänskligheten. Fler barn har dödats av USAs drönare i Pakistan än av Breivik på Utöya. Låt oss också påminna om att USA pressat Sverige utföra allvarliga övergrepp mot enskilda individer i Sverige. Trots detta sa en talesperson för FRA nyligen att ”vi litar på dem vi samarbetar med”. Det är inte svårt att förstå att många inte litar på er.

DI-FRA-WiktorinUnderrättelseverksamheten drabbar alla skattebetalare, inklusive företag och företagare naturligtvis. DN har rapporterat att anslagen till FRA har ökat med över 230 miljoner kronor på fem år och konstaterar att ”ökningen saknar troligen motstycke i svensk statsförvaltning.”

Man måste principiellt ifrågasätta om stater ska få syssla med verksamheter som anses så hemliga, att de är svåra att granska. Erfarenheten visar att granskning genom bland annat fria media och forskare är viktig för att verksamhet inte ska urarta.

Det är till exempel främst genom media som vi fått uppgifter om datorvirus som Flame.

Risken för industrispionage genom sådana virus, som är svåra att upptäcka, är uppenbar. Ändå är våra myndigheter så tysta om det, att man kan tro att de är medbrottslingar.

Text: Sven Ruin, initiativtagare till Accoun – en organisation som nu startas för att motverka regeringsrelaterade brott och maktmissbrukDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq