NSA kan via TAO stoppa in avlyssning i datorer beställda från USA

publicerad 29 december 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

NSA San Antonio

NSA kan stoppa datorleveranser, installera avlyssningsutrustning och sedan skicka datorn vidare till köparen. Efter det har NSA full kontroll på ägarens kommunikation och datoranvändning, avslöjar Der Spiegel.

Om du tex beställer en ny dator från USA kan NSA fångas upp köpet om du finns på organisationens radar. Därefter kan NSA i hemlighet installera avlyssningsprogram och buggar i din dator mellan tillverkare och dig som kund. NSA kallar det för “interdiction”.

[Interdiction is a military term for the act of delaying, disrupting, or destroying enemy forces or supplies en route to the battle area]

Edward Snowden läckte dokument om TAO (Tailored Access Operations), underrättelseorganisationens elithacker-avdelning, som med hjälp av FBI och CIA kan avleda datorleveranser av datorer till sina egna “hemliga verkstäder” där spion-och sabotageprogram installeras. En teknik uppges vara ett “hårdvaruimplantat” som installeras med USB.

Enbart datorer som beställs på nätet riskerar att få dessa spionprogram.

Sammanställning: Torbjörn SasserssonSå här kan du stötta Newsvoice

Ämne: NSATAO
 • Och hur är det med Kineserna?

  Innehåller inte vartenda USB-sticka en hemlig kod som kan utlösas när helst Xi Ping eller Jong Pling vill?
  För det har jag hört och läst någonstans på nätet så det måste ju vara sant…………….

  Tror knappast NSA har tid med dylikt, sorgligt men sant, men de flesta av oss är inte så intressanta som vi kanske vill tro.
  Och UD och Kungen handlar knappast på postorder från Amazon.

  ERICOSCAR
  DEC 2013

 • Men detta gör mig lite förvirrad. Om det är ett hårdvaruimplantat kan det ju inte installeras med en usb-sticka. Menas kanske mjukvaruimplantat? Ett rootkit kanske? Jag menar, om det vore något litet spionprogram som ska ligga i operativet vore det adjöss så fort hårddisken blåses om för en vettig linuxinstallation.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *