Riksbankschefen om de säkra kontanternas framtid men 90% av alla pengar är virtuella

publicerad 16 november 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Stefan Ingves . Foto. NewsVoice.se

Riksbankchefen Stefan Ingves höll nyligen ett föredrag med rubriken "Har kontanter någon framtid?". NewsVoice var på plats. Stefan Ingves tonade ned rädslan för kontanternas försvinnande genom att påpeka att kontanterna ska finnas kvar, men utan att säga hur långt in i framtiden.

Text och oredigerad video: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad kl 08:25

Samtidigt vet vi att bankerna tar tydliga steg att avskaffa kontanterna. Det är motsägelsefullt i jämförelse med Ingves betryggande uttalande. Flera bankkontor tar inte längre emot dem. Nyligen gick ABBA-museet ut med att de inte accepterar kontanter. Kanske planen är att medborgarna ska börja tycka att kontanter är besvärliga och att de därför själva vill att de ska tas bort eftersom bankerna och företagen gör det besvärligt genom att tvinga folk att betala med kort.

Stefan Ingves påpekade att bankerna själva bestämmer om de ska hantera kontanter eller inte. Det betyder att bankvärlden helt i eget intresse kan terminera kontantanvändandet när det passar dem och alla butiker och konsumenter måste acceptera.

Sedlarna har inbyggd säkerhetsteknik och kanske även spårningsteknik

sedel RFID chipDet är helt klart att de nya sedlarna som implementeras from 2015 innehåller avancerad ID-teknik, vilket Ingves verkade vara förhindrad att berätta mer detaljer om.

"Det finns liksom inbyggt både det ena och det andra i detta och det här är då teknologi som inte funnits tidigare", sa Stefan Ingves i samband med att han berättade om den inbyggda säkerheten i sedlarna.

Det finns skäl att misstänka att sedlarna inte bara har ny avancerad identifieringsteknik inbyggd utan även att de kan spåras på distans. De innehåller sannolikt RFID-chips som svarar emot magnetfält och då kan generera induktionsström. Det betyder att om en person passerar en spärr med magnetfältsteknik kan sedlarna tillfälligt fungera som sändare och då skicka sitt ID-nr till en mottagare.

På bilden ser du en sedel med en synlig metallslinga som kan generera elektricitet i närheten av ett magnetfält. Kanske magnetfältet runt din mobiltelefon räcker. Vem vet? Riksbanken vet.

På North Dakota State University i USA utvecklas sedan en tid supertunna RFID-chips som kan sättas in i sedlar. Har Sverige denna teknik implementerad from 2015? Ett sätt att undersöka sedlarna lär vara att köra en sedel i mikrovågsugnen, då ska chippet bokstavligen hoppa ut ur pappret.

"Researchers at North Dakota State University, Fargo, have developed a method to embed ultra-thin, ultra-small RFID chips on paper or other flexible substrates, which could help combat document counterfeiting." / Phys.org

Riksbankchefen skojade om Bitcoins

Stefan Ingves tog upp alternativa valutor och det var klart att han inte gillar Bitcoins. Man kan inte betala skatt med dem, sa Ingves, och det fick publiken mest bestående av 40-talister att skratta hjärtligt. Han beskrev användarna av alternativa valutor som om de tillhörde vissa "sällskap", vilket är ett snäpp från begreppet "sekt". Ingves menade vidare att Bitcoins inte går att få ut ur datorn, vilket leder till tanken att en poäng med att ha kvar kontanter innebär att vi då upprätthåller illusionen av vad han kallade "riktiga pengar" dvs centralbankspengar som å andra sidan antas vara digitala.

90% av alla pengar är virtuella/digitala

Stefan Ingves använde flera gånger uttryck av typen: "det är så vi tjänar pengar" och han syftade då på Riksbanken. Man fick uppfattningen att Riksbanken egentligen bara är ett smart vinstdrivande företag med en databas som hanterar digitala pengar och har en självpåtagen ensamrätt att definiera "riktiga pengar" snarare än att utgöra en stabil samhällspelare på vilket civilisationen tryggt vilar.

"People are earning and spending money without ever touching it. In fact, economists estimate that only 8 percent of the world's currency exists as physical cash. The rest exists only on a computer hard drive, in electronic bank accounts around the world." / How Stuff Works

Virtuella Bitcoins är inte ett dugg sämre, de har bara inte funnits lika länge och de står vid sidan av central styrning.

Torbjörn Sassersson


Om föredraget: Riksbankschefen Stefan Ingves höll föredraget den 13 nov 2013 på Kungliga Myntkabinettet med rubriken: "Har kontanter någon framtid?". Lokalen var fullsatt och publiken hade en hög medelålder (uppskattningsvis runt 60 år). Stämningen var munter i salen.

Relaterat

Researchers develop 'smart' paper and antennaless RFID tags

Flexible 20 micron thick RFID tags can be embedded in paper

How Currency Works

Riksbanken